Kabak tatlısı nasıl yapılır? Adım adım kabak tatlısı tarifi

Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti kabak tatlısını hazırlamaya ne dersiniz? Kabak tatlısı tarifi nasıl yapılır diyorsanız Yemek sitesi Lezzet editörü Başak Öngel, Elele okurları için kabak tatlısı tarifini hazırladı...

Kabak tatlısı nasıl yapılır? Adım adım kabak tatlısı tarifi

KAÇ KİŞİLİK

10 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

70 dakika

KALORİ

140

Balkabağı bağışıklık sistemine destek olabilecek A ve C vitaminleri bakımından değerlidir. Aynı zamanda içendeki E vitamini, demir ve folat kaynağı da bağışıklığı destekleyebilir.  Pişirilmiş kabak (yaklaşık 245 gram) 49 kalori içerir. (Kabak tatlısı tarifinin ardından bal kabağı pastası ve ya ayva reçeli tarifine de bakabilirsiniz)

Diyetisyen Ceren Pak'ın bal kabağı hakkında verdiği şu bilgiler de ilginizi çekebilir: 

Ülkemizde genellikle tatlı ya da içecek yapılarak tüketilen balkabağının birçok tüketim şekli mevcuttur. Balkabağını, rafine şekersiz balkabağı tatlısı, balkabağı çorbası, balkabağı ile sebzeli, et yemekleri gibi birçok farklı ve lezzetli şekilde tercih edebilirsiniz.

BAL KABAĞI İÇERİĞİ

Lif, kalsiyum, potasyum gibi minerallerden, çoklu doymamış yağ asitleri, özellikle A vitamininin öncüsü olan beta-karotenden ve çinko gibi iz elementlerden oldukça zengindir. Aynı zamanda sodyum içeriği oldukça düşüktür.

BAL KABAĞI FAYDALARI

Bal kabağının bazı faydaları ise şöyle:

  • Çok iyi bir beta-karoten (A vitamininin öncüsü) kaynağıdır. A vitamininin bilinen en önemli faydası görme üzerine olsa da kalp ve damar sağlığı, böbrek ile diğer organlarımızın normal oluşumu ile korunmasında kritik bir rol oynayan hücre büyümesi ve farklılaşmasına da destek olmaktadır.
  • Antioksidan kaynağıdır, Kansere özellikle prostat kanserine karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Savunma sistemini güçlendirmeye de büyük oranda destek olmaktadır.
  • Bal kabağı beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırmaya da yardımcı olmaktadır. C vitamini bakımından zengin bir besin olması ile yaraların da hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Tok tutar! Lif içeriği oldukça yüksek, yağ içeriği düşük olan balkabağı Uzun süre tok kalmanıza, bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına yardımcıdır. Karbonhidrat içeriği sayesinde ise kan şekerinizi dengelemeye ve tatlı isteğini azaltmaya destek olmaktadır.
  • İçeriğinde bulunan beta-karoten ve C vitamini sayesinde cildimizin esnek ve ışıltılı görünmesine yardımcı olur. Bunların dışında Lutein, Zeaksantin, E vitamini içeriği sayesinde cildin UV ışınlarına karşı korunmasına destek olmaktadır.
  • Ayrıca bal kabağı çekirdeği ise; selenyum, çinko ve E vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.

Kabak Tatlı İçin Malzemeler

  • 2 kg balkabağı
  • 4 su bardağı şeker
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 3 adet karanfil

Servis İçin Malzemeler

  • Tahin (isteğe bağlı)
  • Ceviz

BALKABAĞI HAKKINDA

Balkabağının kalorisi düşüktür buna karşın vitamin ve mineraller bakımından oldukça faydalıdır. Balkabağı aynı zamanda hücreleri serbest radikallerin zararından koruyabilen birçok antioksidanı bünyesinde barındırır.

Kabak tatlısı tarifi adım adım yapılışı

1 Balkabağının kabukları soyulur ve dilimlenir.
2 Tencereye alınan balkabaklarının üzerine şeker eklenerek birkaç saat kabak sulanana kadar beklenir.
3 Sulandıktan sonra ocağa alınarak pişirilmeye başlanır. Yarım saat sonra içerisinde çubuk tarçın ve karanfiller eklenerek pişirilmeye devam edilir.
4 Pişen kabaklar soğutulur ve ceviz serpilerek servis edilir. Afiyet olsun!

PÜF NOKTASI

-Tarçın ve karanfil tercihe bağlıdır, eğer tatlarını seviyorsanız pişirmenin başında ekleyebilirisiniz. -Balkabağının besin kayıplarını en az düzeye indirmek için mümkün olduğunca az pişirmeye çalışın. -Sağlıklı bir besin olsa da tüketilen porsiyon miktarına dikkat edin -Diyetisyen Ceren Pak ise "Balkabağı tatlısı yaparken, rafine şeker yerine bal ya da pekmez kullanın. Sağlıklı bir besini sağlıksız hale dönüştürüp kalori artırmayın" diyor.