Elele A'dan Z'ye cilt bakım ve kozmetik sözlüğünün bu maddesinde İzoflavon nedir? Ne anlama gelir? sorusuna yanıt veriyoruz:
İzoflavonlar bitkisel östrojenler olarak da biliniyor. Antioksidan özellikleri yanında cilt yenilenmesini kolaylaştırdıkları ve deri yaşlanmasını geciktirdikleri belirtiliyor. Bu nedenle bazı dermokozmetiklerin içinde de bulunuyor.
Peki, İzoflavon nedir, ne için kullanılır? İşte Elele arşivinden İzoflavon hakkında tüm merak edilen sorunların yanıtları:
İzoflavon, yalnızca fasulye veya baklagiller ailesi tarafından üretilen bir tür besin takviyesi olarak kabul edilir. İzoflavon, Fitoöstrojen olarak kabul edilir, yani yapı olarak kadınlık hormonu olan östrojene benzerler. İzoflavonlar aynı zamanda kansere karşı savaşmaya yardımcı olabilme özelliğine de sahiptirler.
En çok izoflavon içeren besin soya fasulyesidir. Soya gibi kırmızı yonca da fitoöstrojen içeren bir baklagil olarak kabul edilir.
İzoflavon’un östrojene benzer bir yapıda olması, izoflavon’ların östrojen reseptörlerine bağlanmasına izin verir. Menopoz semptomları için izoflavon takviyesi kullanımı, yorgunluğu ve sinirliliği iyileştirme ve sıcaklamaları azaltma gibi bazı faydalar göstermiştir. Yalnız bu konuda hala yeterli araştırma olmadığı için uzun süreli izoflavon kullanmaması önerilmektedir. Bunların yanında bazı çalışmalar izoflavon’ların kalbi koruduğunu ve LDL kolestrolü azalttığını göstermiştir.
Birçok yaygın tıbbi kullanımları vardır:
Meme Kanseri: Bazı araştırmalar biraz belirsiz olsa da ergenlik yıllarında yüksek soya diyeti uygulayanların ileri yaşlarında meme kanseri riskinin daha düşük olabileceği söylerken, bazı araştırmalar da tam tersine soya diyetinin meme kanseri riski artırdığını söylemektedir.
Tip2 Diyabet: Araştırmalar soyanın diyabetlilerde kan şekerini azaltabileceğini gösteriyor.
Yüksek Kolesterol: Klinik araştırmalar, soyadan elde edilen izoflavonların LDL adı verilen kötü kolesterolü azalttığını göstermektedir.
İrritabl Bağırsak Sendromu IBS: Bazı araştırmalar, soya izoflavonların karın ağrısı gibi IBS semptomlarını iyileştirdiğini gösteriyor.
Yüksek Tansiyon: Soya tüketmek, kan basıncını düşürebilir. Kan basıncında sadece hafif bir artış olanlar için soya tüketmek önerilir.
Menopozda görülen sinir, depresyon, sıcak basma gibi semptomların izoflavon kullanımı ile azalabileceği gözlemlenmiştir.
Araştırmalara göre, izoflavon’ların 6 aydan uzun süre kullanılması herhangi bir güvenlik garantisi vermemektedir. İzoflavon kullanımı ya da İzoflavon içeren maddelerin ve besinlerin kullanımı ile ilgili mutlaka öncesinde doktorunuza danışmayı unutmayın. Bu yazı izoflavon kullanımı öncesinde kişilerin doktorlarına danışmalarını önermektedir.
SÖZLÜK İÇERİKLERİ