Elele A'dan Z'ye cilt bakım ve kozmetik sözlüğünün bu maddesinde Paraben nedir? Ne anlama gelir? sorusuna yanıt veriyoruz:
Kozmetik ürünlerin içeriğinde yer alan parabenler, ürünlerin raf ömrünü uzatıcı olarak kullanılıyor. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilen parabenli ürünleri hamilelerin kullanmaması öneriliyor. Makyaj malzemesi, nemlendirici, saç bakım ürünü ve diş macunu gibi pek çok üründe bulunuyor.
Peki, paraben nedir, neden, nasıl kullanılır? İşte Elele arşivinden paraben hakkında tüm merak edilen sorunların yanıtları:
Her güzellik ürünü cildiniz için iyi değildir fakat kesinlikle diğerlerinden daha iyi olan bazı ürünler vardır. Yediğimiz şeylerin de cilt bakımımızda kullandığımız ürünler kadar önemi vardır. Ancak hangi ürün bileşenleri iyi, hangileri kötüdür? Bu noktada en çok merak edilen bileşenlerden biri Paraben!
Paraben, kozmetik ürünlerinde çokça bulunan kimyasal bir koruyucudur. Paraben neredeyse tüm kozmetik ürünlerinde bulunur. Elbette parabensiz ürünler de üretilmektedir. Paraben, ürünlerde küf ve bakteri oluşumunu engelleyerek raf ömürlerini uzatırlar. Paraben, ilk olarak 1950’lerde ortaya çıkmıştır. Paraben tek bir kimyasal değildir; kozmetikte en yaygın kullanılan paraben çeşitleri, metilparaben, propilparaben, butilparaben ve etilparabendir.
Paraben, oldukça geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Şampuandan saç boyasına, kullanılan vitamin ve ilaçlara kadar birçok üründe paraben olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle kozmetik malzemelerinde çokça yer alır.
2004 yılında yapılan bir çalışmada meme kanseri olan 20 kadının tümörlerinde paraben bulunmuştur. Sadece paraben değil, kremlerde bulunan birçok maddenin ciltten emildiği ve vücuda dağıldığı bilinmektedir. Tümör dokusunda paraben bulunması, parabenin kanser yaptığının kesin bir kanıtı değildir. Parabenin östrojeni taklit ederek hormon dengesini bozduğuna inanılıyor. Çok fazla östrojen, meme hücresi bölünmesinde ve tümörlerin büyümesinde bir artışı tetikleyebilir. Bu nedenden parabenin meme kanseri ile bağlantılı olduğu söyleniyor.
SÖZLÜK İÇERİKLERİ