retinol

Retinol

Elele A'dan Z'ye cilt bakım ve kozmetik sözlüğünün bu maddesinde Retinol nedir? Ne anlama gelir? Ne için kullanılır? Retinol nasıl kullanılır? Kimler kullanmalı, kimler kullanmamalı? sorusuna yanıt veriyoruz" sorularına  yanıt veriyoruz:

Öncelikle Retinol nedir? Retinol A vitamininin bir çeşidi. Güneş ışığına maruz kaldığı anda retinol molekülleri parçalanıyor ve gücünü kaybediyor. Bu nedenle her zaman yüksek oranda güneş koruyucu içeren bir kremle beraber kullanılması öneriliyor. Cildin yaşlanma sürecini yavaşlatan retinol, cildi sıkılaştırıyor. Koyu lekelerin görünümünü azaltıyor. İnce çizgi ve kırışıklıkları gideriyor.

RETİNOL NASIL KULLANILIR?

Peki, retinol nasıl kullanılır? İşte Elele arşivinden Retinol hakkında tüm merak edilen soruların yanıtları:

Yazı: Gülru İncu / Elele 

Retinol, A vitamininin bir çeşidi. Cilt bakım bileşenlerini aktif hale getiriyor ancak güneş ışığına maruz kaldığı anda retinol molekülleri parçalanıyor ve gücünü kaybediyor. Bu nedenle her zaman yüksek oranda güneş koruyucu içeren bir kremle beraber kullanılması öneriliyor. Retinol, Retin-A ve retinoid aynı şey değil. Retin-A, yaşlanma etkilerini gidermenin yanı sıra sivilce tedavisi için kullanılan, reçete düzeyinde bir retinoid. Retinol ise Retin-A’nın ticari versiyonu. Retinol, benzoil peroksit, AHA ve BHA gibi asitlerle beraber kullanılmıyor, çünkü bunlar hem retinolün etkisini azaltıyor hem de tahrişe neden olabiliyor.

Ne işe yarıyor?

Retinol öncelikle cildin yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. Bu çok önemli, çünkü 30’lu yaşlardan itibaren hücre yenilenmesi azalıyor. Hücrelerin yenilenme hızının yavaşlaması kırışıklıkların artmasına, yüzümüzün cansız ve kuru görünmesine neden oluyor. Retinol bu işlemi normal haline döndürmeye yardımcı oluyor. Cildimiz yenilenme sürecinde A vitamini kullanıyor. Retinoid reseptörleri ciltte doğal olarak bulunan proteinler. Bu reseptörler A vitamini türevlerini deri hücrelerine taşıyor ve kolajen üretimini tetikliyor. Ayrıca,

• Ciltteki kolajen miktarını arttırıyor.
• Cildi sıkılaştırıyor.
• Pürüzsüzleştiriyor.
• Koyu lekelerin görünümünü azaltıyor.
• Akne ve siyah nokta tedavisinde kullanılıyor.
• İnce çizgi ve kırışıklıkları gidermeye yardımcı oluyor.

Neden kullanılmalı?

Retinol, cildin kolajen ve elastin üretimini tetiklemeye yardımcı olduğu için kendini yenileme sürecini de hızlandırıyor. Araştırmalar gösteriyor ki, A vitamini türevleri cildi kalınlaştırma etkisine sahip. Bu nedenle cilt daha iyi bir yapı kazanıyor yani cilt kalitesi artıyor.

Nasıl kullanılmalı?

Herkesin cildi retinole farklı tepki veriyor. Bazı insanlar geçici kızarıklık, soyulma ve hassasiyet yaşayabiliyor. Retinolün kullanma şekli cildinizin tipine ve kullandığınız kremin içindeki retinol miktarına göre değişiyor. Cildinizi retinole alıştıra alıştıra kullanmalısınız. Başlangıç aşamasında haftada 1 veya 2 kez sürebilirsiniz. Bezelye büyüklüğünde bir miktar yeterli. Retinol rosacea ve egzama problemi yaşayan kişiler için çok uygun değil, çünkü bu güçlü içerik, bu tip ciltlerde daha fazla hassasiyete neden olabiliyor.

Retinol Kullanma Önerileri

  • Retinolün kullanma şekli cildinizin tipine ve kullandığınız kremin içindeki retinol miktarına göre değişiyor. Cildinizi retinole alıştıra alıştıra kullanmalısınız. Başlangıç aşamasında haftada 1 veya 2 kez sürebilirsiniz. Bezelye büyüklüğünde bir miktar yeterli. Cildinizin toleransı geliştikten sonra bu sayıyı kademeli olarak artırabilirsiniz. Retinol güneş ışığına ve havaya maruz kaldığı zaman gücünü kaybediyor. Ayrıca ciltteki ışığa duyarlılığı azaltıyor. Bu nedenle gece kremi dışında kullanılacaksa sonrasında mutlaka geniş spektrumlu güneşten koruyucu yani SPF katkılı bir krem kullanmalısınız.

 

Retinol Kimler için uygun değil?

  • Herkesin cildi retinole farklı tepki veriyor. Bunun nedeni kızarıklık, pullanma, soyulma gibi problemler yaşayanların cildinde yeterli miktarda retinoid reseptörü olmaması. Rosacea ve egzama problemi yaşayan kişiler için çok uygun değil, çünkü bu güçlü içerik, bu tip ciltlerde daha fazla hassasiyete neden olabiliyor.

 

Nasıl çalışıyor?

  • Gençken cilt hücreleri düzenli olarak artıyor, sonuçta cilt parlak, gergin ve ışıltılı görünüyor ama yaş ilerledikçe yeni hücre üretimi azaldığı için bu işlem zayıflıyor ve cilt yüzeyi yeteri kadar beslenemiyor. Cilt sağlıklı rengini yitiriyor, lekeleniyor ve derin kırışıklıklar kendini hissettiriyor. Retinol bu işlemi normal haline döndürmeye yardımcı oluyor.

 

a'dan z'ye a'dan z'ye cilt bakım ve kozmetik sözlüğü