Elele A'dan Z'ye cilt bakım ve kozmetik sözlüğünün bu maddesinde sebum nedir? Ne anlama gelir? sorusuna yanıt veriyoruz:
Cildin kendini korumasını sağlayan ince tabaka halinde yağ bezeleri salgısı. Yağlı ciltlerde olan sebum fazlalığı yağlı-parlak bir görünüme, alın-burun- çene çevresinde görülen siyah noktalara ve aknelere sebep oluyor.
Peki, sebum nedir, amacı ve işlevi nedir? İşte Elele arşivinden sebum hakkında tüm merak edilen sorunların yanıtları:
Sebum, vücudun yağ bezleri tarafından üretilen yağlı ve mumsu bir maddedir. Cildinizi kaplar, nemlendirir ve korur. Aynı zamanda vücudun doğal yağları olarak düşünebileceğiniz şeylerin ana bileşenidir. Sebum, %57 oranında trigliseritler ve yağ asitleri, %26 mum esterleri, %12 skualen ve %4.5 kolestrol içerir.
Peki cildin çok yağlı olmasının sebebi ne? Çok yağlı bir cildiniz varsa sebebi vücudunuzun oluşturduğu lipid karışımını aşırı miktarda üretiyor olması olabilir.
Vücudun büyük çoğunluğu yağ bezleri ile kaplıdır. Genellikle saç kökleri çevresinde toplansa da, çoğu bağımsız olarak bulunur. Yüz ve saç derisinde çok miktarda yağ bezleri bulunur. Avuç içleri ve ayak tabanları ise deride hiç yağ bezi bulunmayan bölgelerdir. Vücuttaki her bez sebum salgılar.
Sebum üretimi, bilim adamlarının henüz tam olarak anlayamadığı karmaşık bir süreçtir. Birinci işlevi, cildi korumak ve saçı nem kaybından korumak olarak biliniyor. Bazı bilim adamları, sebumun antimikrobiyal ve antioksidan rolü olabileceğini söylüyorlar.
Daha doğmadan yağ bezlerinizi kullanmaya başladığınızı öğrenmek sizi biraz şoke edebilir. Anne karnındayken yağ bezleriniz verniks kazeoza üretir ve bu beyaz kaplama cildinizi doğuma kadar korur ve nemlendirir. Filmlerde, dizilerde sıkça görürsünüz; bebeklerin doğum anında ciltlerinde beyaz bir yağ tabakası görülür. Doğumdan sonra ilk 3-6 ay arası bezler, bir yetişkininki kadar sebum üretir. Sebum üretimi ergenliğe gelene kadar yavaşlar. Ergenlikte sebum üretimi %500’e kadar çıkabilir. Bu da genellikle yağlı, akneli bir cilde sahip olma ile sonuçlanır.
Hormonal ilaçlar sebum üretimini arttırır. Buna testosteron, bazı progesteronlar ve fenotiyazin dahildir. Bazı doğum kontrol hapları, antiandrojenler ise sebum üretiminde düşüşe sebep olur. Aynı zamanda açlık ve yetersiz beslenme de sebum üretimini düşürür.
SÖZLÜK İÇERİKLERİ