1 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı? İşte 1 aylık bebek gelişimine dair tüm merak edilenler...
Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza aldınız... Peki şimdi sizleri neler bekliyor? 1 aylık bebek kilosu, boyu, refleksleri, aşıları gibi merak edilen tüm konuları Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Haytan Önal sizler için anlattı...
9 aylık bir hamilelik sürecinin ardından bebeğinizi sağlıkla kucağınıza aldınız ve hafta hafta hamilelik takibiniz bitti. Şimdi sırada ise bebeğinizin ay ay gelişimi var! 1 aylık bebek gelişimi, uykusu, beslenmesi, hareketleri, aşıları gibi merak edilen tüm konuların yanıtlarını Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Haytan Önal anlattı...
Hayatın ilk 6 ayı, bir tohumun toprağa bağlandığı kökleşmenin olduğu süreç gibidir. Bu süreçte ne kadar iyi bakılır, desteklenir ve ihtiyaçları karşılanırsa kökler sağlam, gövde dik ve kalın, çiçekler bir o kadar renkli ve canlı olur.
Sağlıklı bir gebeliğin ardından dünyaya gelen bebeğimiz ortalama 3000-3500gr ağırlığına, 48-52 cm arası boya, 35-36cm baş çevresi ölçümüne sahiptir. Rengi pembedir.
1 AYLIK BEBEK NELER YAPABİLİR?
İşitme duyusu gelişmiştir. Görme duyusu az gelişmiştir. Bazı refleks davranışları vardır. Örneğin, emme refleksi ağıza dokunduğunuzda emme hareketi yapması; aranma refleksi- yanağına hafifçe dokunulduğuna ağızı o tarafa doğru çevirmesi; yakalama refleksi avuç içine dokunduğunuzda parmağınızı yakalaması; moro refleksi- iki kolundan kaldırıp hafifçe bıraktığımızda kollarını iki yana açarak sıçrama hareketi yapması; adım atma refleksi koltuk altından tutup kaldırdığınızda yürür gibi hareket etmesi . Ayrıca kas tonusu belli bir olgunluğa erişmiştir. Yüz üstü koyduğumuz bebeğin kafasını kaldırması bu yüzdendir. His duyusu da gelişmiştir.
Yeni doğan bebek hala anne karnında olduğu gibi yumuşak bir zemine dayanmak ve kendini güvende hissetmek ister. Anne kucağında rahat uyumasının sebebi budur. Yatağına koyduğunuzda kısa bir süre sonra kendini boşlukta hisseder ve uyanır.
1 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ NASIL OLMALI?
İlk bir ayda bebeğin ihtiyaç duyduğu en önemli üç şey: Anne sütü, anne teması ve anne sesi. Bu üç öge ileriki aylarda bebeğin kendine olan güven duygusunun artmasını ve huzurlu olmasını sağlar. Huzurlu bebek mutlu bebektir.
1 AYLIK BEBEĞE ANNE SÜTÜ YETMİYORSA TAKVİYE NE YAPILMALI?
Sütün yetersizliği veya annenin ilaç kullanımını gerektiren bazı hastalıklarda bebeğimize ayına uygun formula sütler verebiliriz. Bu sütler kalorisi, proteini , laktozu, yağı anne sütüne en uygun gıdalardır. Pek çok vitamin ve mineral içerir. Bebeğimizi beslerken çekinmeden kullanabiliriz. Eğer bebeğimizde özel bir durum varsa, örneğin inek sütü alerjisi, fenil ketonuri hastalığı, protein metabolizma bozukluğu vb. özel formula sütler kullanabiliriz. Bu sütler doktor kontrolünde özel raporla verilen sütlerdir.
1 AYLIK BEBEK MUAYENESİ
Bebeklerin ilk ay muayeneleri çok önemlidir. Birçok hastalığın tanısı ilk ay konulur ve tedavi başlanırsa bebeğimiz sağlıklı olarak büyür. Örneğin; fenilketonüri, hipotyroidi doğuştan saptanıldığında tedavisi olan iki önemli hastalıktır. Ya da SMA tip 0 ve tip 1 ilk muayenelerde kaslardaki güçsüzlük emme azlığı ile şüphelenilebilir ki gen tedavisi ne kadar erken başlanırsa o kadar etkili olduğu düşünülmektedir. İşitme testi ilk ay yapılır ve işitsel bir eksiklik varsa erken dönemde müdahale edilir. Bu sayede konuşma iletişim geri kalmaz.
1 AYLIK BEBEK AŞILARI NELER?
Bebeklerimizin aşıları doğar doğmaz hepatit B aşısı ile başlamaktadır. 1. ayda yine hepatit B aşımızın ikinci dozu uygulanır. Herhangi bir yan etkisi yoktur. Sonraki aylarda karma, zatürre, menenjit, ishal aşıları gelir. Uzun bir hayatın ilk bir ayı böyle geçer.
1 AYLIK BEBEĞİN UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI, KAÇ SAAT UYUR?
1 aylık bebek artık gece ve gündüzü kısmen ayırt eder haldedir. Ve geceleri 4-6 saat kesintisiz uyuyabilir. Emzirme her 3-4 satte bir olmalıdır. Eğer akşamları banyo, masaj, müzik dinletisi gibi rituelleri olursa düzenli uykuya geçiş daha kolay olacaktır. Bebek anneye yakın mesafede ancak kendi yatağında uyumalıdır.
1 AYLIK BEBEK EMZİK KULLANIR MI?
Bazı bebeklerin emme refleksi çok baskındır. Sürekli emzirmek ise bebekte reflü, kolik, kabızlık gibi durumları artırır. Tok olduğu halde emme refleksi ile aranan ve huzursuz olan bebeklere emzik verilebilir. Sakinleşince ağızdan alınır.
1 AYLIK BEBEK HER GÜN KAKA YAPAR MI?
Bebekler büyürken pek çok organ gibi bağırsaklar da gelişir ve olgunlaşır. Kaka yapımı bir aylık bebekte artık 1-2 kez kadardır. Yeni doğan bir bebeğe göre daha kıvamlı bir yapısı vardır. Bebeğin beslenme düzenine göre kaka yapmanın da belli saatleri olur. Genelde geceleri artık kaka görmeyiz.
1 AYLIK BEBEK BEZİ SEÇİMİ NASIL OLMALI?
Bebek bezini bebeğimiz büyüdükçe değiştirmeliyiz, kenar lastikleri bebeğimizi rahatsız etmemeli, bez bağlama yerleri ciltte kızarıklık yaratmamalı, idrarı iyi emmeli, pamuksu anti allerjik bir yüzeye sahip olmalıdır. Çoğu marka artık yüksek kaliteli ürünler çıkarmaktadır. Ancak bu ürünlerin bebeğin teni ile de uyumlu olması gerekir.
1 AYLIK BEBEK GÖRÜR MÜ, ANNESİNİ TANIYABİLİR Mİ?
Bebeğimiz büyüdükçe görmesi netleşecek, görebildiği mesafe artacaktır. Bu yüzden 1. ayda bebeğimiz anne ile göz teması kuruyor olmalıdır. Yaklaşık 50-70 cm e kadar görebilir. Anneyi gördükçe tabiiki onu tanıması artacaktır .
1 AYLIK BEBEĞİN TAT VE KOKU GELİŞİMİ NASILDIR?
Kokusunu hatırlaması da büyüdükçe artacaktır. Tat duyusu yavaş yavaş gelişir. 2-3. ayda anne sütüne alışmış bir bebeğe farklı bir süt tattırdığımızda yüzünü buruşturması tat duyusunun geliştiğini gösterir.
Bebeklerin kendilerini ifade etmenin tek yolu ağlamadır. Acıktığında, gazı olduğunda, canı yandığında enfeksiyonu olduğunda hep ağlar. Normalden farklı zamanda farklı şiddetlerdeki ,sebebi saptanamayan ağlama doktora danışma konusunda bir uyarıdır. Özellikle ateşli çocuklar huzursuz olur ve ağlarlar.
İLGİLİ İÇERİKLER