10 adımda şeker tüketimini azaltmanın yöntemleri! Diyetisyen Ezgi Dilan Şeker anlattı
Türkiye 19 - 25 Eylül tarihlerini “Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası” olarak kabul ettirdi. “Şeker Tüketimine Dikkat Haftası” aslında sağlığa dikkat haftası. Sağlımızı tekrar kazanmak veya daha iyi yatırım yapma, şeker tüketimini azaltmak için 10 yöntemi Diyetisyen Ezgi Dilan Şeker anlattı..
Toplum arasında zehir olarak nitelendirilen şeker tükettiğimizi bir çok besinde olan bir bileşen. Evet yanlış duymadınız. Sütte, yoğurtta, meyvede, ekmekte, pancarda pek çok meyve, sebze ve süt ürünlerinde şeker bulunuyor. Sadece bu şekerin ismi bulunduğu besine göre değişiyor.
Sütün şekeri laktoz, meyvenin şekeri ise früktozdur.
Peki senelerdir beslenmemizde bulunan bu şeker ne zaman bize düşman oldu?
Vücudumuzun temel enerji kaynağı glikozdur. Yani halk arasında bilinen ismi ile şekerdir. Eski dönemde atalarımız bizim gibi işlenmiş ürünlere ve pek çok gıdaya bu kadar kolay ulaşamıyorlardı. Bu nedenle vücutlarına gerekenden fazla enerji almıyor, bizim kadar sık öğün yapıp vücutta insülin salınımını tetiklemiyorlardı.