Acuka nasıl yapılır? Acuka tarifi, malzemelere ve yapılış aşamaları
Acuka, kültürümüze Kafkas kültüründen geçen geleneksel bir sos. Kısa süre içerisinde hazırlayacağınız acuka sos hem meze olarak hem kahvaltılık olarak sofralarınıza lezzet katacak. Evde acuka tarifi ve yapım aşamalarına göz atalım...
Acuka, ağız sulandıran ve günün her öğününde tüketilebilecek bir sos türü. İçinde bol miktarda biber ve biber salçası bulunduğundan “acıka” olarak da bilinir. Dilerseniz istediğiniz kadar acılı yapabilir ya da tarifteki gibi çocuklarınızın da severek yiyeceği şekilde acısız da hazırlayabilirsiniz. Ekmeği sevdiren özelliği ile 7'den 70'e herkesin sevdiği acuka tarifini paylaşıyoruz. Ölçülere bire bir uymanız halinde nefis bir acuka tarifi kahvaltı sofralarınızı bekliyor. Meze tarifleri ilginizi çekiyorsa güveçte karides, şakşuka, acılı ezme, Girit ezmesi, havuç tarator, rus salatası, humus, haydari, semizotu salatası tariflerine de bakabilirsiniz. Aşağıda acuka tarifi, malzemeleri ve yapım aşamalarını bulabilirsiniz.
5 kişilik
20 dakika
0 dakika
300 kalori
Acuka Tarifi için Malzemeler
- 5 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
- 3 yemek kaşığı ufalanmış ekmek içi
- 5 diş sarımsak
- 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı nane
- Tuz
ACUKA HAKKINDA
1
Zeytinyağını tavada ısıtın.
2
Salçaları ekleyip birkaç dakika kavurun.
3
Ocaktan almadan kısa bir süre önce ezilmiş sarımsakları da ilave ederek karıştırın.
4
Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alıp kaşık yardımıyla ezdikten sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
5
Kavanozlara doldurup serin bir yerde saklayın.