Aikido ile gelişsin

Bir Japon savaş sanatı olan aikido, aslında bir dövüş sporu olarak görülmemeli. Aynı zamanda zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimi sağlıyor, çocukların gelişimi açısından ideal bir spor olmayı başarıyor.

ONLAR NE DİYOR?

Ela Demiran, 7


“Aikidoya yeni başladım ama çok sevdim. Kesinlikle devam etmeyi düşünüyorum.”

İsmail Kerim Cem

“İki yıldır aikido yapıyorum. Birisi bana saldırmaya çalışırsa kendimi nasıl koruyacağımı öğrendim. İyi vurmayı, nasıl düşeceğimi biliyorum. Bebek gibi oynamanıza gerek yok aikidoda, dürüstlük var.”

Ralph Bildirici,10

“Bir aydır aikido yapıyorum. Eğlenceli geçiyor. Oturma, vuruş, savunma hareketleri öğrendim. Ben spor yapmayı ve savunma sanatlarını seviyorum. Bu yüzden aikidoyu da çok seviyorum.”

Ali Pendar,8

“İki yıldır aikido yapıyorum. Daha çok disiplin, sabır, kendini savunma teknikleri öğrendik. Ele avuca sığmıyorum normalde ama burada çok disiplinli oluyorum, çünkü burada öğretmenin sözü geçer.”

Şan Tosun,7

“Bir aydır yapıyorum. Korunma tekniklerini öğrendim. Dersi seviyorum, güzel bir ders çünkü bir sürü teknik öğreniyorsunuz. Kıyafetleri ve Teddy’yi de çok seviyorum.”

Alp Bilgen,9

“Altı aydır yapıyorum. Büyüdüğümde, dışarı çıktığımda birisi bana saldırırsa, hastaneye kaldırmasınlar diye aikido öğrenmek istiyorum. Hocam çok iyi birisi. Arkadaşlarımı da çok seviyorum.”Yaz: Filiz Şeref

‘Bir sporla tanıştım disiplinim şaştı’ desem yeridir. Her spor disiplin kazandırır ama aikidonun çocuklar üzerindeki etkisini bizzat gördüm. Tabii bunda dersin hocası Hanshi Teddy Wilson’ın payı da büyük. 20 yıldır Türkiye’de kaizen aikijutsu/ aikido dersleri veren ve ‘91 yılından beri Türkiye’de yaşayan Wilson, çocuklarla tatlı-sert bir ilişki içinde. Böyle olması da normal, çünkü sporun felsefesi de bunu destekler nitelikte.

KATKISI ÇOK
İşin aslı, bir Japon modern savaş sanatı olan aikido, biz Türkler tarafından çocuklar için öncelikli bir spor dalı olarak ilk sıralarda yer almıyor. Biraz sert bir spor olarak geliyor kulağa. Peki neden çocuklarımızı aikidoya yönlendirelim derseniz, Wilson’a kulak verebilirsiniz. Aikidonunçocuk gelişimine katkısının çok fazla olduğunu söylüyor ve kişisel gelişimin 12 alanında olumlu etkiler yarattığını belirtiyor. Bunları şöyle sıralıyor; kendine güven, kendine saygı, kişisel farkındalık, öz disiplin, sorumluluk, mesuliyet alma, centilmenlik, sosyalleşme, akranlarıyla etkileşim kurma, grup/ takım olma bilinci, liderlik, saygı.

BİR YAŞAM ŞEKLİ 
Aikido aynı zamanda çok yönlü bir sanat; disiplin ve zeka gerektiriyor. Wilson, aikidonun bir felsefe olduğunu belirtiyor ve felsefenin altında kendinle, diğerleriyle ve doğayla uyum içinde yaşamak olduğunu söylüyor. “Yani gelecekte daha iyi bir dünya yaratmak için, çocuklarımızı eğitmeliyiz, çocuklarımız geleceğimiz” diye de ekliyor. Aikido programına başlamak için en uygun yaş 5-6 olarak görülüyor. Yapmak içinse belli bir süre yok, hayat boyu yapılarak yaşam felsefesi haline getirilebilir. Çünkü aikido bir yaşam şekli, diğerleriyle ego ve saldırganlık olmadan uyumlu bir şekilde yarışmak ise işin özeti. Aikidoda müsabaka olmuyor, bir kişi yenince bu zafer sayılmıyor. Yenme ve yenilme gibi kavramlar aslında yok.

DOĞRU DURMAYI ÖĞRENİYORLAR
Aikido dersine Teddy Wilson ile birlikte katılan ve altı yıldır ders veren Sebla Çetin, çocukların bedenlerini doğru kullanmayı bilmediklerini, durmayı, dizlerinin üzerine oturmayı bile başaramadıklarını söylüyor ve ekliyor, “Biz sokakta büyüdük ancak onlar bizim gibi sokak oyunları oynamıyorlar. Dizlerinin üzerine bağdaş kurarak oturmayı bile beceremeyenler var. Aikido onlara doğru duruşu öğrettiği gibi disiplin de kazandırıyor. Aynı zamanda şimdiki çocuklar yerlerinde iki dakika duramıyor. Aikido yapan çocuklar odaklanmayı ve konsantre olabilmeyi de öğreniyorlar. Bu da okulda onlara başarı getiriyor” diyor.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil