Alkali Diyeti ile Asitten Arının

Her yıl bir yiyecek ya da diyet ortalığı kasıp kavuruyor, şimdi sıra alkali beslenmede! Alkali diyeti nedir, nasıl yapılır merak ediyorsanız ve alkali diyet listesinde neler olup neler olmadığını öğrenmek istiyorsanız bu yazıyı kaçırmayın!

Yazı: Sinem Gürleyük

Her sene gündemimize yeni bir diyet ya da yaşam tarzı oturuyor. Kilo vermek ve daha sağlıklı bir ömür geçirmek için her yolu deneyen biz kadınların uğraşları hiç bitmiyor.Yeni merakımız ‘Alkali Diyeti'ni mercek altına aldık.

Alkali nedir?
Kısaca; asitli olma ya da olmama durumu diyebiliriz. Yani bir şeyin alkali olması; asidik olmadığı anlamına geliyor. Sayılarla ifade etmek gerekirse; pH derecesi 1-7 arasındaki sıvılar asit; pH, 7-14 arasındakiler alkalidir. Vücudumuzda tuttuğumuz sıvılar yüksek oranda alkali; ter ve idrar gibi vücuttan attıklarımızsa asidik. Buradan da anlıyoruz ki, vücut asidi üzerinden atmak istiyor. Alkali beslenme de işte bunun için gerekiyor.

“Sadece et yiyerek beş kilo verdim”, “Kahvaltıda kiraz sapı çayı içerek kilo veriyorum”, “Sağlığımı altın çileğe borçluyum...” Her yıl bir yiyecek ya da diyet ortalığı kasıp kavuruyor. Ünlüler, iş kadınları, sporcular, yazarlar herkes bir bir akımların takipçisi haline geliyor. Bu sene de alkali gündemimizde. Yurt dışında çok daha yaygın olan alkali yaşamla ilgili kitaplar ülkemizde de çoğalmaya başladı. Ünlülerin de alkali diyet programlarına ilgi duymasıyla birlikte hemen hemen her yerde alkali diyet programları konuşuluyor artık. Biz de merak ettik uzmanların kapısını çaldık. Nedir, ne değildir sizin için öğrendik. Öncelikle bilmeniz gereken şey şu; bu diyetin amacı sadece kilo verdirmek değil. Asıl hedefi bireyi sağlıklı bir bedene ve ideal kiloya ulaştırmak. Bunu da vücudun alkali ve asidini dengede tutarak yapıyor. ‘Alkali Yaşam Alkali Mutfak’ kitabının yazarı Beslenme Uzmanı Miyase Bülbül, alkali yaşamın aslında sadece bir diyet değil, vücudun doğal dengesine ve anatomisine uygun olarak beslenmek ve yaşamak olduğunu belirtiyor. ‘Alkali Diyet’ kitabının yazarı Dr. Ayşegül Çoruhlu da; mesela sigara içmenin hücrelerin ideal alkali ortamını bozması sonucu vücudu asitlendirdiğini, aynı şeyin sağlıksız dediğimiz (fast food, şekerli ve asitli) yiyecekler için de geçerli olduğunu söylüyor. Dolayısıyla vücut sağlığı için sadece doğru alkali yiyecekleri seçmenin yetersiz kalacağını, iyi nefes almanın, temiz havanın, iyi uykunun, hafif egzersizlerin alkali olmak için gerekli olduğunun altını çiziyor. Kısaca bu yaşam biçimi ağırlıklı olarak alkali yiyecekler tüketerek ve iyi bir yaşam sürerek vücudun pH değerini dengede tutmayı amaçlıyor. Çünkü aslında hastalıkların pek çoğunun altında vücudun asitlenmesi yatıyor. Alkali de pH dengesini koruyarak vücudun asitlenmesine engel oluyor. Vücudunuzun alkali olup olmadığını anlamanın aslında çok basit bir yolu var. İdrarınızın rengi bu durumun çözümü! Sabahları rengine bakarak, asit yükünüzü anlayabilirsiniz. Açık sarı ve kokusuzsa alkali, orta sarı ve az kokuluysa az asitli, çok koyu ve ağır kokuluysa aşırı asitli demektir!

Evde alkali su yapın!
Evde alkali su hazırlamak için 1 litre içme suyuna eczaneden aldığınız karbonattan çay kaşığının yarısı kadar ilave edebilirsiniz. Yine eczanelerden temin edebileceğiniz alkali damlalar da suyun pH’ını arttırır. Böylece az su içen birisi olsanız bile alkali su içerek bu kötü huyunuzun olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz. Ayrıca limonlu veya elma sirkeli su içmek de vücudun içini alkali yapmaya yardımcı olur. Alkali suyunu çeşmeden de akıtmak mümkün. Bunun için ise evinize alkali su için filtre taktırmanız gerekir.

Güzelliğinize güzellik katın
Alkali olmak sadece şeker, kolesterol gibi hastalıklardan uzak durmak değil, aynı zamanda cildinizin, saçlarınızın çok daha güzel ve daha yüksek bir enerjiye sahip olmanız anlamına geliyor. Beslenme Uzmanı Miyase Bülbül alkali olmanın faydalarını şöyle sıralıyor:

• Şaşılacak kadar yüksek enerji sahibi olacaksınız. Sabah uyandığınızda yatağınızdan kalkıp gitmeye, hatta koşmaya hazır hissedeceksiniz.
• Bağırsak ve sindirim sisteminizle ilgili bir rahatsızlık çok ama çok nadir duyacaksınız.
• Yedikten sonra hala aç hissetmeyeceksiniz. Yani tok ama aç olmayacaksınız.
• Yemek istediğiniz kadar yiyecek, ama kilo almayacaksınız. Birçok arkadaşınız kilonuzu nasıl koruduğunuzu soracak.
• Kendi yaşıtınız olan kişilerden daha genç görüneceksiniz.
• Cildiniz harika görünecek. Birçok kişi cildinizin ne kadar parlak ve yumuşak olduğunu söyleyecek.
• Gözleriniz iyi görüyor olacak ve ışıl ışıl parlayacak. Arkadaşlarınız parlaklığıyla ilgili sıklıkla yorum yapacak.
• Saçlarınız canlı ve dolgun olacak. Sık sık iltifat alacaksınız.
• Kolay uyuyacaksınız. Uykunuz iyi ve dinlendirici olacak. Çok nadir uykusuzluktan şikayet edeceksiniz.
• Ve elbette daha sağlıklı olacaksınız. Şeker, kalp, yüksek tansiyon, kolesterol, aşırı şişmanlık, kanser gibi günümüz hastalıklarıyla uğraşmayacaksınız.
• Alkali yaşam tam bir denge durumudur. Unutmamak lazımdır ki alkali doğar asidik ölürüz. Bundan da açıkça anlaşılacağı gibi vücudun asit-alkali dengesini ne kadar iyi korursak o kadar sağlıklı ve uzun yaşar, yaşlılıkta baş gösterecek rahatsızlıklarla daha kolay baş ederiz.

Yararlanabileceğiniz kitaplar:
Alkali Yaşam Alkali Mutfak: Miyase Bülbül
Alkali Diyet: Dr. Ayşegül Çoruhlu
Zayıflamada pH Mucizesi: Robert O. Young, Shelley Redford Young
Suyun İyileştirici Gücü: Dr. Recai Yahyaoğlu, Mennan Kuzanlı
Honestly Healthy: Natasha Corrett, Vicki Edgson,
The Acid-Alkaline Diet For Optimum Health: Christopher Vasey

Alkali ünlüler
Ünlü yıldızlar bir bir alkali olmanın peşinde olduklarını açıkladı. Asitli yiyecekleri azaltıp, alkali besinlere yönelen Victoria Beckham, Jennifer Aniston, Kirsten Dunst, Gwyneth Palthrow, Miranda Kerr gibi yabancı yıldızların yanında Bergüzar Korel de alkali beslendiğini ve evinde alkali su için bir filtre bulunduğunu açıkladı.




 









Alkali Diyet Listesi
Yiyeceklerin ne kadar asitli olduklarına yani pH değerlerine göre seçim yapmayı esas alan alkali diyette taze meyve, sebze ve yumru kökleriyle beslenmeye önem veriliyor. Kahvaltı ve öğle yemeğinde önerilen besinlerden istediğiniz kadar yiyebiliyorsunuz, ancak akşam yemeği için küçük bir sınırlama var; mutlaka saat 20.00’den önce yemek yemek. Yediğiniz 
yemeklerin yüzde 20’sini asit yapan, yüzde 80’ini alkali yapan yiyeceklerden seçin. Alkali yiyeceklerin yüzde 40’ını çiğ olarak tüketin.

Alkali oluşturan yiyecekler
• Tüm sebzeler
• Baharatlar
• Tohumlar
• Meyveler
• Ceviz, badem gibi yağlı kuruyemişler
• Balıklar
• Kefir
• Lor peyniri
• Zeytinyağı
• Deniz tuzu
• Alkali su

Dr. Ayşegül Çoruhlu, her hekimin sebze, meyve, baharat, kuruyemiş gibi temeli bitkiler olan beslenme öğelerini bol bol tüketmeyi zaten önerdiğini, burada yeni olan bilginin sebze ağırlıklı beslenmenin vücudu alkali yapması olduğunu söylüyor. 7’den 70’e herkesin uygulayabileceği bir yaşam biçimi olan alkalinin diğer altın kurallarını ise şöyle sıralıyor; Alkali su 
için: O kadar yazılır çizilir ama yine de kimse yeterince su içmez. Oysa her gün idrara çıkar ve vücudun istemediği asitleri dışarı atarız. Aslında atmaya çalışırız demek daha doğru olur. Çünkü her zaman yeterince asidi dışarı atmak mümkün olmaz. Az su içildiğinde idrar renginin koyu ve kokulu olmasının sebebi bu. O halde asit atılımını arttırmak için daha çok 
su içerek alkali olabiliriz. Ayrıca suyu da alkali olarak tüketmek mümkün. Suyu alkali yapmak için eczanelerde satılan alkali damlaları kullanabilirsiniz. Satın aldığınız suların pH değerinin de mutlaka yedinin üzerinde olmasına dikkat edin.

BESLENME
Vücudunuzu dinlendirin: İyi nefes almak ve oksijen, alkalinin önemli adımlarından. Yoga, pilates, açık havada yürüyüş gibi rahat ve derin nefes alınan egzersizler alkali olmayı sağlıyor. En geç saat 23.00’de uyumak, geç yatmamak da önemli bir kural. 

Sebze suyu için: Sebzelerin suyunu sıkınca besleyici maddeler, enzimler, alkali maddeler, sebze suyu içerisinde daha konsantre oluyor. Aynı zamanda daha fazla miktarda sebze tüketmiş oluyorsunuz.

Asit oluşturan yiyecekler:
• Tüm kızarmış gıdalar
• Fast food yiyecekler
• Konserve gıdalar
• Şekerli ve kolalı içecekler
• Şekerlemeler
• Pasta, kek, kurabiye gibi tüm unlular
• Margarinler
• İşlenmiş etler
• Alkol
• Çok fazla siyah çay
• Kahve

*Listenin tamamı için www.alkalist.com adresini inceleyebilirsiniz.

Ayşegül Çoruhlu, asit oluşturan yiyeceklerin de bu yaşam biçiminde yenebileceğini, ancak mutlaka asitlendiren yiyecek seçiminin yanına onun asidini yok edecek alkali gıdalar eklemek gerektiğini söylüyor. Mesela et yemek istiyorsanız yenen et miktarının üç katı sebze yemelisiniz. Tatlı ya da kahve kaçamağı yaptıysanız çok daha fazla alkali su içmelisiniz. Bu yaşam biçiminde önemli olan her gün alkali besinlerden tüketmek.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil