Anadolu tarihinden yeni keşifler

Metropolis’te yürütülen arkeolojik kazı ve araştırmalarda 30 yılı geride bırakmanın anısına ‘Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan’ kitabı cumhuriyetin 100’üncü yılında ülkemizin kültürel hafızasına eklendi.

Sabancı Vakfı’nın yaklaşık 30 yıldır destek verdiği Metropolis Antik kenti son buluntularıyla Kent, Yaşam, İnsan adlı kitapta hayat buldu. İzmir’in Torbalı ilçesinde Ionia (Metropolis) kenti çevresindeki yerleşimlerle beraber yaklaşık 5 bin yıllık bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Kazılar Genç Neolotik Çağ’ın ilk dönemlerinden Klasik Çağ’a Helenistik Çağ’dan Roma ve Bizans dönemlerine Türk Beylikleri’nden Osmanlı’ya uzanan geniş bir mirası gün yüze çıkarıyor. Metropolis kazılarında bulunan tüm eserler İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi ile Selçuk Efes Müzesi’nde sergileniyor ve bu eşsiz eserlerle gelecek nesillerle buluşuyor. Farklı medeniyetlerin zenginliklerine ve insanlığın derin izlerine rastlayacağınız kitapta Metropolis Antik Kenti’nde yaşamış toplumların izleri gözler önüne seriliyor.

Sabancı Vakfı’nın destekleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izin ve katkılarıyla gerçekleştirilen Metropolis Antik Kenti kazıları, 1990’lı yılların başından bu yana kesintisiz olarak sürdürülüyor. 2003 yılından itibaren Sabancı Vakfı’nın destekleriyle sürdürülen bu kazı çalışmaları, Anadolu’nun tarihine ışık tutan önemli bir çalışma olarak öne çıkıyor.

Metropolis kazıları boyunca Akropolis, Tiyatro, Agora, Hamam Kompleksleri, Araplıtepe Kilisesi gibi birçok değerli yapının yanı sıra 11 binden fazla tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Bu çalışmaların 30 yılını geride bırakmasının anısına hazırlanan ‘Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan’ adlı kitap Cumhuriyetin 100’üncü yılında yayınlandı. Kitap, kentte gerçekleştirilen çalışmaların sonuçlarını, burada yaşayan farklı medeniyetlerin izlerinden yola çıkarak okuyuculara basit bir dil ve anlatımla sunuyor. 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu kitap, 444 sayfadan ve 30 farklı bölümden oluşuyor. Kitapta, konusunda uzman 22 yerli ve yabancı araştırmacının da katkısı bulunuyor.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Metropolis Antik Kenti kazılarına Sabancı Vakfı olarak 20 yıldır destek veriyoruz. Metropolis’te gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Geç Neolitik Çağ’dan başlayarak Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine, Türk Beylikleri ve Osmanlı’ya kadar geniş bir mirasın en nadide eserlerini kültür ve tarih hazinemize kazandırdı. Bu çalışmalar kapsamında da cumhuriyetimizin 100. yılında, Metropolis Antik Kenti’nin anısına, tarihe unutulmayacak bir iz bırakmak istedik.” Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Torbalı Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek de düşüncelerini; “Metropolis; Kent, Yaşam, İnsan’ kitabı, Metropolis’te 1990’lı yılların başında başlayan arkeolojik kazı ve araştırmaların en güncel sonuçlarını arkeoloji bilimine ilgi duyan tüm okurlar ile paylaşmak amacıyla hazırlandı. Kitap yaklaşık beş yıllık bir çalışmanın sonucudur. Proje fikri, Metropolis’te farklı dönemlerde çalışmış araştırmacıların kendi uzmanlıkları ile ilgili yazıları, yalın bir dille hazırlayarak bir araya getirme düşüncesinden doğdu. Bu projede yer almayı kabul eden ve katkı sağlayan meslektaşlarıma içtenlikle teşekkür ederim.” diyerek belirtti.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil