Anneler soruyor
Anneler soruyor, uzmanlar yanıtlıyor. Siz de uzmanlara danışmak istediğiniz sorularınızı bebegimle@doganburda.com adresine gönderebilirsiniz.
SORU: Beş yaşındaki kızımın gözlerini güneş ışığının zararlarından nasıl koruyabilirim?
CEVAP: Güneş ışınlarının uzun vadede bilinen en önemli zararı katarakt ve sarı nokta hastalıklarına yaptığı olumsuz katkılar. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren çocuklar güneş ışınlarından korunmalı. Çocuk ve yetişkinlerde güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmanın en etkin yolu da sağlıklı bir güneş gözlüğü ve uzun terekli şapka kullanımıdır. ‘Çocuklar güneş gözlüğü takmaz’ diye düşünmeyin. Aksine çocuklarımızın güneş gözlüğü kullanımını alışkanlık haline getirmesini sağlamak, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmaları adına önemli ve gereklidir.
Acıbadem Bahçeşehir Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Tomatır
SORU: Güneş kremleri çocuğumun D vitamini almasını engeller mi? Yeterince D vitamini alabilmesi için ne yapabilirim?
CEVAP: Güneşte kalınan 15 dakikalık bir süre D vitamini salgısı için yeterlidir. Güneş koruyucuların etki süreleri 3-4 saate kadar devam eder. Kullanılan kremler terle, sıcakla ve denize girip çıkmakla deriden akacağı için etkinlikleri ortadan kalkmış olur. Yaklaşık dört saatte bir tekrarlanmalarının sebebi de budur. Ancak çoğu zaman bu rutin dakikası dakikasına tekrarlanmaz ve bu arada çocuk güneş ışınlarından direkt olarak faydalanmış olur. Bu kısa aralıklar bile D vitamini salgılanması açısından yeterlidir. Dolayısıyla çocuklara düzenli güneş koruyucu kullanılması D vitamini eksikliğine neden olur diyemeyiz. Ayrıca, çocuklar için kullanılan güneş koruyucu ürünler erişkinlerin kullandığı güneş koruyucuları ile aynı olamaz. Çocuğunuz için kullanacağınız ürünlerin daha hipoalerjenik, katkı maddesi daha az ve çocuklar için olan uygun içerikte olmasına dikkat etmelisiniz.
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Okan
SORU: Yedi yaşındaki oğlumun kış aylarında burnu sürekli tıkalıyken diğer mevsimlerde böyle bir durum yaşamıyoruz. Bu durum alerjisi olduğu anlamına mı gelir?
CEVAP: Kreş ve okul çağındaki çocuklarda burun tıkanıklığı ve burun akıntısının en önemli nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu dönemde özellikle kışın sık sık viral etkenlerle tanışan çocuklar, bir kısmını üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde geçirirken bir kısmını da burun tıkanıklığı şeklinde geçirirler. Sadece kışın burun tıkanıklığı olması alerji olduğu anlamına gelmez. Alerjik rinit çoğunlukla mevsimseldir ve ilkbahar-yaz aylarında şikayetlerde artış gözlenir. Sürekli burun tıkanıklığı olan bir çocuğun ev tozu akarlarının neden olduğu yıl boyu süren alerjik rinit açısından değerlendirilmesi gerekir. Çocuğunuzda burun tıkanıklığının yanı sıra horlama, geceleri ağzı açık uyuma ve sık enfeksiyon durumu da söz konusu ise mutlaka geniz eti (adenoid hipertrofisi) açısından da değerlendirilmesini öneririm.
Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Bölümü Uz. Dr. Memnune Aladağ