Anneyi baştan yarat
Doğumdan sonra birçok anne “Doğumdan önce böyle değildim” diyor çünkü hamilelikle birlikte başlayan süreçte göğüslerden kalçaya, karından hormonlara kadar tüm vücut değişime uğruyor. Bu değişimin eskiye oranla çok daha iyi olması ise ‘Mummy Make-Over’ denilen estetik müdahalelere kalıyor.
Doğumdan sonra yapılabilecek yeni yöntemler var mı?
‘Mummy Make-Over’ yani ‘anneyi baştan yaratma’, ‘anne estetiği’ olarak adlandırılan yaklaşık beş saat süren bir operasyonla karın, meme ve bel bölgesine aynı anda müdahale edilebiliyor. Bu müdahale sonrasında anne; sarkık ve pörsümüş memelerden, gevşemiş karından, göbek fıtığından, beldeki kalınlaşmadan aynı anda kurtulabiliyor. Gerekiyorsa alınan yağlar kalçaya enjekte edilerek derin bir bel çukuru ve yüksek bir popo görünümü elde edilebiliyor. Amaç, çocuk belli bir yaşa ulaşıp anneye olan bağımlılığı azaldıktan sonra anneyi olduğundan daha güzel ve mutlu bir hale dönüştürmek. Böylece annenin kendine güveni yerine geliyor, daha dinamik, enerjik ve mutlu oluyor.
Karın estetiğinde ise, göbek deliğinin üzerinde fazla miktarda deri varsa ve karın bölgesinde katlantı meydana geliyorsa tam karın germe uygulanabiliyor. Eğer göbek deliği üstünde fazla deri katlantısı yoksa; alt tarafta bir miktar katlantı mevcutsa mini karın germe işlemi tercih ediliyor. Eğer yağlanma azsa ve fazla bir cilt sarkması yoksa, radyofrekans, ultrason ya da soğuk uygulaması gibi ameliyatsız yöntemlerle bölgesel incelme elde etmek de mümkün. Yeni uygulanan yöntemlerin başında Slim Lipo gibi kolay uygulanan teknikler geliyor. Fakat bu teknikleri uygulatıp sonrasında çukurluk, istenilen sonuca ulaşamama gibi sorunlar yaşayanlar var. Ultrason ya da lazer takviyeli lipoliz işlemleri, cilt elastikiyetinin iyi olduğu hastalarda sınırlı bir bölgedeki yağı eritmek için yapılıyor. Tüm liposuction ve lipoliz yöntemlerinde, alınacak yağ miktarı cildin elastikiyetine göre belirlenebiliyor. Aksi takdirde ciltte düzensizlik ve dalgalanmalar, çöküntüler oluşabiliyor. Bu tür sorunlar oluştuğunda, yağ enjeksiyonları ve cilt sıkılaştırma yöntemleri ile bir düzelme sağlanabiliyor.
Emzirme ve estetik çelişkisi
Doğum yapan kadınların en büyük sorunlarından biri de sarkmış memeler oluyor. İkinci bir çocuk düşünen bir kadının göğüs kaldırma operasyonu yaptırması doğru mu? Emzirmeye etkisi olur mu?
Yakın zamanda çocuk planlanıyorsa, ameliyatı sonrasına ertelemek daha doğru bir davranış olur. Çünkü doğum sonrası göğüslerde tekrar boşalma ve sarkma olabiliyor ancak bu hiçbir zaman işlem öncesindeki kadar olmuyor. Meme dikleştirme ameliyatlarının süt verme üzerinde genellikle olumsuz bir etkisi olmuyor.
Doğumdan ne kadar sonra göğüs operasyonu yaptırılabilir?
Meme ameliyatları sütün kesilmesinden en az üç ay, tercihen altı ay sonra yapılıyor. Böylelikle hem meme içinde süt kalmamış hem de memeler son şeklini almış oluyor. Meme ameliyatları emzirmeyi etkilemiyor.
Daha önce silikon yaptırmış bir kadın emzirebilir mi?
Silikon protezlerin emzirme üzerinde olumsuz bir etkisi yok. Protez meme dokusunun içerisine değil, altına ya da göğüs adalesinin altına yerleştiriyor. O nedenle süt verme üzerine bir etki yapması beklenmiyor.
Sezaryen sonrası göbekler
Sezaryen doğum sonrası kadınların en büyük sorunu kalıcı göbekler oluyor. Bunun sebebini ve yapılabilecekleri anlatır mısınız?
Sezaryen sonrası sezaryen izinde kalınlaşma ve yapışma meydana gelebiliyor. Bu yapışıklığın üzerinden karın derisi aşağıya doğru yığılabiliyor. Yine doğuma bağlı ciltte bollaşma ve sarkmalar olabiliyor. Karın kaslarının açılmasına bağlı karın duvarında gevşeme ve bazen göbek fıtığı oluşabiliyor.
Yapılan estetik müdahalelerden sonra, tekrar doğum yapmak için ne kadar süre geçmesi gerekir?
Yakın zamanda gebelik planlayan hastalara bu işlemleri yapmıyoruz Gebelik sonrasında sonuçlar değişebiliyor. Örneğin genellikle karın germe ileride gebelik planlayan hastalara önerilmiyor. Hasta kilo almadığı, aşırı kilo kaybetmediği, düzenli egzersiz yaptığı ve tekrar gebe kalmadığı sürece yapılan işlemlerin sonuçları korunuyor.
Doğum sonrası olan çatlaklar için ne tür önlemler alınabilir? Oluşmuş çatlaklar kadınların en büyük sorunu; bu sorun için çözüm var mı?
Gebelik sırasında memeler büyümeye başlıyor ve doğum sonrasında sütle doluyor. Meme başları büyüyor ve koyulaşıyor. Meme cildi gerginleşiyor. Hızlı büyüme ise meme cildinde çatlaklara yol açabiliyor. Gebelik sırasında karın duvarının hızla gerilmesi ise ciltte derin çatlaklar oluşmasına neden oluyor. Bazı cilt tiplerinde bu kaçınılmaz oluyor. Ancak cildin dışarıdan uygulanacak kremler ve nemlendiricilerle sürekli beslenmesi çatlak oluşumunu en aza indirebiliyor. Bebeğin düzenli emzirilmesi memelerde süt birikmesini ve memelerin aşırı gerginleşmesini önlüyor. Meme başı bakımının iyi yapılması, çatlakların engellenmesi ve düzenli emzirme süt apsesi riskini de azaltıyor. Oluşmuş çatlaklar için erken dönemde lazer uygulamaları çatlak rengini açabiliyor. Ayrıca mezoterapi ve PRP uygulaması da bir miktar düzelme sağlayabiliyor.
Doğum sonrası vajina operasyonları
Normal doğumlardan sonra vajinada gevşeme olabiliyor. Bunun için vajina daraltma işlemleri yapılabiliyor. Yine iç dudakların uzaması gibi sorunlar oluşmuşsa labioplasti işlemleri ile bu sorunlar giderilebiliyor. Pubik bölgede yağlanma varsa liposuction yapılabiliyor.
Gebelik sırasında karın duvarının hızla gerilmesi ise ciltte derin çatlaklar oluşmasına neden oluyor. Bazı cilt tiplerinde bu kaçınılmaz oluyor. Ancak cildin dışarıdan uygulanacak kremler ve nemlendiricilerle sürekli beslenmesi çatlak oluşumunu en aza indirebiliyor.
Normal doğum mu sezaryen mi?
Normal doğumlarda karın kasları daha çabuk toparlıyor, ancak vajinada gevşeme olabiliyor. Sezaryende ise sezaryen izinde yapışma ve üzerinde cilt yığılması oluşabiliyor. Ancak karın duvarındaki gevşeme, karın cildinde sarkma ve belde-karında yağlanma açısından ikisi arasında fazla bir fark yok. Çatlaklar ise cilt yapısına ve bebeğin büyüklüğüne bağlı olarak değişiyor. Yazı: Nilgün Yıldız
Anne olmak dünyanın en güzel duygularından biri. Onu kucağınıza aldığınızda tüm dünyayı unutursunuz unutmasına da bir tek kilolar kalır aklınızda. Çünkü doğanın bir dengesi olarak hamile kaldığınız andan itibaren hormonlarınızla birlikte tüm vücudunuz da değişime uğrar. Küçük göğüsler büyümeye, olmayan göbeğiniz belirginleşmeye başladığında ise panik duygusu artar. “Doğumdan sonra nasılsa geçer” dersiniz fakat bazen çocuğunuz doğar, büyür, ek gıdaya geçer, hatta yürümeye başlar. Ama siz hala aynı durumdasınızdır. Bazen de kilolar gider ama vücudunuzdaki izleri kalır. Bu durumda akla estetik müdahaleler gelir. Fakat bu müdahalelere karar vermek de zordur, annelerin aklında onlarca soru belirir. İşte biz de bu soruların yanıtını Estetik ve Plastik Cerrah Prof. Dr. Akın Yücel’den aldık.
En çok karınlar geriliyor!
Doğum sonrası yapılan ameliyatların başında hangileri geliyor?
Doğum sonrası genellikle meme, karın ve bel bölgesine yapılan operasyonlar annelerin tercihleri arasında. Doğum sonrası anne vücudunda oluşan deformasyonları düzeltmeye yönelik cerrahi girişimlerin başında karın germe operasyonları geliyor.
En doğru zamanı bekleyin
Alınan kilolar için estetik müdahale doğumdan kaç ay sonra yapılabilir? En çok hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?
İlk aylar anne ve bebek çok yoğun bir iletişim içinde oluyor ve bu dönemde genelde annelerin estetik kaygıları henüz başlamıyor. Ancak bebek büyüdükçe anneye bağımlılığı azalıyor ve anneler de kendileriyle ilgilenmeye başlıyor. Estetik cerrahi yapılabilmesi için, annenin bedenen ve zihnen buna hazır olması gerekiyor. Karın ameliyatları ve yağ şekillendirme için hastanın gebelik öncesi kilosuna dönmesi, karındaki gevşekliğin azalmış olması gerekiyor. Karın ameliyatlarından sonra bebeği taşımak güçleşeceğinden bebeğin biraz büyümesi beklenmeli. Estetik ameliyatlara genellikle süt vermenin bitiminden altı ay sonra başlanabiliyor. Hamilelik sonrası belde, karında, basenlerde ve bacaklarda yağlanma oluyor. Bu birikimler, hasta normal kilosuna döndükten sonra da devam ediyorsa, liposuction ile bu sorun çözülebiliyor. Gerek görülürse, kalçaya yağ enjeksiyonu da yapılarak ince bir bel ve yüksek bir popo elde edilebiliyor.
Doğum sonrası birçok kadının en önemli sorunlarından biri de sarkmalar. Sarkma için hangi yöntemler yararlı oluyor?
Doğum sonrası oluşan deformiteleri meme dikleştirme operasyonları ve karın germe işlemleri ile ortadan kaldırabiliyoruz. Sarkmış memelerin tekrar dik bir konuma getirilmesi cerrahi bir işlem oluyor. Bu ameliyat ile meme başları olması gereken yere taşınıyor, meme dokusu şekillendiriliyor ve deri fazlası çıkartılıyor. Memeler büyükse meme dokusunun fazlası çıkartılıyor, küçükse silikon protezlerle destekleniyor. Meme dikleştirme ameliyatları doğumlar ya da kilo verme sonrası içi boşalmış ve sarkmış hastalarda ise büyütme işlemi ile birlikte yapılıyor.
Estetik cerrahi yapılabilmesi için, annenin bedenen ve zihnen buna hazır olması gerekiyor.
‘Mummy Make-Over’ yani ‘anneyi baştan yaratma’, ‘anne estetiği’ olarak adlandırılan yaklaşık beş saat süren bir operasyonla karın, meme ve bel bölgesine aynı anda müdahale edilebiliyor. Bu müdahale sonrasında anne; sarkık ve pörsümüş memelerden, gevşemiş karından, göbek fıtığından, beldeki kalınlaşmadan aynı anda kurtulabiliyor. Gerekiyorsa alınan yağlar kalçaya enjekte edilerek derin bir bel çukuru ve yüksek bir popo görünümü elde edilebiliyor. Amaç, çocuk belli bir yaşa ulaşıp anneye olan bağımlılığı azaldıktan sonra anneyi olduğundan daha güzel ve mutlu bir hale dönüştürmek. Böylece annenin kendine güveni yerine geliyor, daha dinamik, enerjik ve mutlu oluyor.
Karın estetiğinde ise, göbek deliğinin üzerinde fazla miktarda deri varsa ve karın bölgesinde katlantı meydana geliyorsa tam karın germe uygulanabiliyor. Eğer göbek deliği üstünde fazla deri katlantısı yoksa; alt tarafta bir miktar katlantı mevcutsa mini karın germe işlemi tercih ediliyor. Eğer yağlanma azsa ve fazla bir cilt sarkması yoksa, radyofrekans, ultrason ya da soğuk uygulaması gibi ameliyatsız yöntemlerle bölgesel incelme elde etmek de mümkün. Yeni uygulanan yöntemlerin başında Slim Lipo gibi kolay uygulanan teknikler geliyor. Fakat bu teknikleri uygulatıp sonrasında çukurluk, istenilen sonuca ulaşamama gibi sorunlar yaşayanlar var. Ultrason ya da lazer takviyeli lipoliz işlemleri, cilt elastikiyetinin iyi olduğu hastalarda sınırlı bir bölgedeki yağı eritmek için yapılıyor. Tüm liposuction ve lipoliz yöntemlerinde, alınacak yağ miktarı cildin elastikiyetine göre belirlenebiliyor. Aksi takdirde ciltte düzensizlik ve dalgalanmalar, çöküntüler oluşabiliyor. Bu tür sorunlar oluştuğunda, yağ enjeksiyonları ve cilt sıkılaştırma yöntemleri ile bir düzelme sağlanabiliyor.
Emzirme ve estetik çelişkisi
Doğum yapan kadınların en büyük sorunlarından biri de sarkmış memeler oluyor. İkinci bir çocuk düşünen bir kadının göğüs kaldırma operasyonu yaptırması doğru mu? Emzirmeye etkisi olur mu?
Yakın zamanda çocuk planlanıyorsa, ameliyatı sonrasına ertelemek daha doğru bir davranış olur. Çünkü doğum sonrası göğüslerde tekrar boşalma ve sarkma olabiliyor ancak bu hiçbir zaman işlem öncesindeki kadar olmuyor. Meme dikleştirme ameliyatlarının süt verme üzerinde genellikle olumsuz bir etkisi olmuyor.
Doğumdan ne kadar sonra göğüs operasyonu yaptırılabilir?
Meme ameliyatları sütün kesilmesinden en az üç ay, tercihen altı ay sonra yapılıyor. Böylelikle hem meme içinde süt kalmamış hem de memeler son şeklini almış oluyor. Meme ameliyatları emzirmeyi etkilemiyor.
Daha önce silikon yaptırmış bir kadın emzirebilir mi?
Silikon protezlerin emzirme üzerinde olumsuz bir etkisi yok. Protez meme dokusunun içerisine değil, altına ya da göğüs adalesinin altına yerleştiriyor. O nedenle süt verme üzerine bir etki yapması beklenmiyor.
Sezaryen sonrası göbekler
Sezaryen doğum sonrası kadınların en büyük sorunu kalıcı göbekler oluyor. Bunun sebebini ve yapılabilecekleri anlatır mısınız?
Sezaryen sonrası sezaryen izinde kalınlaşma ve yapışma meydana gelebiliyor. Bu yapışıklığın üzerinden karın derisi aşağıya doğru yığılabiliyor. Yine doğuma bağlı ciltte bollaşma ve sarkmalar olabiliyor. Karın kaslarının açılmasına bağlı karın duvarında gevşeme ve bazen göbek fıtığı oluşabiliyor.
Yapılan estetik müdahalelerden sonra, tekrar doğum yapmak için ne kadar süre geçmesi gerekir?
Yakın zamanda gebelik planlayan hastalara bu işlemleri yapmıyoruz Gebelik sonrasında sonuçlar değişebiliyor. Örneğin genellikle karın germe ileride gebelik planlayan hastalara önerilmiyor. Hasta kilo almadığı, aşırı kilo kaybetmediği, düzenli egzersiz yaptığı ve tekrar gebe kalmadığı sürece yapılan işlemlerin sonuçları korunuyor.
Doğum sonrası olan çatlaklar için ne tür önlemler alınabilir? Oluşmuş çatlaklar kadınların en büyük sorunu; bu sorun için çözüm var mı?
Gebelik sırasında memeler büyümeye başlıyor ve doğum sonrasında sütle doluyor. Meme başları büyüyor ve koyulaşıyor. Meme cildi gerginleşiyor. Hızlı büyüme ise meme cildinde çatlaklara yol açabiliyor. Gebelik sırasında karın duvarının hızla gerilmesi ise ciltte derin çatlaklar oluşmasına neden oluyor. Bazı cilt tiplerinde bu kaçınılmaz oluyor. Ancak cildin dışarıdan uygulanacak kremler ve nemlendiricilerle sürekli beslenmesi çatlak oluşumunu en aza indirebiliyor. Bebeğin düzenli emzirilmesi memelerde süt birikmesini ve memelerin aşırı gerginleşmesini önlüyor. Meme başı bakımının iyi yapılması, çatlakların engellenmesi ve düzenli emzirme süt apsesi riskini de azaltıyor. Oluşmuş çatlaklar için erken dönemde lazer uygulamaları çatlak rengini açabiliyor. Ayrıca mezoterapi ve PRP uygulaması da bir miktar düzelme sağlayabiliyor.
Doğum sonrası vajina operasyonları
Normal doğumlardan sonra vajinada gevşeme olabiliyor. Bunun için vajina daraltma işlemleri yapılabiliyor. Yine iç dudakların uzaması gibi sorunlar oluşmuşsa labioplasti işlemleri ile bu sorunlar giderilebiliyor. Pubik bölgede yağlanma varsa liposuction yapılabiliyor.
Gebelik sırasında karın duvarının hızla gerilmesi ise ciltte derin çatlaklar oluşmasına neden oluyor. Bazı cilt tiplerinde bu kaçınılmaz oluyor. Ancak cildin dışarıdan uygulanacak kremler ve nemlendiricilerle sürekli beslenmesi çatlak oluşumunu en aza indirebiliyor.
Normal doğum mu sezaryen mi?
Normal doğumlarda karın kasları daha çabuk toparlıyor, ancak vajinada gevşeme olabiliyor. Sezaryende ise sezaryen izinde yapışma ve üzerinde cilt yığılması oluşabiliyor. Ancak karın duvarındaki gevşeme, karın cildinde sarkma ve belde-karında yağlanma açısından ikisi arasında fazla bir fark yok. Çatlaklar ise cilt yapısına ve bebeğin büyüklüğüne bağlı olarak değişiyor. Yazı: Nilgün Yıldız
Anne olmak dünyanın en güzel duygularından biri. Onu kucağınıza aldığınızda tüm dünyayı unutursunuz unutmasına da bir tek kilolar kalır aklınızda. Çünkü doğanın bir dengesi olarak hamile kaldığınız andan itibaren hormonlarınızla birlikte tüm vücudunuz da değişime uğrar. Küçük göğüsler büyümeye, olmayan göbeğiniz belirginleşmeye başladığında ise panik duygusu artar. “Doğumdan sonra nasılsa geçer” dersiniz fakat bazen çocuğunuz doğar, büyür, ek gıdaya geçer, hatta yürümeye başlar. Ama siz hala aynı durumdasınızdır. Bazen de kilolar gider ama vücudunuzdaki izleri kalır. Bu durumda akla estetik müdahaleler gelir. Fakat bu müdahalelere karar vermek de zordur, annelerin aklında onlarca soru belirir. İşte biz de bu soruların yanıtını Estetik ve Plastik Cerrah Prof. Dr. Akın Yücel’den aldık.
En çok karınlar geriliyor!
Doğum sonrası yapılan ameliyatların başında hangileri geliyor?
Doğum sonrası genellikle meme, karın ve bel bölgesine yapılan operasyonlar annelerin tercihleri arasında. Doğum sonrası anne vücudunda oluşan deformasyonları düzeltmeye yönelik cerrahi girişimlerin başında karın germe operasyonları geliyor.
En doğru zamanı bekleyin
Alınan kilolar için estetik müdahale doğumdan kaç ay sonra yapılabilir? En çok hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?
İlk aylar anne ve bebek çok yoğun bir iletişim içinde oluyor ve bu dönemde genelde annelerin estetik kaygıları henüz başlamıyor. Ancak bebek büyüdükçe anneye bağımlılığı azalıyor ve anneler de kendileriyle ilgilenmeye başlıyor. Estetik cerrahi yapılabilmesi için, annenin bedenen ve zihnen buna hazır olması gerekiyor. Karın ameliyatları ve yağ şekillendirme için hastanın gebelik öncesi kilosuna dönmesi, karındaki gevşekliğin azalmış olması gerekiyor. Karın ameliyatlarından sonra bebeği taşımak güçleşeceğinden bebeğin biraz büyümesi beklenmeli. Estetik ameliyatlara genellikle süt vermenin bitiminden altı ay sonra başlanabiliyor. Hamilelik sonrası belde, karında, basenlerde ve bacaklarda yağlanma oluyor. Bu birikimler, hasta normal kilosuna döndükten sonra da devam ediyorsa, liposuction ile bu sorun çözülebiliyor. Gerek görülürse, kalçaya yağ enjeksiyonu da yapılarak ince bir bel ve yüksek bir popo elde edilebiliyor.
Doğum sonrası birçok kadının en önemli sorunlarından biri de sarkmalar. Sarkma için hangi yöntemler yararlı oluyor?
Doğum sonrası oluşan deformiteleri meme dikleştirme operasyonları ve karın germe işlemleri ile ortadan kaldırabiliyoruz. Sarkmış memelerin tekrar dik bir konuma getirilmesi cerrahi bir işlem oluyor. Bu ameliyat ile meme başları olması gereken yere taşınıyor, meme dokusu şekillendiriliyor ve deri fazlası çıkartılıyor. Memeler büyükse meme dokusunun fazlası çıkartılıyor, küçükse silikon protezlerle destekleniyor. Meme dikleştirme ameliyatları doğumlar ya da kilo verme sonrası içi boşalmış ve sarkmış hastalarda ise büyütme işlemi ile birlikte yapılıyor.
Estetik cerrahi yapılabilmesi için, annenin bedenen ve zihnen buna hazır olması gerekiyor.