Yenidoğan döneminde ilk 3-4 ay bebeğiniz sık sık uyanır bu durum normaldir ve müdahale etmeye gerek yoktur. Eğer uyanmıyor ise 2-3 saatte bir mutlaka uyandırıp emzirmek gerekir. Bir süre sonra bebeğiniz yavaş yavaş uyanma ve beslenme aralıklarını açacaktır. Buna rağmen pek çok anne, bebek uyunmasa bile aç kalmasın korkusuyla ya da başka bir derdi yüzünden uyandığında bebeğinin otomatik olarak acıktığını düşünerek emzirir ve gece beslenmesine devam eder.
İşte bu durum bir süre sonra alışkanlığa dönüşür ve aileyi zorlu bir süreç ile baş başa bırakabilir. Eğer bebeğiniz 6 aydan sonra gece acıktığı için uyanmıyor ise onu uyandırıp beslemenize gerek yoktur. Ancak sizin bebeğiniz gece beslenmek için örneğin iki defa uyanıyorsa korkmayın! bu da bir kişilik farklılığıdır. 6.ay civarında bazı atıştırmacı bebekler kısa süreli emerek 3 saat arayla uyanıp emmek isteyebilirler. Fakat bu sayı 4 ve üzerine çıkıyorsa burada yüksek ihtimalle bir bağımlılık söz konusudur.
Bebeğiniz her zaman aynı saatte uyanıp çok ısrarla emiyorsa, bu açlıktan uyanıyor anlamına gelir. Ancak düzensiz uyanıp, bir-iki dakika memede takılıp sonrasında yeniden uyuyorsa, bu da alışkanlıktan uyanıyor anlamına gelir. Annelik içgüdünüz ile aslında bunu anlamlandırabilirsiniz.
Bu konuda fazlaca görüş bulunsa da genel olarak takip ettiğimiz ortalama değerler;
Ancak burada en doğru gece beslenme sayısını öğrenmek, bebeğinizi takip eden kilosunu ve gelişimini bilen çocuk doktorunuza danışmaktan geçer..
Eğer bebeğinizi emzirerek uyutuyorsanız eğer meme/biberonla kurulmuş uyku ilişkisi sonucunda bebekler geceleri de kalkıp emmek isterler. Bunun ana sebebi başka türlü uykuya dalmayı bilmemeleridir. Bu nedenle öncelikle meme uyku ilişkisini yani emerek uykuya geçmeyi ortadan kaldırmalısınız. Akşam emzirmeden uyumasını sağlamadığınız sürece gece beslenmesini kesmeniz neredeyse imkansızdır. O sebeple memeyi bırakırsam bu süreç gececek diye düşünmeyin… Öncelik mutlaka meme ve uyku ilişkisini düzenlemektir!
Bebeğinizin gece beslenmesini nasıl kesmeli ve keserken nelere dikkat etmeliyiz?
Yazan: Bebek ve Uyku Uzmanı, Hemşire Seda ÖZCAN
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR