Biberiyenin faydaları neler? Biberiye suyu, çayı ve yağı ne işe yarar? 7 soruda biberiye hakkında merak edilenler

Biberiye doğal olarak tüketilebilecek ve faydalı olan bitkilerin arasında yer alıyor. Peki Biberiyenin faydaları neler? Biberiye suyu, çayı ve yağı ne işe yarar? Zararları var mı? Uzman Diyetisyen Gizem Deniz, biberiye hakkında merak edilenleri detaylıca anlattı. 

Biberiye (Rosmarinus officinalis L.), Akdeniz kökenli Lamiaceae familyasına ait güçlü bir bitki.  Baharat olarak çok yaygın kullanılan biberiyenin yağı ve çayı da şifa amacıyla kullanılıyor. Uzman Diyetisyen Gizem Deniz, biberiye hakkında merak edilenleri detaylıca anlattı. 

İçindekiler

  1. BİBERİYE NEDİR? NE İŞE YARAR?
  2. BİBERİYE OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
  3. BİBERİYE ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
  4. BİBERİYE ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
  5. BİBERİYE YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
  6. BİBERİYE SUYU FAYDALARI NELERDİR?
  7. BİBERİYE ZARARLARI NELERDİR?

BİBERİYE NEDİR? NE İŞE YARAR?

Biberiye, Lamiaceae familyasına ait, çalı görünümlü bir bitkidir. Yemeklerde sıkça kullanılan biberiye, aromatik ve sağlık açısından faydalıdır.  

Yemeklere, soslara ve çorbalara lezzet katmak için mutfakta kullanılır. Yağı ve özü de cilt bakım ürünü olarak kullanılır, çayı da içecek olarak tüketilir.

Besin değeri açısından oldukça zengindir ve düzenli tüketimi birçok vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir. İçeriğinde A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum bulunur.

BİBERİYE OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde mide ağrılarını hafifletebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırabilir. 
  • Belleği güçlendirici etkidedir. Konsantrasyonu ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
  • Kas ağrıları ve eklem iltihapları için doğal bir tedavi sağlar.
  • Antimikrobiyal özellikleri sayesinde solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcıdır.

 

BİBERİYE ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Biberiye çayı, antioksidanlar açısından zengindir, sindirimi kolaylaştırır, hafızayı güçlendirir ve bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca, biberiye çayı antienflamatuar özellikleri sayesinde ağrı ve iltihapların azalmasına yardımcı olur. 

BİBERİYE ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Biberiye çayı hazırlamak için, bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı kuru biberiyeyi ekleyin ve yaklaşık 5-10 dakika kadar demleyin. Demlenme sonrası, çayı süzerek tüketebilirsiniz. İsteğe bağlı limon ve bal da ekleyebilirsiniz.

Biberiye çayını günde 1 fincandan fazla tüketmemeli, düzenli olarak en fazla 1 hafta kullandıktan sonra en az 1 hafta da ara vermelisiniz. 

BİBERİYE YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Biberiye yağı, biberiye bitkisinin yapraklarından elde edilen uçucu bir yağdır. Biberiye yağı kas ağrılarını, eklem ağrılarını ve baş ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir. Cildin genel görünümünü iyileştirir, akneyi önler ve cilt tonunu eşitler. Saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur ve saç dökülmesini azaltır.

BİBERİYE SUYU FAYDALARI NELERDİR?

Biberiye suyu, saç dökülmesini azaltır, saç büyümesini teşvik eder ve saç derisini sağlıklı tutar. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde kepek ve diğer saç derisi sorunlarıyla mücadelede etkilidir. Biberiye suyu aynı zamanda saç tellerini güçlendirir ve saçlara parlaklık kazandırır .

BİBERİYE ZARARLARI NELERDİR?

Biberiye genellikle güvenli kabul edilse de, aşırı tüketim mide rahatsızlığına ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlar, biberiye kullanımına başlamadan önce doktora danışmalıdır. Ayrıca, biberiye yağı doğrudan cilde uygulanmamalı, mutlaka bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil