Çerkes tavuğu nasıl yapılır? Çerkes tavuğu tarifi, malzemeleri ve püf noktaları
Ana yemek yerine de geçen, tavuklu bir meze tarifi olan Çerkes Tavuğu oldukça sevilen tariflerden. Peki, Kafkasya kökenli bir tarif olan Çerkes Tavuğu nasıl yapılır? İşte Çerkes Tavuğu tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları...
Kültür Bakanlığı'nın sitesinde Düzce usulü Çerkes Tavuğu tarifi şöyle anlatılır: İki adet tavuk baget ve bir parça tavuk göğsü tencereye konur, üzerine iki parmak geçecek şekilde su ilave edilerek kaynatılır. Kaynamaya başladığında bir adet kuru soğan, iki diş doğranmış sarımsak, bir çorba kaşığı biber salçası ve bir tatlı kaşığı kişniş ilave edilir. Yumuşayıncaya kadar kaynatılan tavuk etleri çıkarılır ve suyu daha sonra kullanılmak üzere ayrı bir yerde bekletilir. İki adet ekmek içi derin bir kaba konur ve soğutulan tavuk suyundan iki kepçe eklenerek ıslatılır (Ekmek yerine mamursa da kullanılabilir). Üzerine iki bardak çekilmiş iç ceviz de eklenerek boza kıvamına gelene kadar tavuk suyu ilave edilmeye devam edilir. Ardından tavuk etleri didiklenir, üzerine biraz tuz, biraz da karabiber serpilir ve karıştırılır. Daha önceden tavuk suyu ile hazırlanan malzemeler bir araya getirilerek harmanlanır ve bir servis tabağına alınır.
Aşağıda evde yapmak için Çerkes Tavuğu malzemeleri ve yapılış aşamalarını bulabilirsiniz. (Bu tarifin ardından meze tarifleri sayfamız da ilginizi çekebilir)
Çerkes tavuğu için gerekli malzemeler
- 1 orta boy soğan
- 4 adet tavuk budu (İsterseniz tavuk göğüs eti de olabilir)
- 2 tatlı kaşığı acıka
- 4 su bardağı su
- 3 su bardağı ceviz içi
- 2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 4 dilim ekmek