Çılbır tarifi nasıl yapılır? Adım adım çılbır yapımı
Çılbır Osmanlı'dan günümüze Türk mutfak kültüründe yer alan bir tarif. Hafta sonu kahvaltı sofralarınız için de bir alternatif olabilir. Peki, çılbır tarifi nasıl yapılır? İşte çılbır tarifi için gerekli malzemeler ve adım adım yapılışı...
Çılbır Türk Dil Kurumu'nda "Kaynamış suyun içine kırılan yumurta piştikten sonra kevgirden geçirilip üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos dökülerek hazırlanan bir yemek türü" olarak tanımlanır. Genellikle üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağlı-pul biberli sos dökülerek servis edilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de de (Aşçıların Sığınağı) çılbır tarifi yer almaktadır.
Çılbır Türkiye'nin farklı illerinde benzer tariflerle yapılır. Örneğin Niğde usulü Çılbır'da küçük bir tencere içerisinde bir miktarda su kaynatılarak ve tuz eklenir, sonra kaynayan suya yumurtalar kırılarak 5 dakika kaynatılır. Pişen yumurtalar sudan alınarak servis tabağına yerleştirilir. Tereyağı tavada eritilerek pul biber eklenerek bir sos hazırlanır. Hazırlanan biberli sosu yumurtaların üzerin de gezdirilerek servis yapılır.
Isparta usulü Çılbır'da yumurtalar başka bir kaba dağıtmadan kırılır. Küçük bir tavaya su konur ve tuz eklenerek kaynatılır. Kaynayan suya yumurtalar katılarak pişirilir, yoğurdun kesilmemesi için biraz soğutulur. Bir tabak içerisine dizilen pişmiş yumurtaların üzerine ezilmiş süzme yoğurt dökülüp, kızartılmış kaymak yağıyla süslenerek servis yapılır.
Çılbır tarifi için gerekli malzemeler
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı pul biber
- 2-3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 diş sarımsak
- Tuz
- karabiber