Çıtır çıtır patates kızartması nasıl yapılır? Tarifi ve püf noktaları...

Kim patates kızartmasına hayır diyebilir ki? Dışarıda yediğiniz patates kızartması ile evde yaptığınız aynı olmuyorsa bir de bu tarifi deneyin... Gizem Güzey tarafından hazırlanan patates kızartması tarifi, 'evde çıtır çıtır patates kızartması tarifi nasıl yapılır?' sorusunun yanıtı olabilir...

Patates kızartması nasıl ortaya çıktı? Bu soru uzun yıllardır Belçika ve Fransa arasında tartışma konusu oldu. İlk ülke de patates kızartmasının kendi topraklarından doğduğunu iddia ediyordu. Fransız tarihçi Madeleine Ferriere ise “Patates kızartması sokak kültürün bir buluşu. Bu nedenle nereden geldiğini bulmak çok zor” görüşünde. Şef Albert Verdeyen'e göre patates kızartması tartışmasız bir şekilde Belçikalı'dır. Verdeyen, "Amerikalılar ona French Fries diyorlar ama bu bir Frankofon Fries'tır" görüşünde. Tarihçi Ferriere ise patates kızartmasını 1789 Fransız Devrimi'nden kısa bir süre önce sokak satıcılarının bulduğunu, Fransa'da ilk kez Paris'in en eski köprüsü Pont Neuf'te ortaya çıktığını söylüyor. Bu tarifimizde işte kökeni bu kadar eski olan pazates kızartmasına odaklanıyoruz. Makalemizde çıtır çıtır patates kızartması tarifini, ayrınca baharatlı tercih edenler için patates baharatı tarifini bulabilirsiniz. (Makarna sevenlerdenseniz evde makarna hamuru nasıl yapılır yazımıza da bakabilirsiniz)

2 kişilik
30 dakika
20 dakika
295 kalori

Patates Kızartması İçin Gerekli Malzemeler

  • 3-4 orta boy patates
  • 1
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz
  • Sıvı yağ

Patates Baharatı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı toz sarımsak
  • 1 yemek kaşığı sebze çeşnisi
  • 1 çay kaşığı kara biber

PATATES KIZARTMASI HAKKINDA

85 gramlık bir porsiyon pişmiş patates kızartması 125 kaloriye sahiptir. Sağlık sitesi Healthline'a göre çok sık patates kızartması yemek, obezite, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi bazı hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.
1 Patatesleri soyun, yıkayın. Güzelce kurulayın ve ince dilimler halinde doğrayın.
2 Patatesler soyulup yıkanır. İyice kurulanıp ince dilimler halinde doğranır.
3 Üzerine un, nişasta, tuz ve kabartma tozu ekleyin ve güzelce harmanlayın.
4 Harmanladığınız patatesleri kızgın yağa atın.
5 Ara sıra karıştırın.
6 Kızarınca servis tabağına alın.
7 Eğer baharatlı tercih ederseniz iyice karıştırdığınız baharat malzemelerini kızarttığınız patateslerin üzerine serpin. Afiyet olsun.

PÜF NOKTASI

Patateslerin çıtır çıtır olması için patatesleri dilimledikten sonra buzlu suda bekletebilirsiniz. Patatesleri kuruladıktan sonra mutlaka kâğıt havluda bekletin. Yağ çok kızgın olmalıdır.
Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil