En fit öneriler

Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, Ketojenik diyete dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor ve forma girmek için bakın neler öneriyor...

Son dönemlerde ne yazık ki popüler bir zayıflama diyeti haline gelen ketojenik diyet; aslında epilepsi hastalarının bilinen en eski tedavi yöntemlerinden biri. Bu diyet aslında yüksek yağ ve düşük karbonhidrat içererek uzun süre aç kalmak ve açlık metabolizmasını sürdürmek için zayıflama amaçlı değil tedavi amaçlı tasarlanmıştır.
Sağlıklı bir bireyin hızlı kilo vermek adına karbonhidrat oranı yok denecek kadar az olan (50 gr karbonhidrat/gün) bu diyeti uygulaması oldukça riskli. 1-2 haftalık sürelerde; ağırlık kaybı, iştahta azalma sağlasa da; verilen kilonun çok büyük bir bölümü; kas ve su dokusundan olur.
Diyet sonrasında ise; kan şekerinizde dalgalanmalar, iştah reseptörlerindeki artış ile iştah kontrolsüzlüğü, cilt elastikiyetindeki deformasyonlar ve kronik sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
Diyet mevsimine girdik, bu tür popüler diyetleri daha sık duyacaksınız! Lütfen bu tür diyetlerden uzak durarak sağlıklı ve kalıcı zayıflamayı amaç edinen ve en önemlisi diyetisyen kontrolünde bir program uygulayın.

İyi yağlar ve kötü yağlar

Yağlar vücudumuz için gerekli olan enerjinin en önemli kaynaklarından. Sağlığınız, cilt ve damar kaliteniz için beslenmenizde iyi yağlara yer açın, ancak tüketirken miktara dikkat edin! Çiğ badem, fındık, fıstık, kaju, zeytinyağ, kanola, keten tohumu, Hindistan cevizi ve avokado yağı, yağ yakımına yardımcı olarak tanınan beslenmemizin dost yağları. Düşmanlar ise; doymuş yağ ve trans yağ içeren besinler ya da paketli ürünler.  
Unutmayın; hayvansal yağlardan arındırılmış bir beslenme programı ile daha sağlıklı yağ alternatiflerini kullanmak, hem damar kalitenizi arttırır hem selülit oluşumuna engel olur hem de daha sağlıklı ve bugünlerde en çok duymak istediğimiz kelime olan daha fit bir bedene ulaşmanızı sağlar!

En doyurucu besinler
Ben diyetin kişiye özel olması gerektiğini düşündüğümden size bir liste vermiyorum ancak hem tokluk hissi verecek hem de metabolizma hızınızı arttırarak kilo vermenize yardımcı olacak besinler önereceğim. Evet yanlış duymadınız şimdi sayacağım süper besinler ile bir diyet programına bağlı kalmak çok daha kolay olacak. İşin sırrı ruhta ve bedende doygunluktan geçiyor. Şimdi sizin için hazırladığım mide ve metabolizma dostu besinlere gelelim.
Yumurta
Karabuğday
Lor peyniri
Şekersiz yer fıstığı ezmesi
Hindistan cevizi
Bulgur
Yeşil mercimek
Maş fasulyesi
Yulaf ezmesi
Buğday ruşeymi
Levrek/yağsız ton balığı
Avokado
Chia tohumu
Yağsız süt/yoğurt/ayran
Badem  

FİT ÖNERİLER
• Diyetin en sağlıklı üç beyazı olan peynir, süt ve yoğurt tercihinizi light olarak değiştirin. Bu besinlerdeki kalsiyum, yağ yakımını hızlandırır. 200 ml sütü light ile değiştirmek tartıda bir yıl içinde 2.5 kg değişim sağlar. Günlük diyetinizde dört porsiyon bu besinlere yer verin.
• Şeker yerine mutfağınızda stevia veya sucroloz ya da tagatoz bulundurun. Bunlar masum tatlandırıcılar. Bu tatlandırıcılar ile hazırladığınız yiyeceklerle hem tatlıya karşı zaafınızı kontrol altına alır hem de iştahınızı kolay yönetirsiniz.
• Her gün 1 adet yumurtayı kahvaltınızda bulundurun. Yumurta 36 saat iştah yönetimi üzerinde olumlu etkiye sahip. Selenyum ve Omega 3 ile zenginleştirilmiş yumurta metabolizma dostudur. Diyetiniz için zenginleştirilmiş yumurta seçmenizde fayda var.
• Her gün bir su bardağı Hindistan cevizi suyu tüketerek hem genç hem fit kalın. Yağ yakımını hızlandırmak için bir su bardağı Hindistan cevizi suyunu akşam yemeğinden sonra 100 gr meyve yerine içebilirsiniz.
• Günde üç fincan beyaz çay ile metabolizmanızın hızına hız katabilirsiniz. İşte bu çay doğadan bir armağan. Hem metabolizmanızı hızlandırıyor hem genç kalmanızı sağlıyor hem yağ yakımına destek oluyor hem de cilt elastikiyetini koruyor.
• Diyet dostu yağları diyetinizde mutlaka bulundurun. Zeytinyağı, balık yağı (Omega-3 takviye olarak), avokado, çiğ badem, yer fıstığı, kakao, keten tohumu, Hindistan cevizi sütü... Bu yağlar yağ yakıyor.
• Yemeklerinizin baharatı; acı kırmızı biber, kimyon, zerdeçal, köri olsun. Bu baharatlar diyetin sihirli baharatları ve kullanmayı sakın ihmal etmeyin.
• Protein diyetlerinden uzak durun; yaza bu diyetlerle mutlu kışa mutsuz girersiniz. Artık umutsuz bir diyet kadını olmayın. Diyetlerdeki protein ve açlık tuzaklarına düşmeyin.
Diyetinizin kalorisi metabolizma hızının altında olmamalı. Unutmayın vücudunuz çok iyi bir makine ve ona yeterli yakıtı vermezseniz kalıcı şekilde zayıflayamazsınız. 1200 kalorinin altındaki diyet listeleri açlık listeleri. Bir gün mutlaka tekrar kilo aldırır. Metabolizma hızını öğrenmek için mutlaka vücut analizi yaptırın.
• Diyette suda mazerete yer yok. Kilo kaybını en net destekleyen sıvı su. Günlük 2-3 litre civarında su tüketmek diyetin ihlal edilmemesi gereken kuralı. Sabah kalkınca iki bardak su için. Öğün öncelerinde birer bardak su için. Yatmadan önce bir bardak su için. Banyoya girmeden önce bir bardak su için. Bardaklarının büyüklüğünün 330-500 ml su alacak şekilde olmasına özen gösterin.
• Bir diyet partneriniz olsun. Sizi sağlıklı yaşam ve diyet konusunda destekleyecek ve takip edecek bir partner seçin. Uzmanından aldığınız diyet listesinin bir örneği onda olsun ve sizi takip etmesine ve motive etmesine izin verin.
• İnsülin direnci veya tiroid probleminizin olup olmadığını mutlaka öğrenin. Başarısız bir diyet sonucu ile karşılaşmak istemiyorsanız hormonlarınızın düzgün çalıştığından emin olmalısınız.
• Diyetinizden sakın karbonhidratı çıkarmayın. Dünyanın en uzun, en sağlıklı ve en fit yaşayan insanlarının bulunduğu Okinawa Adası’na yönelik besin piramidinde günlük beslenme programının yüzde 55-65’i rafine edilmemiş karbonhidratlardan oluşuyor. Doğanın en cömert armağanı olan meyveler, sebzeler, tahıllar, kuru baklagiller ile ilgili diyet efsanelerine inanmayın. Doğru miktarlarda diyetinizde bulundurun ve fit kalarak sağlıklı yaşayın.
• Şok egzersizden uzak durun. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi doğrultusunda haftada 150 dakika minimum, 300 dakika maksimum orta şiddette egzersiz yapmak yeterli. Yüksek kiloda ise kalp-damar ile ilgili riskiniz varsa mutlaka doktorunuzla görüşerek egzersize başlayın. Egzersiz yaparken kaç kalori harcadığınızı tespit edin. Diyet programını bu kaloriye göre planlayın.
• Uyku en fit besin. Siz uyumazsanız metabolizmanız uyur. Beş saatten az uyuyanlarda insülin direnci, kilo problemi, tansiyon problemi ve kortizol seviyelerinde yükselme gibi sağlık riskleri artıyor. Özellikle 23.00-05.00 saatlerindeki uyku metabolizmanın düzenli çalışması ve fit bir vücuda sahip olmanız için oldukça önemli.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil