En güzel seyahat için tüyolar!

Nereye gitmeli? Orada neler yapmalı, nereleri gezmeli, nerede kalmalı? Bu konuda sizinle kendi önerilerini paylaşacak isimleri ve uygulamaları öğrenmek inanın çok işinize yarayacak!

Yazı: Özge Altınok Lokmanhekim

Çok seyahat eden biri olarak teknolojinin nimetlerinden fazlasıyla faydalanıyorum, akıllı telefonum ve fotoğraf makinem her seyahatimde bana eşlik ediyor. Kullandığım uygulamaları, her seyahat öncesi göz attığım Türk blog’larını ve indirimli bilet, otel rezervasyonu için kullandığım sitelerle sevdiğim seyahat rehberlerini sizlerle de paylaşmak istedim.

Güncel bilgi orda
2010’dan beri ağırlıklı yurt dışı gezi yazılarımı ve fotoğraflarımı paylaştığım seyahatperest.com isimli bir blog’um var. Aynı zamanda sıkı bir blog okuyucusuyum. Her seyahat öncesinde mutlaka göz attığım blog’lar var, onların paylaştığı içeriğin güncel olmasının yanı sıra benim tarzıma uygun olduğunu bilmek, bu blog’lara bakıp gittiğim yerlerden pişman olmayacağımın garantisi.
Kerimcan Akduman’ın icantravel.co isimli bir blog’u var. Gittiği şehirlerde en güzel ve konforlu hostel’i, en lokal barı ve en ucuz yemeği bulmakta üstüne yok. Seyahatlerde tanıdığı insanlarla yaptığı sohbetleri okumak en büyük keyiflerimden. Gezdiği şehirlerin sadece popüler yerlerini değil, tarih ve kültürlerini de paylaşmayı seviyor.
Yolculuk benim için de bir terapi, zaten yolculukterapisi.com’un yazarı Zeynep Atılgan Boneval ile en büyük ortak noktamız da bu. Yolculuk Terapisi, dünyayı gezme, tanıma ve keyif almaya meraklı gezgin ruhlar için kurgulanmış bir online paylaşım platformu. Sitede 500’den fazla destinasyon hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Üyesi olduğum Çok Gezenler Kulübü’nün sayfasında (cokgezenlerkulubu.com) sadece farklı şehirlerde konaklama, yeme-içme ve alışveriş adresleri paylaşılmıyor. Gittiğiniz şehirde turist gibi değil, oranın yerlisi gibi gezmek adına her türlü bilgiye ulaşabiliyorsunuz. En güzel kahve ve en hip galerin adreslerine erişim de bonusu!
14 yıllık kariyerini bırakarak hayatını bir gezgin olarak devam ettiren ve sürekli yollarda olan Kemal Kaya, yaşadıklarını yoldaolmak.com isimli blog’unda anlatıyor. Üstelik gezmek için çok paranız olması gerektiği inancını da boşa çıkaranlardan, çünkü günde sadece 50 lira harcayarak geziyor. En ucuz bileti nasıl bulabileceğiniz, vize işlemleri ile ilgili bilgiler ya da ekonomik otel için öneriler gibi faydalı bilgileri de sitesinde paylaşıyor.
Sedef ve Emre Tok çiftinin daha çok yurt dışı ağırlıklı gezi notlarını paylaştıkları geziyorum.net, yalnız gezmeyi seven, yaşam enerjisini gezmekten alan İrem Özer (kuyruksuzucurtma.com) ve festivalleri blog’undan takip ettiğim Elif Tanverdi (cizenbayan.com) en çok ziyaret ettiğim blog’ların başında geliyor.

Insta-Seyahat
Türkiye’nin en çok takipçiye sahip Instagram hesaplarından birinin sahibi olan Mehmet Kıralı, nam-ı diğer @civilking’in paylaştığı seyahat fotoğraflarına hayran hayran bakıyorum. Sokakta gördüğü her şeyi farklı bir gözle yansıtan Kıralı’nın ‘You takin’ to me?’ ismini verdiği hayvan fotoğrafları da oldukça sevimli. Bambaşka bir kariyeri varken fotoğraf çekmeye başlayan ve bu işten keyif alınca elinden telefonunu ve makinesini düşürmeyen Çiler Geçici, @audiosoup çok renkli fotoğraflarıyla kalbimi çalanlardan. Özellikle Balat ve Dolapdere civarında çektiği İstanbul fotoğrafları ile Tanzanya gezisi sırasında çektiği hayvan fotoğrafları favorilerim arasında. Her fotoğrafı beğenmiyorum, ancak bazı fotoğraflara @baya_iyi diyorum! Bywonderland.com online alışveriş sitesinin sahipleri Oylum ve Onur Yüksel, gittikleri şehirlerde farklı detayları kadrajlayanlardan. 


Akıllı telefon seyahati seviyor!
Her ne kadar seyahatlerde elimde harita sokakları keşfetmeyi sevsem de zaman zaman cep telefonu uygulamalarından ve web sitelerinden de faydalanıyorum.

Evernote: Bu uygulama sürekli aklına bir şey gelip yazmayı sevenler için hayat kurtarıcı. Sık kullandığım konu başlıkları ile isimlendirdiğim farklı defterler açıyorum, word dosyası fonksiyonelliğinde aklımdakileri yazıyorum.
OtelSonDakika: İspanya’da internetten rezervasyon yaptırdığım otel beklediğim gibi çıkmayınca keşke son dakika otel bulmamı sağlayacak bir uygulama olsa da saatler harcamasam demişliğim var. Sesimi duymuşlar, OtelSonDakika’yı kurmuşlar.
Typic: Temelde cep telefonunda fotoğraf üzerine yazı yazmak için kullandığım uygulama. Seyahatte çektiğim fotoğrafların üzerine yer ve tarih yazmak ve bu şekilde paylaşmak benim için daha kolay.
Havaalanı: Türkiye’de birçok havaalanındaki uçak kalkış ve iniş saatlerini, kapı bilgilerini, bagaj bantlarını gösteriyor. Çok faydalı bir uygulama.
cheapoair.com: Bu sitede bilet (450’den fazla havayolu), araç ve otel bulmanın yanı sıra son seyahat trendleri, en popüler seyahat rotaları, beğenilen seyahat destinasyonları gibi konularda da bilgi alabilirsiniz.
theydrawandtravel.com: Dünyanın her yanından kalemi kuvvetli gezginlerin çizdiği haritaları bulabilirsiniz bu sitede.
skyscanner.com.tr: Ekonomik uçak bileti için baktığım sitelerden biri. Gitmek istediğiniz yere göre 600’ün üzerinde havayoluna ait uçuşları fiyat bilgisiyle bulabilirsiniz.
tripit.com: Benim gibi tatilde gittiğiniz ülkede birkaç şehri art arda gezip farklı gün ve saatlerde otel, uçak rezervasyonları yapıyorsanız, herhangi bir karışıklık yaşamamak için kullanabilirsiniz. TripIt size seyahat planı yapıyor, tüm bilgileri toplayıp ajandanızı hazırlıyor.
airbnb.com: Çok Gezenler Kulübü ile yurt dışı seyahatlerinde birlikte kalmak için ev ararken en çok bu siteden faydalandık. 190 ülkede kısa süreli ev ve oda kiralamaya imkan veren bu site favorilerim arasında.

Kitapsız, rehbersiz yola çıkmam
Daha çok tasarımcı butiklerine, yerel lezzetleri bulabileceğiniz restoranlara ve dükkanlara yer veren Louis Vuitton gezi rehberlerinde otelden restoranlara, müzelerden sanat galerilerine kadar pek çok şeyi bir arada bulmak mümkün. Kitapların en sonunda yer alan bavul hazırlama önerileri en sevdiğim bölümlerden biri diyebilirim. Ceketleri kırışmadan katlayıp bavula koyabilmeyi bu kitaptan öğrendim.
Wallpaper seyahat rehberleri her seyahat öncesi eğer o şehirle ilgili basılı kitabı varsa mutlaka edindiğim rehberlerden. İçerisinde sekiz farklı bölüm bulunuyor. Önemli yapılar, tarz sahibi oteller, mimari harikalar, alışveriş adresleri, spor ve spa merkezleri, doğa gezileri gibi farklı başlıkların dışında 24 Saat diye bir bölümü var. Burada, şehirde 24 saat zamanınız varsa neleri es geçmemeniz gerektiğini paylaşıyor sizinle..
Şehirde gezerken elimde hep bir harita olsun isteyenlerdenim ben. Hem harita hem gezi rehberi, ikisini bir arada arıyorsanız size önerim: Dost Kitabevi’nin Cartoville harita rehberleri. Şehri, A, B, C, D gibi farklı bölümlere ayıran ve her bölümün haritasının yanı sıra o bölümde görülmesi gereken yerleri (restoran, müze, dükkan...) kısa kısa anlatan bu rehber kitaplar oldukça faydalı.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil