Fırınlanmış mor lahana & gremolata sos nasıl yapılır?
Evren Bilge’den detaylı anlatımıyla fırınlanmış mor lahana ve gremolata sos tarifi... Nasıl yapılır diyorsanız önce fırınlanmış mor lahana için gerekli malzemelere ardından tarifin yapım aşamalarına birlikte bakalım...
Gremolata sos, basit bir birleşimin ne kadar etkili bir lezzet yaratabileceğini gösteren sade ama güçlü yiyeceklerden biri. Fırınlanmış mor lahana ile birleştiğinde ise lezzet şöleni yaşatıyor. Evren Bilge’den detaylı anlatımıyla fırınlanmış mor lahana ve gremolata sos tarifine bakabilirsiniz.
3 kişilik
20 dakika
35 dakika
90 kalori
Fırınlanmış mor lahana & gremolata sos için malzemeler
- 1 adet büyük boy mor lahana
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 limon suyu
Gremolata sos için;
- 1 demet maydanoz/saplarından temizlenmiş
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 limon suyu
- 3 diş ezilmiş sarımsak
- 1 çorba kaşığı tuz
- 1 çay bardağı zeytinyağı/blender bıçaklarının dönmesini sağlayacak kadar olması yeterli
1
Fırınınızı turbo ayarda 160 dereceye getirip ısıtın.
2
Mor lahanaları iki parmak kalınlığında dilimleyin.
3
Yarım limon suyunu tüm dilimlerin her iki yüzüne de yedirin. Limonu sürdükçe renk fuşya rengine dönüşecek.
4
İster bir fırın kabına isterseniz de yağlı kağıt koyduğunuz fırın tepsisine alın iki yüzüne de biraz zeytinyağı sürün.
5
Fırında 25 dakika kadar pişirin. Ardından fırın derecesini 190’a çıkardıktan sonra 10-12 dakika daha pişirmeniz yeterli.
6
Mor lahana piştiğinde genelde gri-mavi ve soluk bir renge dönüştüğü için tatsız bir görüntü oluşturur.
7
Renginin canlılığını ise asitle koruyabilirsiniz. Lahanaya rengini veren renk bileşeni/pigmente antosiyanin denir. Bu kırımızı pigment ısı gördüğü zaman ve sıvı ortama girdiğinde rengi çok çabuk çözülür. Bu pigmentler asitle güçlü bir etkileşime girdiği için üzerine biraz limon, portakal veya mandalina suyu sürmelisiniz.
8
Pişirme işleminin ardından sos için gerekli malzemeleri blender’da pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çekmeniz yeterli. Mor lahanalarla beraber sosu servis edebilirsiniz.