Gökyüzünün Kraliçesi: Ay
Hindistan’da herhangi birini yoldan çevirip burcunu sorduğunuzda size güneş burcunu değil Ay burcunu söyleyecektir. Çünkü Vedik Astroloji’de Ay’ın Güneş’ten daha önemli olduğu kabul edilir.
Ay, bir gezegen olarak kabul edilmezken ve boyut olarak diğer gezegenlerin en küçüğü iken neden Ay’a bu kadar önem verilmiştir?
Vedik Astroloji’de Ay; beynimizi, zihnimizi, duygusal zekamızı, hassasiyetlerimizi, hayal gücümüzü, sıvıları, dişilik hormonlarını, anneliği ve feminen dürtülerimizi temsil eder. Güneş ise; baba, ego, benlik ve maskülen (erkeksi ) enerjiyi temsil eder. Güneş ve Ay ''Evrenin Gözleri''dir. Kutsal yazmalarda 'Anne-Baba' olarak bilinirler. Güneş (baba) kişinin doğması için dinamik enerjiyi sağlasa da Ay (anne) olmadan bu enerji amacına ulaşamayacaktır. Ay besleyen ,büyüten ve destekleyen olarak Güneş’ten aldığı enerjiyi şekle dönüştürür.
Bilimsel olarakta kanıtlanan Ay’ın Dünya ve insan fizyolojisi üzerindeki etkileri de bunu kanıtlar niteliktedir. Ay’ın hareketleri neticesinde oluşan Medcezir, suya ve insan vücudundaki sıvılara olan hükmünü ispatlar. Dolunay’da oluşan Kurt adamlar aslında bir mitten öte doğruluk payı olan gerçeklerdir. Özellikle dolunay zamanlarında kadınlarda agresiflik, baş ağrıları ve duygusal yoğunlukta artış gözlemlenir.
Güneş kişinin ruhunu temsil eder. Ay ise ruhsal zekayı ve uyumu destekler. Güneşin (ruhun) güçlü olduğu zamanlarda Ay (ruhsal denge) güçsüzse ruhumuz nasıl beslenecek ve desteklenecektir? Bu durumda kişinin içsel bir bütünlüğe ulaşması çok zor olacaktır elbette.
Ay, kalbimizi ve sevgilerimizi yönetir. Sadece Hindistan’a özgü bir durum değildir aslında. Ay değişik antik uygarlıklarda da özel bir yere sahiptir. Bilindiği üzere kendilerine özgü ahiret inancına sahip olan Mısırlılar mumyalama esnasında beynimizin Tanrı yanında bir fonksiyonu olmadığını düşünerek saklamazlar fakat kalp (Ay) vücutta bırakılırmış. Zira kişiyi kaliteli yapanın duyguları ve vicdanı olduğunu savunurlarmış.
Ay’ın özelliklerini incelediğimizde;
Yönettiği Gün: Pazartesi
Yönü: Kuzey Batı
Bir Burçta Kalma Süresi: 27 Gün
Doğası: Duyarlılık ve Huzur
Yönettiği Takım Yıldızlar(Nakşatra): Rohini (Aldebaran), Hasta (Delta Corvi) ve Sharavan (Alpha Aquileo)
Dost Gezegenler: Mars-Jüpiter
Düşman Gezegenler: Satürn ve AY Düğümleri (Rahu-Ketu)
Nötr Gezegen: Merkür
Kendi Yönettiği Burç: Yengeç
Yükselimde (En faydalı etkileri sunduğu) Burç : Boğa
Düşüşte (Zararlı etkiler ürettiği ve ya güçsüz olduğu) Burç: Akrep
Metali: Gümüş
Kıymetli Taşı: İnci
Gezegensel Yaşam Periyot Zamanı: 10 sene ( Doğduğumuz zaman Ay burcumuzu yöneten takım yıldızın yönetici olan gezegenin etkilerini yaşamaya başlarız. Her bir gezegenin bir etki süresi vardır. Doğduğunuz anda Ay’ın yönettiği takım yıldızlardan birinde iseniz 10 sene etkilerini yaşayacaksınızdır)
Vücudumuzda Yönettiği Uzuvlar: Kalp, gözler, akciğerler ve vücut sıvıları
Yönettiği Hastalıklar: Görme bozuklukları, tansiyon, depresyon, kalp rahatsızlıkları, solunum problemleri, soğuk algınlığı ve öksürük