Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi nasıl geçer?

Göz atması olarak da bilinen göz seğirmesi uykusuzluk, yorgunluk nedeniyle oluşan göz kasılmalarına denir. Bu makalede göz seğirmesi nedir, neden olur? Nasıl tedavi edilir? sorularının yanıtlarına bakıyoruz. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu yanıtladı

İçindekiler

  1. Göz seğirmesi nedir?
  2. Göz seğirmesinin nedenleri nelerdir?
  3. Göz seğirmesi nelere işaret edebilir?
  4. Ayrıcı tanı nasıl yapılır?
  5. Göz Seğirmesi Nasıl Tedavi Edilir? Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

"Göz atması olarakta bilinen göz seğirmesi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Stres, yorgunluk veya uykusuzluk gibi psikolojik problemlerinde oluşabileceği gibi göz hastalıklarının da habercisi olabilir" diyen Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, göz seğirmesi hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Göz seğirmesi nedir? Neden olur? Nasıl tedavi edilir? İşte yanıtları:

Göz seğirmesi nedir?

Çolakoğlu, 'göz seğirmesi nedir?' sorusunu şöyle yanıtlıyor: Toplum içinde oldukça yaygın görülen "Göz seğirmesi "kişi tarafından göz atması  olarak ifade edilmektedir. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, göz kapağını hareket ettiren  kasların istemsiz tekrarlayan  kasılmaları  ile oluşur. Etki altındaki kasların alanına göre dışarıdan fark edilebilecek kasılmalar şeklinde veya sadece kişinin hissedebileceği titreşimler şeklinde olabilir. Her iki gözde aynı anda veya tek taraflı olabilir. Sağ ve ya sol göz seğirmesine halk içinde farklı anlamlar yüklenmiş olsa da  tıbbi olarak tanı için önem arz etmez. Birçok vakada genellikle bir tedavi gerektirmeden kendi kendine düzelir. Ancak 2 haftadan uzun sürüyor ise veya beraberinde yüzde ayakta bacakta kasılmalar oluyor ise  doktor kontrolünü geciktirmemek gerekir.

Göz seğirmesinin nedenleri nelerdir?

Göz seğirmesinin başlıca sebepleri arasında 

  • Uykusuzluk,
  • Alkol,
  • Tütün veya kafein kullanımı,
  • Güneş,
  • Rüzgar veya toz gibi çevresel faktörler,
  • Stres,
  • Kullanılan ilaçların yan etkisi,
  • Göze gelen darbeler,
  • Göz tahrişi ve göz kuruluğu,
  • Yoğun tempoda ekranlı cihazların kullanımı,
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme (vitamin B12 eksikliği-vitamin D eksikliği-magnezyum eksikliği) sayılabilir.
  • Gözünüzün sık sık seyirmesi gizli astigmat, miyop veya hipermetropun da habercisi olabilir.
  • Eğer gözlük takıyorsanız seğirme, göz numaranızın arttığına işaret edebilir.


Göz seğirmesi nelere işaret edebilir?

Göz seğirmesi çok nadir olarak daha ciddi bir beyin veya sinir sistemi bozukluğunun bir belirtisidir. Bu durumda genellikle eşlik eden başka sempotomlar da görülmektedir.

Seğirme ile beraber ağzın kayması, gözün sulanması "yüz felcine"; ayakta -bacakta istemsiz kasılmalar- bulanık görme -elektriklenme hissi "multiple skleroza"; kasların kasıldıktan sonra gevşeyememe  durumu-konuşma bzukluğu-yüz mimiklerinde silikleşme "Parkinson Hastalığına "; istemsiz kasılmaların daha geniş kas grupları etkilemesine istemsiz konuşmaların eşlik etmesi "Tourette sendromuna" işaret edebilir.

Çolakoğlu göz seğirmesi ile ilgili diğer soruları da şöyle yanıtlıyor:

Ayrıcı tanı nasıl yapılır?

Hastalığın nedenini  belirlemek için hastadan detaylı şekilde öyküsünün alınması (seyirme ne zaman başladı, ne kadardır var, günün hangi saatinde artıyor,sürekliliği nedir, yeme içme alışkanlıkları, uyku düzeni, stres ölçütü gibi), kan tahlili, EMG (kas aktivitesini ölçülmasi) ardından farklı hastalıkların varlığına ilişkin olasılıklarının ekarte edilmesi amacıyla beynin manyetik rezonans görüntülemesinin (MR) yapılması ve nörolojik muayenelerin yapılması gerekebilir. 

Göz Seğirmesi Nasıl Tedavi Edilir? Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

  • Göz  seğirmesi genellikle en geç 2-3 hafta  içinde kendiliğinden geçer. Ancak daha uzun süre devam ederse olası nedenlerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması için doktora başvurmanız gerekmektedir.
  • Göz seğirmesinin hangi zamanlarda ve hangi hareketlerden sonra ortaya çıktığının not edilmesi, bu nedenlerin belirlenmesinde yardımcı rol oynayacaktır.
  • Neden beslenme ve sosyal alışkanlıklar ise kafein (çay, kahve, çikotala, enerji içecekleri) tüketiminin azaltılması, dengeli beslenme ile şikayetleriniz azalacaktır.
  • Uyku ve dinlenme saatlerine dikkat etmeli, mümkün olduğunca bilgisayar kullanımını azaltmalı, evde yumuşak ve parlak olmayan aydınlatmaları tercih etmelisiniz.
  • Eğer göz seğirmesi alerjik bir durumdan veya çevresel faktörlerden kaynaklanıyorsa, bu alerjen maddeden veya ortamdan uzak durulması ile anti alerjik ve suni göz yaşı damlalarının kullanılması etkili olacaktır.
  • Kronikleşen spazmlarda kasın kasılmasını engelemek için "botoks uygulaması" çok sık başvurulan bir tedavi yöntemidir.
  • Bazı kasları ve sinirleri çıkarmak için gerçekleştirilen "miyektomi "ise radikal bir girişim olup son çare olarak uygulanabilmektedir.
Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil