Güneydoğu’da hazine avı
Arkeoloji ve yöresel lezzetlerle dolu bir tura çıkmak, tarih ve kültür hazinelerini gezerek içinize sindirmek isterseniz, turizmci Patrice Lepkovski Güneydoğu Anadolu’yu ve yapılması gerekenleri Elele için anlattı.
MANEVİYAT, TARİH, YEMEK
ŞANLIURFA
• Öğle yemeğinde Urfa kebap ve patlıcan kebabı yiyip, Türk kahvesi, mırra ve menengiç kahvelerini deneyin.
• Akşam saatinde sıra gecesini deneyimleyin.
• Halfeti’de siyah gül görmeye çalışın.
• Kapalı çarşılarında kaybolun.
• Gece dışarı çıkıp şehrin nasıl bir açık hava kebapçısına dönüştüğünü kendi gözlerinizle görün.
• Güvercin kahvelerine gidin.
DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE
ADIYAMAN/KAHTA
• Nemrut Dağı’nda rehberiniz anlattıktan sonra bir daha “Bu heykeller burada nasıl yapılmış” diye sorun.
• Kahta’dan Urfa’ya giderken Fırat’ın kıyısında durup, deli Fırat’ın nasıl sakin sakin aktığına bakın ve buz gibi suya elinizi sokun.
AŞKLA SEVİLEN ŞEHİR
MARDİN
• Mezopotamya’ya tepeden bakın.
• Daracık sokaklarında gezin.
• Dini törenlerden birine katılın.
• Telkari ve sabun alın.
• Sanata dönüşen basit Mardin taşının fotoğrafını çekin.
Yazı: Anıl Çırpan
Havalar ısınıyor, baharda keşfedilecek rotaları düşünürken bir bilene soralım dedik ve uluslararası turizm profesyonelleri derneği olan SKAL International İstanbul Kulübü’nün yönetim kurulu başkanlığını da yapmış olan Patrice Lepkovski ile bir araya geldik. “Güneydoğu Anadolu’da nereleri gezmeliyiz?” sorumuzla başlayan sohbetimiz Tarsus’ta cezerye yiyerek ilerledi. Antakya’da Arkeoloji Müzesi’ni gezdik, Gaziantep’te Bakırcılar Çarşısı’nda dolaştık, Şanlıurfa’da arkeolog eşliğinde Göbeklitepe’yi gezdik, Adıyaman Kahta’da Nemrut Dağı’na çıktık, Adana’da kebap yiyip Mardin’e uzandık. Uzman turizmci Lepkovski, her şehirde hangi sokakların gezilmesi ve hangi yiyeceğin yenilmesi gerektiğine kadar pek çok ayrıntıyı anlattı.
‘ÇİNGENE KIZI’NIN EVİ
GAZİANTEP
• Yemeklerde meşhur Gaziantep mutfağından katmer, baklava, lahmacun, cağırtlak kebabı ve Antep yuvalamasını keşfedin.
• Bakırcılar Çarşısı’ndan bakır cezve ve yumurta sahanı alın.
• Baklavayı elle yiyin, Tahmış Kahvesi’nde kahve için.
• Fıstık alın ve ağacını görün.
HATAY İLİNİN MERKEZİ
ANTAKYA
• Künefe tatlısı yenmeli.
• Humustan biberli ekmeğe, muhammaradan abagannuşa, kabak tatlısından zahter salatasına nasıl bu kadar çok yemeği ve meze çeşidi olduğuna şaşıracağınız bir mutfak kültürü olan Hatay/Antakya mutfağını bol bol denemeden dönmeyin.
• Hatay’da sokaklarda Arapça, Kürtçe, Türkçe ve Ermenice dinlemeye çalışın.
• Hatay’dan ham ipek alın.
ŞANLIURFA
• Öğle yemeğinde Urfa kebap ve patlıcan kebabı yiyip, Türk kahvesi, mırra ve menengiç kahvelerini deneyin.
• Akşam saatinde sıra gecesini deneyimleyin.
• Halfeti’de siyah gül görmeye çalışın.
• Kapalı çarşılarında kaybolun.
• Gece dışarı çıkıp şehrin nasıl bir açık hava kebapçısına dönüştüğünü kendi gözlerinizle görün.
• Güvercin kahvelerine gidin.
DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE
ADIYAMAN/KAHTA
• Nemrut Dağı’nda rehberiniz anlattıktan sonra bir daha “Bu heykeller burada nasıl yapılmış” diye sorun.
• Kahta’dan Urfa’ya giderken Fırat’ın kıyısında durup, deli Fırat’ın nasıl sakin sakin aktığına bakın ve buz gibi suya elinizi sokun.
AŞKLA SEVİLEN ŞEHİR
MARDİN
• Mezopotamya’ya tepeden bakın.
• Daracık sokaklarında gezin.
• Dini törenlerden birine katılın.
• Telkari ve sabun alın.
• Sanata dönüşen basit Mardin taşının fotoğrafını çekin.
Havalar ısınıyor, baharda keşfedilecek rotaları düşünürken bir bilene soralım dedik ve uluslararası turizm profesyonelleri derneği olan SKAL International İstanbul Kulübü’nün yönetim kurulu başkanlığını da yapmış olan Patrice Lepkovski ile bir araya geldik. “Güneydoğu Anadolu’da nereleri gezmeliyiz?” sorumuzla başlayan sohbetimiz Tarsus’ta cezerye yiyerek ilerledi. Antakya’da Arkeoloji Müzesi’ni gezdik, Gaziantep’te Bakırcılar Çarşısı’nda dolaştık, Şanlıurfa’da arkeolog eşliğinde Göbeklitepe’yi gezdik, Adıyaman Kahta’da Nemrut Dağı’na çıktık, Adana’da kebap yiyip Mardin’e uzandık. Uzman turizmci Lepkovski, her şehirde hangi sokakların gezilmesi ve hangi yiyeceğin yenilmesi gerektiğine kadar pek çok ayrıntıyı anlattı.
‘ÇİNGENE KIZI’NIN EVİ
GAZİANTEP
• Yemeklerde meşhur Gaziantep mutfağından katmer, baklava, lahmacun, cağırtlak kebabı ve Antep yuvalamasını keşfedin.
• Bakırcılar Çarşısı’ndan bakır cezve ve yumurta sahanı alın.
• Baklavayı elle yiyin, Tahmış Kahvesi’nde kahve için.
• Fıstık alın ve ağacını görün.
HATAY İLİNİN MERKEZİ
ANTAKYA
• Künefe tatlısı yenmeli.
• Humustan biberli ekmeğe, muhammaradan abagannuşa, kabak tatlısından zahter salatasına nasıl bu kadar çok yemeği ve meze çeşidi olduğuna şaşıracağınız bir mutfak kültürü olan Hatay/Antakya mutfağını bol bol denemeden dönmeyin.
• Hatay’da sokaklarda Arapça, Kürtçe, Türkçe ve Ermenice dinlemeye çalışın.
• Hatay’dan ham ipek alın.