Hayvanlara şiddet ve zarar verme psikolojisinin altında neler yatıyor?

Son günlerde medyada insanları dehşete düşüren bir köpeğe yapılan saldırının sonucu hemen herkes dehşete düştü. Ve bu duruma neden olan kişi yakalanmadı. Peki, hayvanlara zarar verme psikolojisinin altına neler yatıyor? Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney konu hakkında bilgi veriyor

 HAYVANLARA KÖTÜ DAVRANIŞIN ALTINDA YATAN SEBEPLER NELERDİR?

Hayvanlara kötü davranış ve şiddet eğilimi çocuklarda farklı, ergenlerde farklı, yetişkinlerde farklı farklı sebeplerle olmaktadır. Ancak her üç grupta dikkatle takip edilmelidir.

ÇOCUKLUKTA HAYVANA ŞİDDET

Bir kısım çocuk; hayvanlarla itiş kakışla iletişim kurmaya çalışır. Bunları sosyal medyada videolarda görürüz. Hatta bu oldukça eğlenceli olabilir. Çocuklarda hayvana karşı saldırının arkasında çoğunlukla merak duygusu yatmaktadır. Yani hayvanı tanıma, eğlenme, hayvanların sınırlarını test etmek önemlidir. Fakat bu davranışlar ailenin gözünden kaçar. Ya da görmezden gelinir. Hatta araştırmalar %75-80’i ailenin bu konuda bilgisi olmadığını söylemektedir. Burada çok önemli olan ailenin dikkatli ve özenli davranması, durumu görmezden gelmemesidir. Çünkü bu davranış çocuğun ileride şiddet eğilimli olacağına dair bir ipucu olabilir. Bununla birlikte, evde şiddet gören çocuk veya evde hayvana karşı şiddete şahit olan çocuk kolaylıkla hayvana şiddet uygulayabilir hale gelebilir.

ERGENLİKTE HAYVANA ŞİDDET NEDEN OLUR?

Ergenlikte hayvana şiddet, herhangi bir gruba ait olma isteğiyle olabilir. Çoğunlukla gruplara kabul edilmeyen çocuklar; kötü arkadaş grubuna katılmak için kendini ispat etmek amacıyla uygulayabilir. Bununla birlikte birilerini korkutmak, gücünü göstermek, gözdağı vermek amacıyla da gençler hayvanlara karşı şiddet uygulayabilir. Bazen ise sadece eğlenmek maksadıyla hayvan şiddet uygulanabilir. Bu daha çok sadistik (zarar vermekten zevk alma) bir davranış olarak ele alınabilir. Hayvana şiddet uygulayan gençlerde; evde şiddete maruz kalma, taciz veya tecavüze uğrama, uyuşturucu kullanımı gibi nedenler sık görülür. Ayrıca bu durum gene gelecekte ağır bir psikopat kişiliğin habercisi olabilir.

YETİŞKİNLİKTE HAYVANA ŞİDDET

Yetişkinlikte hayvana şiddetin nedenler iarasında; evdekilere gözdağı vermek, dışarıda insanları korkutmak, dehşete düşürmek, öfke krizleri, hayvan dövüşlerinden para kazanmak, başka birisinin hayvanına zarar vererek intikam almak, tehdit etmek olabilir. Bununla birlikte uyuşturucu kullanmakta bunu kolaylaştırmaktadır.

Bunlar dışında nadiren akıl hastalığı olanlar arasında, hayvana zarar verenler olabilir.

Öncelikle hayvana zarar veren insanlar; genelde vicdandan yoksun, empati yeteneği olmayan, suçluluk hissi olmayan, başka suçlar işleme olasılığı yüksek insanlardır. Hatta birçok hayvana zarar veren kişi, hayvana tecavüz, insana tecavüz, hırsızlık, yaralama gibi suçları geçmişinde işlemiştir.

HAYVANA KARŞI ŞİDDET NASIL ENGELLENİR?

  1. 1Ebeveyn olarak, küçük yaştan itibaren çocuklarını dikkatle gözlemle.
  2.  Küçük yaştan itibaren çocuklara hayvanlarla nasıl temas edileceğini öğret.
  3. Çocukların eğlence amacıyla bile olsa şiddet davranışlarını engelle.
  4. Çocuklara şiddet uygulamaktan uzak dur.
  5. Diğer insanlara şiddet uygulamaktan uzak dur.
  6. Günümüzde kolay olmamasına rağmen, şiddet gösterisi olan ortamlardan ya da medyadan olabilecek kadar uzak tut.
  7. Ergen çocuğun varsa, suç davranışlarını takip et.
  8. Çocuğun bir gruba dahil değilse daha yakından izle.
  9. Yetişkin olarak çocuklara örnek davranışlar sergile.
  10. Hayvana şiddet davranışına şahit olduğunda mutlaka güvenlik güçlerinden yardım iste.

Şunu bilmek gerekir ki çocuklarımızda vicdan kavramını geliştirmek, birçok suç davranışını engeller. Bu nedenle çocuklarımıza diğer insanlara ve canlılara saygıyı oluşturursak bu tür kötü davranışlara daha az şahit oluruz. Ancak diğer insanlara ve canlılara saygı kendimiz gösterirsek örnek olabiliriz.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil