Hipermetrop nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Sorularla hipermetrop

Görme bozukluklarından biri de hipermetroptur. Hipermetrop yakını bulanık görme durumu olarak adlandırılır. Bu makalede hipermetrop nedir? Ne zaman başlar? Belirtileri nelerdir? sorularını Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz yanıtlıyor. İşte soru ve cevaplarla hipermetrop...

Görme duyusu ile ışık, biçim, boyut, uzaklık, renk ve konum ile varlıkların uzayda pozisyonları ve birbirleriyle ilişkileri algılanır. Görme duyusunda bir bozukluk olmadığında, birey tüm öğrenmelerinde öncelikle görme yetisini kullanır. Üç yaşa kadar yaşanan olaylar, insanlar ve nesneler hakkındaki bilgilerin birçoğu görme duyusu kullanılarak sağlanır. Görme duyusunun çevreden kolaylıkla, aralıksız, çeşitli ve zengin uyaran sağlaması onu diğer duyulardan farklı kılmaktadır. Bebeklik ve çocukluk döneminde görme duyusu; Hareket için bir başlangıç oluşturur. Denetim ve eş güdümü uyarır. Motor becerilerin gelişiminde model oluşturacak veriyi sağlar. Vücut imajının oluşmasına yardımcı olur. Dokunma ve iletişim için motivasyonu destekler. Bilişsel ve kavram gelişiminde önemli rol oynar. Tüm bu kazanımlar bireyin erişkinlik dönemindeki davranışlarını biçimlendirir. Fakat görme duyusunun zayıflığı da göz bozukluğuna sebebiyet verir. Peki hipermetrop nedir? Belirtileri nelerdir? Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, hipermetropu anlattı. (Bu makalenin ardından miyop nedir başlıklı yazıya da bakabilirsiniz)

İçindekiler

  1. HİPERMETROP NEDİR?
  2. HİPERMETROP BELİRTİLERİ NELERDİR?

HİPERMETROP NEDİR?

Hipermetrop veya yakını bulanık görme, esas olarak çocukları etkileyen yaygın bir görme sorunudur. Hipermetrop olan bir gözde, göze giren ışık ışınları, doğrudan retina üzerine değil, retinanın arkasına odaklanır. Tipik olarak bunun nedeni, yakını göremeyen kişinin göz yuvarının normalden daha kısa olmasıdır.

Pek çok çocuk hipermetrop  olarak doğar ve göz gelişimi normal büyümeyle uzar. Büyüme dönemi boyunca göz gelişimi devam eder ve sonunda hipermetrop azalarak ortadan kalkar. Hipermetropi sıklığı, 6 yaşındaki çocuklarda yüzde 8,4; 9 ile 14 yaşındaki çocuklarda yüzde 2 ile 3 aralığında ve 15 yaşındaki çocuklarda yaklaşık yüzde 1 civarındadır. Hipermetroplar genellikle uzaktaki nesneleri net görebilir, ancak yakındaki nesnelere odaklanırken zorluk yaşar. Hipermetrop kişiler bazen yakın mesafede iş yaparken baş ağrıları veya göz yorgunluğu yaşayabilir ve gözlerini kısabilir veya yorgun hissedebilirler.

Hipermetropide genetik faktörler de miyopide olduğu gibi önemli rol oynar.

40 yaşından sonra insanlar arasında yakın görme sorunlarına da neden olan hipermetropi ise presbiyopi ile karıştırılır. Burada sorun yaş ile beraber göziçi lensinin esnekliğinin azalmasıdır. Hipermetropi kusuru  gözlük veya kontakt lensler ile düzeltilebilir. Gözlüklerin veya kontakt lenslerin her zaman veya okuma yaparken, bir bilgisayarda çalışırken veya diğer yakın çalışma yaparken takılması gerekebilir.

HİPERMETROP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hipermetrop kişilerin uyum yaparak düzelttikleri kusurları sebebiyle çeşitli yakınmaları olur. Bu belirtiler;

  • Alın bölgesinde baş ağrıları: Uzun süreli yakın bakışta ve günün ilerleyen saatlerinde olur.
  • Göz ağrısı: Akomodasyonun daha yoğun olmasına bağlı olarak yakın çalışma durumlarında daha çabuk gelişir.
  • Uzak görmede bulanıklık: Düşük diyoptrili hipermetropide akomodasyonla uzak görme normal olabilir. Akomodasyonun hipermetropiyi düzeltemediği durumda uzak görmede bozuktur.
  • Presbiyopinin daha erken yaşta başlaması
  • Işığa aşırı duyarlılık: Renkli camlar vermeye gerek yoktur, hipermetropinin düzeltilmesi ile bu durum da düzelir.
  • Aralıklı olarak görmenin aniden bulanıklaşması: Akomodasyonun sürekli yapılmasına bağlıdır. Bu durumda yalancı miyopi oluşur.
Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil