İstikamet Yunan Adaları...

Sabah 8.15’te Bodrum’da bulunan Cruise Port Limanı’na varıyoruz...

Diğer adalar ve küçük ipuçları...

Patmos
Atina Kilisesi’ne bağlı olan pek çok adanın aksine Fener Rum Patrikanesi’ne bağlı, Oniki Adalar’ın en ünlülerinden biri Patmos. Marina’nın da bulunduğu Skala, el yapımı eşyaların satıldığı, küçük dükkan ve kafelerin bulunduğu sevimli bir Yunan köyü. Patmos’un en güzel restoranı Susan isimli bir Amerikalı ve Yunanlı eşi tarafından işletilen Sapsila Koyu’ndaki hem Yunan mutfağı hem de dünya mutfağı sunan Benetos. Türkiye’ye bakan Kambos plajında ise George’s Place isimli lezzetli yemekler yapan sevimli bir restoran var. Adanın merkezi ve meydanı Agia Levia’da ise Vangelis’in tavernası var. Denize girmek için favori plajımız ise Lambi.

Kos, Bodrum’a 7-8 deniz mili mesafede ve yolculuk yaklaşık 40 dakika sürüyor. Bu ada, Oniki Adalar’ın en büyüğü, nüfusu 22 bin civarında. Aynı zamanda tarihin bilinen ilk tıp adamı Hipokrat’ın da doğum yeri. Buraya ayak basar basmaz Büyükada’daymışım gibi hissediyorum kendimi. Bir tek faytonlar eksik. Adaya ayak basar basmaz sizi Mouratti Tour’un yetkilileri karşılıyor. Adada araba kiralama, otel rezervasyonu, diğer adalara seferler gibi tüm konularda hizmet veren bu tur şirketinin fiyatlarının da makul olduğu söyleniyor. Marina’da inip merkeze yürümek sadece 5-6 dakika sürüyor. Marina boyunca sağlı sollu kafeler, restoranlar var. Marina’da yaptığımız kahvaltı sonrasında içerisinde Turizm Ofisi kısmı da bulunan belediye binası önünden her yarım saatte bir kalkan mini trenlere binerek şehri geziyoruz. Tren turu 20 dakika sürüyor. Tur boyunca rehber hem Yunanca hem İngilizce gezdiğimiz ve gördüğümüz yerler hakkında bilgi veriyor.


Lezzet durakları
Hipokrat’ın altında ders verdiği çınar ağacının da içinde bulunduğu meydanda küçük dükkanlar var, hediyelik eşya satıyorlar. Bu meydanda Platanos adında güzel bir restoran da var. Kos’un merkezi Eski Marina güzel bir sahil caddesi. Burada yan yana sıralanmış balık restoranları var, en güzeli ve lezzetlisi Niko’nun Yeri olarak bilinen ‘Nick the Fisherman’. Balık için diğer adreslerse başarılı mezeleri olan Kalymnos meyhane ve Kos’lu bir Türk bayanın işlettiği Caravelle. Yemek sonrası bir şeyler içmek isterseniz, Hammam Bar’ı denemelisiniz. Old City tarafında ise İtalyan mutfağı sunan Petrino güzel bir akşam yemeği için ideal. Hafif bir şeyler atıştırmak içinse Cafe Corner ya da Cafe Ciao’yu tercih edebilirsiniz.

Kos’ta mutla görülmesi gereken yerler
• St. John şövalyeleri tarafından yapılan Neratzia Kalesi,
• H ipokrat’ın geleneksel yöntemlerle öğrencilerine tıp dersi verdiği yaklaşık 3000 yıllık olduğu söylenen büyük çınar ağacı,
• Helenistik dönemden ortaçağa kadar olan döneme ait harabeleri olan arkeolojik alan Antik-Agora Mahallesi,
• Adanın Roma dönemindeki zenginliğini gösteren Casa Romana,
• Roma Odeonu, ana caddelerin de görülebildiği Batı Arkeoloji Bölgesi,
• Yunan Kilisesi’nin temsili örneği St. Paraskevi Kilisesi
• Defterdar Camii

Nerede denize girsek?
Adanın Türkiye’ya bakan kısmında en iyi sahil yeni marina tarafındaki H2O. Güney sahilleri denize girmek için daha güzel. Adanın batısında Kefalos’ta da çok güzel sahiller var, üstelik bu tarafta sahiller çakıl değil, kum. Sakin deniz sevenler için adres: Camel Beach. Volkanik ada Nisiros’a bakan Paradise Beach, adanın en güzel ve eğlenceli plajlarından Lagada Beach, Kefalos’un yanındaki Agios Stefanos adanın diğer plajları.

Alışveriş
Kos’un en büyük ve en keyifli caddeleri Vas Pavlou ve bu caddeyi kesen Apelou Ifestou. Hediyelik eşya, minik Yunan evi minyatürleri, Yunan Adaları’nın fotoğraflarını içeren takvimler, magnet, biblo satan mağazalar bu caddeler üzerinde sıra sıra dizilmiş durumda. Yürüyüş yapılabilecek diğer bir güzel cadde ise deniz kenarındaki Akti Kountouriotou. Bu caddede ise tişört, plaj çantası, havlu, şapka, güneş kremi satan dükkanlar var. Kos’un en büyük alışveriş merkezi ise üç katlı Hondos Center.

Kos'tan diğer adalara seferler
Diğer Yunan adalarını gezmek isterseniz, Kos’tan her gün Rodos’a, Nissyros’a, Patmos’a, Kalymnos’a tekne kalkıyor, sabah gidip akşam dönebilirsiniz. Biletler 30-40 euro arasında değişiyor.

Simi
Selimiye ve Datça’nın karşısında kalan Simi’nin en güzel ve popüler restoranı rezervasyonsuz gidemeyeceğiniz Manos. Adanın merkezinde bulunan Kali Strada isimli kafe, kahve keyfi yaparken manzara seyretmek isteyenler için ideal. Sahilde bulunan İtalyan restoranı Vaporetto da değişik bir seçenek isteyenler için. Adanın en güzel plajı ise Agios Georgios, ancak bu plaja karayolu ile ulaşım mümkün değil, sadece deniz yoluyla gidilebiliyor.

Sikinos
Sikinos Santorini’nin 20 deniz mili kuzeyinde bulunuyor. Sikinos’ta sabah kahvaltısı için Lucas Cafe’yi öğle yemeği için ise Meltemi ile Anamela Cafe’yi tavsiye ederiz. Akşam yemeği içinse To Steki Tou Garbi’yi denemelisiniz.

Tilos
Limanın bulunduğu Livadia koyundaki Armenon isimli restoranda çok lezzetli kalamar ve deniz ürünleri servis ediyorlar. Mikro Cafe’nin çok güzel bir bahçesi ve terası var.

Leros
Adanın en keyifli yeri batı tarafındaki Evros Marina. Pandeli koyunda çok sevimli, ufak Yunan tavernaları ve kafeleri var. Buranın denizi de oldukça güzel. Buradaki favori tavernamız Zorbas.
Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil