Kalp ve damar hastalıklarından korunmanın yolları
Değişen yaşam tarzı, kötü beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği ile birleştiğinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini artıyor. Riski azaltmak içinse kilo kontrolüne, sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya dikkat etmek şart!
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Hamza Duygu yaptığı açıklamada; kalp hastalıklarının kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigara kullanımının kontrolü ile yarıya indirilebileceğini vurguladı. Doç. Dr. Hamza Duygu; yüksek risk taşıyan bireylerin saptanması ve bu kişilerdeki ilk veya tekrarlayan kalp damar tıkanıklıklarının önlenmesi ile kalp damar hastalıklarının neden olduğu kayıpların önüne geçilebileceğini belirtti.
Kalp hastalıkları genç yaşlara iniyor
Günümüzde, teknolojinin hızla gelişiminin getirdiği değişimler nedeniyle toplumlar gün geçtikçe farklılaşan bir yaşam tarzı sürmektedir. Modern yaşamın getirdiği olanaklar nedeniyle kişiler daha az hareket etmekte, değişen yaşam tarzı ile beslenme alışkanlıkları kötü yönde etkilemektedir. Beslenmenin daha çok, hayvansal kaynaklı gıdalara dayanması, sebze ve meyvenin yeterince tüketilmemesi, aşırı yağlı, soslu, yüksek enerjili gıdalar tüketilmesi; fiziksel aktivite eksikliği ile birleştiğinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır. Kalp hastalıkları riskini azaltmak için; her gün düzenli spor yapılmalı, ideal kilo korunmalı, kan basıncının yükselmemesine özen gösterilmelidir. Bunların dışında kötü huylu kolesterol yüksekliğine dikkat edilmeli, kan şekeri kontrolü sağlanmalı, günde ortalama 7 saat uyumaya dikkat edilmeli, stresli yaşamdan uzak durulmalı, fazla alkol tüketiminden kaçınılmalı ve mümkün olduğunca kirli havanın olduğu yerlerden uzak durulmalıdır.
Kalp sağlığını korumak için beslenmeye dikkat edilmeli
Sağlıklı beslenme sayesinde; aşırı kilo, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi kalp damar hastalıklarına neden olan riskler geciktirilebilir veya azaltılabilir. Toplumda giderek yerleşen Batı tipi diyet ve fastfood alışkanlığı ile mücadele etmek, bu risklerden kaçınmak için gereklidir. Tuz tüketiminden kaçınılan, hayvansal yağlar yerine bitkisel yağların, taze sebze-meyvelerin, lif zengini yiyeceklerin ve balığın tüketildiği bir diyetin benimsenmesi kalp damar hastalığı riskini düşürmektedir.
Sigaradan uzak durun
Düzenli olarak sigara kullananların %50’si sigara ile ilişkili nedenlerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin yaklaşık yarısı ise orta yaş grubunda görülmektedir. İçilen sigara miktarı ile kalp damar hastalıkları, kanser ve solunum sistemi hastalıkları arasında doğrudan bir ilişki mevcuttur. Avrupa’da ortaya çıkan veriler, sigara kullananların kullanmayanlara oranla yaklaşık 20 yıl daha az yaşadıklarını göstermektedir. Sigarayı bıraktıktan sonraki 10 yıl içerisinde kalp damar hastalıkları riski azalarak hiç içmeyenler seviyesine inmektedir. Kalp krizi geçirenlerde ise sigaranın bırakılması ile krizin tekrarlama riski yarı yarıya azalmaktadır.