Kamkat nedir ve faydaları nelerdir?

Son zamanlarda popülerliği iyice artan meyvelerden biri olan kamkat, hayatımıza sıkı bir giriş yapmış olsa da aslında onu pek de tanımıyoruz. İşte kamkatın faydaları...

Özellikle Doğu Asya ve Çin'de yetiştirilen kamkat oldukça faydalı meyvelerden biri. Görünümü ve tadı itibariyle de portakal, limon ve mandalina gibi turunçgiller ailesinin bir parçası olduğu anlaşılmakta, boyutu itibariyle biraz daha limona benzemektedir. Rengi ise portakal ve mandalina ile aynı turuncu renktedir. Kamkat Çince'de "altın portakal" anlamına gelmektedir.

Kabuğu olmasına rağmen soyyulmasına gerek olmayan kamkat meyvesi direkt olarak çerez gibi kolayca tüketilebilir. Meyveyi bütün olarak yiyerek içeriğinde bulunan tüm vitaminlerden yararlanabilirsiniz. Dünyada kabuğu ile birlikte yenilen tek narenciye çeşidi olan Kamkat'ın kokusu da bergamot kokusunu andırır.

Kamkat faydaları
• Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına destek olur
• Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar
• Stresi azaltır
• Baş ağrısı ve uykusuzluğa iyi gelir
• İçeriğindeki C vitamini dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi vardır
• Yine C vitamini etkisi nedeniyle antioksidan özelliği vardır
• Hastalıklardan korumaya yardımcı olur
• Kolesterolü düşürür
• Kalsiyum içerdiği nedeniyle dişleri güçlendirir
• Kemik sağlığına katkıda bulunur
• Mikropları öldürebildiğinden küçük çaplı besin zehirlenmelerinde veya böcek ısırıklarında iyileşme süresini azaltır.
• Yüksek tansiyona iyi gelir
• İçeriğinde A, B1, B2 ve B3 vitaminleri bulunduran kamkat sinir sisteminin güçlenmesini sağlar
• İştah açıcıdır
• İdrar söktürücü özelliği bulunur


Kamkat çiğ olarak tüketildiği gibi, kamkat reçeli yapılarak, marmelat halinde, kek ve pastalara konarak veya suyunu sıkılarak meyve suyu halinde tüketilebilir.

Kamkat nasıl yetiştirilir?
Evde hatta evinizin balkonunda bile rahatlıkla bu meyveyi yetiştirebilirsiniz. İçeriğinde bol miktarda A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve kalsiyum bulunan bu meyveyi dilerseniz salatalarınızda, pasta ve keklerinizde de kullanabilirsiniz. Evde yetiştirmek isterseniz fidanı alabileceğiniz bazı çiçekçiler ve semt pazarlarında hizmet veren çiçekçilere gidebilir ve satın alabilirsiniz. Bazı marketlerin bitki bölümlerinde de fidanını bulabilirsiniz. Çekirdek yetiştirmek isterseniz hemen meyve vermeyeceği için çok doğru bir tercih olmayacaktır. Çünkü çekirdeği toprak ile buluştuktan sonra sağlıklı bir kamkat fidanı yetiştirmek için yaklaşık olarak 20 ay yani 1,5 yıldan fazla beklemeniz gereker. Eğer sabırlı iseniz çekirdeğini alarak bu meyveyi yetiştirebilirsiniz.

Evde yetiştirmek için bilmeniz gerekenler
Fidanı aldıktan sonra içerisinde bulunan toprak ile birlikte organik olan torf adı verilen toprağı eklemelisiniz ki bitki köklerini beslemeli. Saksıya koyduktan sonra kendi toprağı %75 torf ise %25 oranında olmasına özen göstermelisiniz. Saksı için dikkat etmeniz gereken hususlar ise; tabanının delikli olması ve kalın toprak bir saksı olmasıdır. Çünkü bu meyve gün ışığını sever. Köklerinin aşırı sıcaktan yanma gibi sorunlarını ortadan kaldırmış olursunuz. Yılda bir kere genellikle Nisan veya Mayıs aylarında  toprak değişimi yapabilirsiniz. Bu toprak değişimi bu meyve için yeterlidir.

Kamkat nerede konumlandırılmalı ve nasıl bakılmalı?
Gün ışığını ve sıcağı çok sevdiğinden bitkiyi evinizin güneş alan bir kısmında bulundurmalısınız. Her tarafının güneş almasını sağlamak için arada bir saksıyı çevirmelisiniz. Alan soğuk olmamalı ve eksi derecelere inmemelidir. Kış aylarında bulunduğu alan en az 10 derece olmalı. Haftada en az iki kere sulanmalı. Kış aylarında ise haftada bir kez sulamak yeterli. Yalnızca toprağa su dökmeye özen göstermelisiniz.


Kamkat hangi ayda meyve verir?
Temmuz-Ağustos aylarında çiçek açmaya başlar, sonbahar aylarında ise meyve vermeye başlar. Meyve verdiği zaman meyvelerini mümkünse bir iki gün içerisinde tazeyken tüketmeye çalışın.

Kamkat nerede satılır?
Meyveyi bazı büyük marketlerde ve hatta internet sitelerinde bile bulabilirsiniz. Kamkat fiyatları farklılık gösterse de genellikle 1 kilosu 30 TL civarındadır.

Karabuğday nelere iyi gelir? TIKLAYIN

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil