Kaynar tarifi nasıl yapılır?
Anadolu'da 'lohusa şerbeti' olarak içecek, Adana, Mersin gibi bazı illerimizde Kaynar olarak adlandırılır ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılır. Doğum yapan anneyi ve bebeği ziyarete gelenlere de ikram edilir. Peki kaynar tarifi nasıl yapılır? Malzemeleri neler? Hazırsanız başlayalım...
Türk mutfak kültüründe geçmişten bugüne şerbetin önemli bir yeri olmuştur. İkram için hazırlanan şerbetlerde bal, gül yaprakları, meyveler, baharatlar kullanılmıştır. Bazı şerbetler ise daha özel günler için hazırlanır. Örneğin Adana, Mersin, Antakya bölgelerinde 'Kaynar' adı verilen lohusa şerbeti geleneği uzun yıllardır devam eder. Peki, kaynar nedir? Farklı yörelerde “lohusa şerbeti” olarak adlandırılan içeceğin adı bazı yörelerimizde 'Kaynar' olarak adlandırılır. Hem annenin sütünün gür olması amacını taşır hem bir tür ikramdır. Bazı bölgelerde nazara karşı olarak da yorumlanır. Bu makalemizde Adana yöresine ait Kaynar tarifini bulabilirsiniz.
10 kişilik
15 dakika
45 dakika
250 kalori
Kaynar İçin Gerekli Malzemeler
- 2 kök havlıcan
- 2 kök zencefil
- 3 çubuk tarçın
- 10 tane karabiber
- 10-15 diş karanfil
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker/pekmez
- 10 adet kakule
- Üzeri için: Dövülmüş ceviz
KAYNAR HAKKINDA
1
Büyükçe bir tencerede su ve şeker kaynatılır.
2
Tüm baharatlar bir tülbente koyulup tencereye sarkıtılır, 45 dakika daha kaynatılır.
3
Suyu azalırsa ilave edilir.
4
Sıcak sıcak bardaklara alınır, üzerine ceviz serpilerek servis edilir.