Keşkek Nasıl Yapılır? Keşkek Tarifi, Malzemeleri ve Yapılışı...
Keşkek yemeği Anadolu'da birçok yörede bayram ve düğünlerin ortak lezzeti. Keşkeğin her yörede yapılışı farklılık gösterir. Peki, mis gibi bir etli keşkek tarifine ne dersiniz? İşte Türkiye Kültür Portalı'nda yer alan Balıkesir usulü keşkek tarifi...
Bir düğün yemeği olan ülkemizin birçok yöresinde yapılan keşkek, yapılışı zor ve uzun süren bir yemek türü. Yöreden yöreye farklı tarifleri olan keşkek Anadolu’nun birçok yöresinde başta düğün, sünnet ve cenaze gibi törensel organizasyonların vazgeçilmez lezzeti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde Keşkek ve Tören Keşkeği Geleneği ile ilgili şu bilgiler verilir: "Kadın ve erkek gruplarının toplu olarak iş paylaşımı ve katılımıyla büyük kazanlarda ve açık ateşlerde, buğday ve etin birlikte pişirilmesiyle yapılan tören yemeğine keşkek, bu yemeğin etrafında gerçekleşen ritüellere de Tören Keşkeği Geleneği adı verilmektedir. Keşkek geleneği, toplumsal katılımın yüksek olduğu törenlerde ortak işgücü ve paylaşıma dayalı olarak gerçekleştirilen dayanışmacı bir sosyal pratiktir. Keşkek pişirilmeden önce buğday ve etin uzun süre boyunca dövülmesi ve pişirilme sırasında ise yemeğin ortak bir ritimle karıştırılması geleneğin sembolik yönlerini oluşturmaktadır"
Not: Tören Keşkeği Geleneği, 2011 yılı itibariyle UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne alınmıştır.
Keşkek Tarifi İçin Malzemeler
- Etli kuzu kemiği (2 kaburga göğsü)
- 500 gr. keşkeklik buğday
- 250 gr. tereyağı
- 1 kaşık salça
- Yeteri kadar tuz