Fazıl Say
Müzik ve piyano konusundaki yeteneği ile dünya çapında tanına sanatçı Fazıl Say, 2008'de Avrupa Birliği tarafından "Kültür Elçisi" seçildi. 4 yaşındayken piyano çalmaya başlayan Say, gittiği her şehirde konser alanlarını doldurmayı başarıyor. Bütün merak edilenleriyle Fazıl Say'ın biyografisi içeriğimizde...
FAZIL SAY KİMDİR?
Wikipedia'da yer alan bilgilere göre Fazıl Say, 14 Ocak 1970'te Ankara'da dünyaya geldi. Babası, yazar, edebiyatçı ve müzikolog Ahmet Say, annesi eczacı Gürgün Say'dır.
4 yaşında piyanoya başlayan Say, Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Üstün Yetenekli Çocuklar için Özel Statüde öğrenim görerek 1987 yılında konservatuvarın piyano ve kompozisyon bölümlerini tamamladı. Çalışmalarını burs kazanarak Düsseldorf Müzik Yüksek Okulu'nda sürdürdü. 1991'de konçerto solisti diplomasını alırken, 1992'de Berlin Tasarım Sanatları ve Müzik Akademisi'nde piyano ve oda müziği öğretmenliğine getirildi.
İLK HOCASI: MİTHAT FENMEN
Fazilsay.com'da yer alan bilgilere göre Fazıl Say ilk piyano derslerini Paris'te Alfred Cortot ile çalışmış olan Mithat Fenmen'den aldı. Sitede şu bilgiler veriliyor: Belki de öğrencisinin ne kadar yetenekli olduğunu hisseden Fenmen, temel piyano egzersizlerini ve çalışmalarını tamamlamadan önce her gün günlük yaşamıyla ilgili temalar üzerinde doğaçlama yapmasını istedi. Serbest yaratıcı süreç ve formlarla olan bu temas, Fazıl Say'ı bugün olduğu piyanist ve besteci yapan muazzam doğaçlama yeteneğinin ve estetik bakış açısının kaynağı olarak görülüyor. Salzburger Festspiele, WDR ve Schleswig-Holstein Müzik Festivali, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Konzerthaus Wien, Dresdner Filarmoni, Louis Vuitton Vakfı, Orpheus Oda Orkestrası ve diğerleri için müzik yazmak üzere görevlendirildi.
FAZIL SAY FOTOĞRAF PAYLAŞMIŞTI
Fazıl Say, 2017 yılında Mithat Fenmen'le fotoğrafını paylaşmış ve şunları söylemişti:
35 yıl oldu onu kaybedeli...
Mithat Fenmen.
İlk piyano hocam.
1916-1982.
Bir Ekim başı Konservatuvar Cebeci binasında yoğun bir kalabalıkta,
soğuk bir sonbahar gününde, tabutunu kaldırdık,
Mamak mezarlığına götürdük... Sonra sınıf arkadaşlarımla okulu
astık, trenlere filan taş attık...
Mithat Fenmen Ekim'in ikinci haftası şeker
hastalığına yenildi. Son dersim 1 Ekim'di.. Çok
kötü geçmişti. 12 yaşımdaydım. BACH mi majör fransız süiti,
BEETHOVEN Patetik sonat... Eğitim yılının ilk dersiydi, kötüydü..
Kötü olduğu da gerçekti.
Bu kötü ders son dersimdi...
5 yaşında bana müziği başlatan ve haftada üç kere ücretsiz
ders veren Mithat hocamla.
1987'DEN İTİBAREN
Sitede ayrıca Fazıl Say'ın biyografisiyle ilgili şu bilgiler paylaşılıyor: 1987'den itibaren Fazıl Say, önce Düsseldorf'taki Musikhochschule “Robert Schumann”da ve daha sonra Berlin'de David Levine ile klasik piyanist olarak becerilerini geliştirdi. Ayrıca Menahem Pressler ile düzenli olarak ustalık sınıflarına katıldı. Olağanüstü tekniği çok hızlı bir şekildekolaylıkla ustalaşmasını sağladı. Liszt, Mussorgsky ve Beethoven'ın eserlerindeki incelik (Bach, Haydn ve Mozart'ta) ve virtüöz dehanın bu karışımı, ona 1994'te New York'ta düzenlenen Uluslararası Genç Konser Sanatçıları yarışmasında zafer kazandırdı. Bu Fazıl Say'ı konuk sanatçı olarak 5 kıtada sayısız ülkeye götürdü; Fransız gazetesi “Le Figaro” onu “dahi” olarak nitelendirdi.
FAZIL SAY: BOYU, BURCU...
Fazıl Say, 14 Ocak 1970 doğumlu ve Oğlak burcudur.
FAZIL SAY'IN KARİYERİ
Fazıl Say'ın biyografisi için Wikipedia'da şu notlar bulunuyor:
- Sahneye ve televizyona ilk çıkışı 1979 yılında 23 Nisan günü bir çocuk şenliği programında Müjdat Gezen, Sezen Aksu ve Erol Evgin gibi isimlerin konuk olduğu programa 8 yaşında kendi bestesini çalarak çıktı.
- 1994'te Genç Konser Solistleri Avrupa yarışmasında birincilik kazanan Say, 1995'te New York'ta yapılan kıtalararası yarışmanın da birincisi olarak konser kariyerine başladı.
- Öte yandan oratoryolar, piyano konçertoları, çeşitli formlarda orkestra, oda müziği ve piyano eserleri, şan ve piyano için şarkı bestelemeye başladı.
- Bu eserler arasında Nazım ve Metin Altıok Ağıtı başlıklı oratoryolar, 4 piyano konçertosu, Zürih Üniversitesi'nin siparişi üzerine Albert Einstein’ın anısına yazdığı orkestra eseri, Wolfgang Amadeus Mozart'ın 250. doğum yılında Viyana'daki kutlama komitesinin siparişi dolayısıyla bestelenen Patara adlı bale müziği vardı.
- Fazıl Say kariyeri boyunca New York Filarmoni, Sankt Peterburg Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Çek Filarmoni, İsrail Filarmoni, Fransa Ulusal Orkestrası, Tokyo Senfoni gibi orkestralar eşliğinde konser verdi.
- 2007 Floransa Festivali'nin kapanış konserinde Zubin Mehta'nın yönettiği Floransa Orkestrası ile yirmi bin kişi tarafından izlenen bir açık hava konseri sundu. Yine
- 2007 yılında Montreux Caz Festivali'nde piyano jürisinin başkanlığını yapan Say'ın, Türk saz şairi Aşık Veysel'in "Kara Toprak" adlı halk şarkısından esinlenerek bestelediği piyano parçasını da içeren aynı başlıklı CD, Amerika Birleşik Devletleri'nde Billboard listelerinde 6. sıraya yükseldi. 2008 yapımı Sivas '93 tiyatro oyununun müziklerinin bestesi de sanatçıya aittir.
- Say, şiir ve edebiyata olan ilgisini sanatına da yansıttı. İlk Şarkılar (2013), Yeni Şarkılar (2015) ve Şu Dünyanın Sırrı albümleri bu ilginin bir ürünüydü. Albümlerde Serenad Bağcan solist olarak yer aldı ve ikili hem Türkiye'de hem de birçok ülkede konserler verdi. Sanatçı 2015 yılında Nazım Hikmet Korosu'nu kurarak genel müzik direktörlüğünü üstlendi. Koro 29 Ağustos 2015 tarihinde ilk konserini vermiş, Ankara'da Bilkent Odeon Konser Salonu'nda gerçekleşen bu konserde bestecinin Nazım Hikmet Oratoryosu'nu seslendirmiştir.
- Fazıl Say, Aralık 2016'da Uluslararası Beethoven Ödülü'ne layık görüldü.
- 2017 sonbaharında Duisburg şehrinin Müzik Ödülü'ne layık görüldü.