Hulusi Kentmen

Hulusi Kentmen... Nam-ı diğer Yeşilçam'ın Tonton Amcası... Sert görünümünün altında yufka bir yürek taşıyan rollerle hafızalara kazınan Hulusi Kentmen 1942 ila 1988 yılları arasında yaklaşık 500 filmde rol aldı. Usta oyuncuyu 1993 yılında kaybettik. 1 Kasım 2022'de Google  bir Doodle hazırlayarak  'Hulusi Kentmen'i Hatırlıyoruz' dedi ve şu yorumu ekledi, "Bugün Türkiye’de sert ama babacan bir kişiliği belirtmek için hala “Hulusi Kentmen gibi” ifadesi  yaygın olarak kullanıyor". Peki, onlarca filmin sert ve babacan ismi Hulusi Kentmen kimdir? İşte Hulusi Kentmen'in kısa bir biyografisi...

Hulusi Kentmen hakkında:

İsim: Hulusi Kentmen
Doğum Tarihi: (20 Ocak 1912, Tırnovo - 20 Aralık 1993, İstanbul)
Doğum Yeri:
Tırnova

HULUSİ KENTMEN KİMDİR?

Yeşilçam'ın usta isimleri, her biri belli karakteristik özellikleri ile unutulmazlar arasına girdi. Hulusi Kentmen de o isimlerden biriydi. Onu özetleyen ve biri olmazsa diğeri tanımlamada eksik alan 2 kelime vardı: Sert ve babacan... Filmlerinde onu seslendiren isimler Kemal Ergüvenç ve Rıza Tüzün oldu. Kariyerine yüzlerce film sığdıran Hulusi Kentmen komiser, esnaf, hakim ve fabrikatör rollerinde izleyici karşısına çıktı. Adile Naşit, Münir Özkul, Kemal Sunal ve Tarık Akan gibi Yeşilçam'ın sevilen isimleriyle birçok filmde boy gösterdi. Bir röportajında "Hem komediye hem drama uyum sağlayabiliyorum, yalnız kötü adam oynayamıyorum. Çünkü tipim kötü adama müsait değil. Bir defa oynamaya kalktım, bir şeye benzemedi." demişti.

İşte 1993 yılında yaşamını yitiren Hulusi Kentmen'in kısa bir filmografisi...

Hulusi Kentmen, Ülkü Erakalın'a verdiği bir röportajında deniz tutkusunu şöyle anlatmıştı: "Yavuz (Zırhlısı) yaralı, henüz tamir edilmemiş. Bütün ihtişamıyla İzmit'te yatardı. Ve biz o devirde ortaokula gidiyorduk. Aşağı yukarı sınıfın yarısı denizci olmaya, bahriyeli olmaya heves ederdi. Deniz tutkusu bir kere Körfez'de oturuşumuzdan geliyor. Geri tarafı da nereden geliyor bilmiyorum, şey olacak herhalde bahriyelilerin  o afilli kıyafetinden... Ayrıca babamın bir sandalı vardı, onunla beraber balığa giderdim, ona yardım ederdim. Bahriyelilerin o afili kıyafetleri ve denizin yosun kokusu yok mu, o bambaşka bir şey."




ROL ALDIĞI İLK 3 FİLM


TORUNUNUN GÖZÜNDEN HULUSİ KENTMEN

Hulusi Kentmen'in torunu Melek Kentmen 'Dedem Hulusi Kentmen' kitabında şunları yazmıştı: "Gerçekteki Hulusi Kentmen, aslında filmlerindeki gibi fabrikatör biriydi. Ama bunu maddi anlamda söylemiyorum. Görünüşü, giyinişi, o bakımlı halleri... O yüzden insanlar belki de gerçekle gerçek olmayanı karıştırdılar. Mesela belediye otobüsüne binerdi, ama kendi arabası da vardı. Altunizade'de otururduk. Dedemi arka koltukta otururken gördüklerinde yaşadıkları şaşkınlığı anlatamam"

"Gerçekte de filmlerindeki gibi bir hayat yaşadığı sanılıyordu. İşin aslı öyle değil tabi ki... O dönemlerde dedemin bir taksi olayı oluyor. Köşede dolmuş beklerken, bir taksi duruyor. Dedem kafasıyla yok diye işaret ediyor. Yanına yanaşıyor taksici ve diyor ki "Ayıp ayıp, koskoca fabrikatör olmuşsun bana vereceğin parayı düşünüyorsun"

HULUSİ KENTMEN NEDEN YAŞAMINI YİTİRDİ? 

Aynı zamanda keman sanatçısı olan ve fotoğrafçılıkla da yakından ilgilenen oyuncu, 20 Aralık 1993 yılında böbrek yetmezliği sebebiyle vefat etti ve Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

HULUSİ KENTMEN'İN ROL ALDIĞI FİLMLER

Hulusi Kentmen İlk olarak Hisse-i Şaiya oyunuyla profesyonel oldu. 1942'de Adof Körner'in yönettiği Sürtük filmiyle sinemaya geçti.  Bu onun rol aldığı ilk filmdi. İhsan İpekçi'nin senaryosunu yazdığı "Senede Bir Gün" filmiyle yükselişi yakaladı. 500'e yakın fazla filmde rol Hulusi Kentmen'in rol aldığı bazı filmler şöyleydi:

"Paranın gücü", "Acı Su", "Donanmanın Gülü", "Şabancık", "Taşı Toprağı Altın Şehir", "Ah Bu Ne Dünya", "Bıktım Her Gün Ölmekten", "Meraklı Köfteci", "Ah Bu Gençlik", "Minik Cadı", "Ateş Böceği", "Ah Nerede", "Üçkağıtçılar", "Baba Bizi Eversene", "Kara Murat Ölüm Emri", "Yumurcak", "Uyanık Kardeşler", "Yalancı Yarim", "Vurgun", "Keloğlan ile Cankız", "Öksüzler", "Sev Kardeşim", "Yumurcağın Tatlı Rüyaları", "Ali Baba Kırk Haramiler", "Sezercik Yavrum Benim", "Ayşecik Yuvanın Bekçileri", "Bir Katil Sevdim", "Denizciler Geliyor", "Sevgili Öğretmenim", "Şoförün Kızı", "Çanakkale Aslanları", "Kendini Arayan Adam", "Gönül Avcısı", "Sevimli Haydut", "Vatan Uğruna", "Meçhul Kahramanlar", "Efelerin Efesi", "İstiklal Madalyası".