Kleptomani nedir, belirtileri neler? Kleptomani neden olur? 8 soruda kleptomani
Kleptomani kelimesi köken olarak Yunanca "hırsız" anlamına gelen Kleptes kökünden gelmektedir. Peki Kleptomani hastalığı nedir, belirtileri neler? Kleptomani neden olur? Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, ''Kleptomani'' çalma hastalığı hakkında merak edilenleri anlattı.
Kleptomani yani halk arasında “Çalma Hastalığı” olarak adlandırılan bu terim, Yunanca “çalma deliliği” anlamına gelmektedir. Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız ''Kleptomani' hastalığı belirtileri, nedenleri, risk faktörleri, teşhisi ve tedavisine dair merak edilenleri anlattı.
İçindekiler
- Kleptomani nedir?
- Kleptomani belirtileri nedir?
- Kleptomaninin özellikleri nedir?
- Kleptomaninin nedenleri nelerdir?
- Kleptomani risk faktörleri nelerdir?
- Kleptomani nasıl teşhis edilir?
- Kleptomani nasıl tedavi edilir?
- Kleptomanili bireylere nasıl davranılmalı?
Kleptomani nedir?
Bireyin ihtiyacı olmadığı halde ve maddi gücünün yetebileceği başkasına ait olan parasal değeri önemsiz olan nesneleri istemsizce çalma dürtüsüne karşı koyamamasıdır. Kleptomani, halk arasında ‘’Çalma Hastalığı’’ olarak da adlandırılmaktadır. Hem kadın, hem erkek bireylerde sıklıkla görülmektedir.
Kleptomani belirtileri nedir?
Parasal değerine dikkat edilmeksizin çalma arzusuna karşı koyamama, çalma esnasında ortaya çıkan rahatlama hissi, sıklıkla çalma isteğinin tekrar etmesi, eşyayı çalmadan önce gerilim duygusu, çalma eylemi ardından pişman olmak, suçluluk duymak ve utanmak, tüm kötü hislere rağmen yeniden çalma isteği gibi belirtiler ile fark edilebilmektedir.
Kleptomaninin özellikleri nedir?
Birey, çalma öncesi gerginlik ve endişe yaşar. Eylem anında ise zevk alır ve mutluluk duyar. Eylem sona erdiğinde ise rahatlama ve doygunluk hissi oluşur. Vicdan azabı ve ceza alma hissi sıklıkla ortaya çıkar ve bireyi olumsuz düşünceler etkisi altına alır. Bu durumun sonucunda kişi depresyon ve kendine zarar verme eğilimini arttırır. Durumun daha da ciddileşmesi halinde alkol ve madde bağımlılığı eğilimine kadar bir çöküş içerisine girebilir.
Kleptomaninin nedenleri nelerdir?
Kleptomaninin nedenleri incelendiğinde psikolojik ve fizyolojik nedenler olarak ikiye ayrılmaktadır. Psikolojik nedenleri değerlendirildiğinde çocukluk döneminde başlayan aileden yeterli sevgi ve ilgiyi görmeme hissi ve fiziksel zarar görme duygusu tabloya eşlik etmekdir. Fizyolojik nedenlerde ise beyin travması sonucu çalma hastalığı görülen vakalar eşlik etmektedir.
Kleptomani risk faktörleri nelerdir?
Kleptomani görülme sıklığı kadınlarda daha fazladır. Saçları koparma, tüyleri yolma ile beraber seyir edebilir. Erkeklerde ise agresiflik, saldırganlık ile ön plana çıkmaktadır. İhmal edilen çocuk ve ergenler ön plandadır.
Kleptomani nasıl teşhis edilir?
Kleptomani, tedavisi mümkün olan psikolojik sorunlar arasındadır. Çalma hastası olduğunu düşünen birey, bir hekime başvurarak gerekli psikolojik testlerden geçtikten sonra teşhis edilir. İlgili testler içerisinde ana başlık halinde sunulan davranışlara yanıtlar vermesi beklenmektedir.
Kleptomani nasıl tedavi edilir?
Dürtüsel davranışlarda olduğu gibi dürtüsel çalma davranışında da çocukluk döneminde ki yaşam deneyimlerinin etkili olduğunu görülmektedir. Travmatik yaşam olayları, aile içi şiddet, duygusal istismar gibi konuların etkili olduğu görülmektedir. İlaç tedavisi ve psikoterapi sürecini içerebilir. Temel problemler keşfedilerek, nedenler ele alındığında psikoterapi süreci ile çalma dürtüsü ve davranışı ortadan kalkabilir.
Kleptomanili bireylere nasıl davranılmalı?
Sakin bir zaman içerisinde bu durumu fark ettiğinizi, kendisinin zor bir dönemden geçiyor olabileceğini ve bir uzman desteği alması gerektiğini kişiyi yargılamadan dile getirmelisiniz. Israrcı olunmamalı, kişiyi anladığınızı hissettirmelisiniz.