Meze Tarifleri: En Popüler, Sevilen, Pratik Mezeler
Meze ne demek? Meze nasıl yapılır? Bu sayfada meze konusuna bakıyoruz. Aşağıda farklı meze tarifleri, gerekli malzemeler ve meze yapım aşamalarını bulabilirsiniz. İşte en popüler, sevilen meze tarifleri...
MEZE NE DEMEK?
Sofra kültürünün önemli lezzetleri arasında meze de vardır. Öncelikle meze ne demek? Meze kelimesi Farsça kökenli bir kelime. Farsça maze, maza yani tad, lezzet" sözcüğünden evrilmiştir. Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde mezenin farlı anlamları yer alır. Bir tanesi içki içilirken yenen yemektir. Halk ağzında meze küçük tabak anlamına da gelir. Mezeler sofrada aslında sohbeti çağrıştırır. Küçük porsiyonlar halinde sunulur, amaç doymak değildir. Ana yemek öncesi aperatif olarak sunulur. Peynir, yoğurt, salam gibi sadece yiyeceklerden oluşabildiği gibi patlıcan, barbunya, semizotu gibi çeşitli sebzelerden de meze yapılır. Bir diğer meze grubu kalamar, karides, hamsi gibi deniz ürünlerinden yapılan mezelerdir.
MEZE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Peki, meze çeşitleri neler? İlk akla gelen mezeler şunlardır: (Meze isimlerine tıklayarak ve sayfanın en altından meze tariflerine ulaşabilirsiniz)
- Acılı ezme
- Acuka
- Ahtapot salatası
- Arnavut ciğeri
- Atom
- Babagannuş
- Bakla ezmesi
- Barbunya fasulye pilakisi
- Borani
- Boraşı
- Börek
- Cacık
- Çerkez tavuğu
- Cevizli biber
- Çoban salatası
- Deniz börülcesi
- Dolma
- Etli çiğ köfte
- Etsiz çiğ köfte
- Fatuş
- Fava
- Gavurdağı salatası
- Girit ezmesi
- Hamsi Salamura
- Hardalotu
- Haydari
- İçli köfte / Oruk
- Kabak çiçeği dolması
- Kalamar
- Karides güveç
- Kısır
- Kızartma
- Köfte
- Levrek marin
- Midye Dolma
- Midye Tava
- Muhammara
- Patlıcan kızartması
- Patlıcan salatası / Babaganuş
- Piyaz
- Yoğurtlu Semizotu Salatası
- Roka
- Rus salatası
- Sac kavurma
- Söğürme / Yoğurtlama
- Şakşuka
- Tarama
- Tarator
- Topik
- Turp otu
- Yaprak sarması
- Zeytinyağlı enginar
- Zeytin piyazı