Neredeyse her yazımın içerisinde hayvan sahiplenmenin ne kadar büyük bir sorumluluk olduğundan bir şekilde bahsediyorum, bahsetmeye de devam edeceğim çünkü belki de tesadüfen 1 kişi evet sadece 1 kişi bile yazdıklarıma denk gelir ve durup bir kez daha düşünür…
Köpek almak sizin için bir eşya almak gibi mi? Tabi ki o ufacık, tüylü, nefis güzellikte olan yavru köpek şu anda dayanılmaz güzellikte ama buna kanarak verilen yanlış bir karar felaketle sonuçlanabilir. Verdiğiniz karardan emin olmak istiyorsanız bazı faktörleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Aşağıda yer alan soruların yanlarına evet ya da hayır yazarak kendinizi test edebilirsiniz.
1- Sorumlu bir köpek sahibi olmak için gereken özelliklere sahip misiniz?
Sorumlu köpek sahibi demek köpeğinize duyduğunuz hayranlıktan, sevgiden çok daha fazlasını kapsamaktadır. Burada ömür boyu dikkat ve zaman gerektiren bir bağlılık söz konusudur. Unutmayın herhangi bir durumda suçlanacak tek kişi siz olacaksınız. Sorumluluk almaya hazır mısınız tekrar düşünün.
2- Masrafları göz önüne aldınız mı?
Köpeğinizin sapasağlam olduğunu ve ömür boyu hiç hastalanmayacağını düşünelim, yapılması gereken şeyleri (mama, aşı) yaptığınız zaman köpeğinize ayırdığınız bütçeniz yılda 1200 TL den açılışını yapacaktır. Ekstralar dahil değildir! Köpeğinize sürekli olarak sabit bir bütçe ayırmalısınız.
3- Eviniz bir köpek için uygun mudur?
Yaşam alanınız köpek sahibi olmadan önce önem vermeniz gereken en önemli şeylerin başındadır. Dört ayaklı hayat arkadaşınız için evinize yeni bir düzen kurabilecek misiniz, yasak alanlarınız olacak mı, komşularınız-ev sahibiniz sorun yaratır mı, almak istediğiniz köpek ırkının özellikleri evinize uygun mu? (Bu konu hakkında daha önce ‘Apartmanın Yıldızları’ yazısını yazmıştım. Yazıya ulaşmak için; http://www.elele.com.tr/blog/elif-karsli/apartmanin-yildizlari-BlogDetay-309)
4- Yaşam tarzınız bir köpek barındırabilir mi?
Çok uzun saatler çalışıyorsanız, sık sık seyahate gidiyorsanız, evinizde günde 2-3 saat geçiriyorsanız yaşam tarzınız bir köpek için uygun olmayabilir. Köpeğinizle ilgilenmek, egzersizlerini, temel bakımlarını yaptırtmak, veteriner hekim randevularınız serbest vakitlerinizin çoğunu alacaktır ve köpeğinizi yanınızda götüremeyeceğiniz sosyal ortamlarınızdan sizi uzaklaştıracaktır. Eğer köpek sahibi olmak için yaşam tarzınızda ayarlamalar yapmaya istekli olup olmadığınızı düşünmelisiniz. Yaşadığınız bir aşk acısı köpek almanıza sebep olmamalıdır.
5- Sağlık problemleriniz var mı?
Evde yaşayan kişilerin alerjisi olup olmadığı çok önemlidir. Çoğu köpek sadece bu sebeple terk edilmiştir.
6- Bir köpeğin temel ihtiyaçlarının neler olduğunu biliyor musunuz?
Köpek sahibi olarak bir köpeğin sağlıklı ve mutlu olması için karşılanız gereken ihtiyaçları bilmelisiniz. Yiyecek, su, barınacak alan, bakım, düzenli sağlık kontrolleri bunların başında gelmektedir.
Doğru beslenme: Sağlık için esastır. Köpeğinizin özelliklerine uygun mama seçimi yapmanız gerekecektir. Tabi ki ilk olarak mama düzeninizi oturtmanız gerekecektir. Köpeğiniz kaliteli mamasına ve taze suyuna her zaman ulaşabilmelidir.
Barınacak alan: Köpeğinizin mutlaka bir yatağı, kulübesi ya da kendi alanı olmalıdır. Köpeğinizin evinizin dışında bir kulübesi olacaksa aşırı sıcak ve aşırı soğuk günlerde ne yapacağınızı önceden belirlemelisiniz.
Bakım: Düzenli egzersizler ve koruma amaçlı gerçekleştirmeniz gereken rutin veteriner hekim kontrolleriniz olacaktır. Köpeğinizin banyosunu yaptırtmak, tırnaklarını kesmek, tüylerini taramak tabi ki sizin sorumluluğunuzda olacaktır.
Eğitim: Yaşam kaliteniz için köpeğinizi bir disiplinle yetiştirmeniz önemlidir. Kalabalık ortamlarda köpeğinize sahip çıkabilmelisiniz. Bir eğitim programı uygulamanız ve tutarlı olmanız gerekecektir.
Aşk: İnsan ve köpek bağı köpeğinizin sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Sizin köpeğiniz için vakit ayırmanız bu bağı korumanın en iyi yoludur. Çok kısa sürede kurulan bağ ömür boyu sürecektir. O kuyruk sallanmalıdır.
7- Uzun yıllar için taahhüt verebilir misiniz?
Köpeğinizin ömrü boyunca, onun için her çabayı göstereceğinize söz vermelisiniz. Sonuçta kredi almıyoruz köpek alıyoruz. Vicdan devrede…
8- Köpeğinizin güvenliğini nasıl sağlayacağınızı biliyor musunuz?
Köpeğinizin içinde sizin iletişim bilgilerinizin olduğu, geçerli bir kimlik kartı olmalıdır ve bu kartı sürekli boynunda/tasmasında taşımalıdır. Köpeğinizin kaybolmasını/çalınmasını engellemek için mikroçip uygulaması yaptırtmanız da gerekmektedir.
9- Kısırlaştırma operasyonu hakkında bilginiz var mı?
Eğer köpeğiniz safkan ise bu konuda titiz davranmalısınız ve köpeğinizi çiftleştirecekseniz safkan ırkının bozulmamasına önem vermelisiniz. Her köpek sahibi için köpek çiftleştirme hususu önemlidir çünkü doğacak yavruların yeni yuvaları olması gerekecektir, ayrıca bir diğer önemli konu; sağlık sorunları, doğumsal/kalıtsal bir hastalığı olan köpeklerin çiftleştirilmesine izin verilmemelidir.
10- Diğerlerine saygı duyacak mısınız?
Yaşam alanınızın etrafında veya sokaklarda hiç fark etmez köpeklerden korkan insanlara saygı duymalısınız. Köpeğinizi tasma ile dolaştırmalısınız, tasmasız bırakmamalısınız. Mesela köpeğinizin sürekli havlaması komşularınız için hoş olmayacaktır. Onlara hak vermeniz gereklidir ve köpeğinizi en başından bu konuda eğitmeniz gereklidir.
Kısa testimiz burada sonlanmaktadır. Sırada sonuçlara bakmak var ? Verdiğiniz cevaplar doğrultusunda vereceğiniz karar tamamen size kalmaktadır.
Dip not: Sevimli Dostlar Köşesi 1 yaşında! 08.05.2013 tarihinde Elele Online için ilk yazımı yazmıştım. Bu yazı vesilesiyle Sevimli Dostlar Köşesi’ne nice yıllar diliyorum.
Sevgilerimle.