Çocuklarımızı parklarda, sokaklarda hayvan severken hayvanlar onları tırmalayabilir, ısırabilir. Bu normaldir, çocuğu hayvanlara karşı korkutmamıza gerek yoktur. Nasıl ki doğduklarının ilk aylarından itibaren düzenli olarak tetanoz aşılarını oluyorlar, Kuduz aşılarını da riskli bir durum ile karşılaşır karşılaşmaz olmalılar. Kuduz aşısının zararı yoktur. Koruyucu amaçla dahi Tetanoz aşısı gibi yapılmaktadır. Kuduzun geri dönüşü asla yoktur. Kuduz öldürür. Kuduz olmak için derin ‘tırmalama, ısırılma, kan akmasına ihtiyaç yoktur. Lütfen insanların dillerinde dolaşan ezberlenmiş ama çok yanlış bilgilere inanıp kendinizin ve çocuğunuzun sağlığını bir hiç uğruna riske atmayın. Kuduz ‘belki kuduz değildir, bekleyelim‘ denilecek bir hastalık asla asla değildir. Kuduz öldürür, tedavisi yoktur! Tek korunma yolu AŞIDIR. Şüpheli hayvan Kuduz olmasa bile ve siz gidip aşı yaptırmış olsanız bile zararı yoktur!!! Çünkü hayvan ölmeden önce hayvanın kuduz olup olmadığını bilemezsiniz. Kuduz belirtisini gösteren bir hayvan için artık çok geçtir, eğer siz aşı olmak için hayvanın kuduz belirtisini göstermesini beklerseniz artık sizin için de çok geçtir, aşı olmak için çok geçtir…
Kuduz hastalığını fakültede başlı başıma bir ders konusu olarak saatlerce okuyoruz, burada bir çırpıda anlatılacak şey değil. Bir anne ve bir veteriner hekim olarak sizlere diyorum ki; risk alamazsınız, kedi – köpek tırmalarsa, ısırırsa, kan aksın akmasın(!) derin çizik olsun olmasın(!) gidip aşı olunmalıdır! Lütfen kuduz konusunda çevrenizden duyacağınız ‘ay abartma alt tarafı bir çizik' vb. sözlerine asla asla inanmayınız. Bu bir hayata mal olabilir.
Okulda hocamın söylediği sözü hiç unutmam.
“Kuduzu rüyanda bile görsen, gidip aşı ol!”
Bu söz aslında kuduzun ne kadar önemli bir hastalık olduğunun özetidir. Eğer başınıza kuduz olma ihtimalinizi düşündüren bir ısırılma, tırmalanma olayı gelirse, bu sözün aklınıza gelmesini öneririm.
Genelde bu şekilde riskli bir durum başımıza geldiğinde ilk iş internette aramalar yapmaya başlarız ve internet üzerinde kuduz için milyonlarca yorum yapıldığını görürüz, onları okuruz, okuruz, okuruz… Yazılanları okurken bir yandan da kuduz aşısı olmalı mıyım? diye yeni bir arama daha başlatırız ve bunları yaptığımız an, kuduz görsellerini de görünce aklımız karmakarışık olur, panik oluruz.
Öncelikle, panik yok, sakin olun. Kuduz aşısı olmanızın size bir zararı yoktur bunu bilin.
Ben hem bir veteriner hekim olarak hem de bizzat kuduz aşısı olmuş bir insan olarak sizinle kuduz aşısı deneyimimi paylaşmak istiyorum.
Ben kuduz aşımı Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde yaptırdım. Orada ayrı bir kuduz aşı istasyonu bulunmakta ve hastalarla çok ilgililer. İlk aşıyı olduğumun ertesi günü ve aşılar tamamen bittikten sonra beni arayıp, iyi olup olmadığımı, beni ısıran hayvandan bir haber olup olmadığını, aşıdan herhangi bir şikayetimin olup olmadığını sorduklarında epey şaşırmıştım.
Aşı olan kişilerin kişisel bilgilerini kuduz aşı defterlerine yazıyor ve saklıyorlar. O defterin isimlerle dolu olduğunu görünce ben nedense çok rahatlamıştım :) Sanırım dünyada ilk defa ben kuduz aşısı oluyorum ve ilk benim üzerimde denenecek sanıyordum :)
Aşılarınız başlarken size aşağıdaki gibi bir kuduz aşı kartı veriyorlar. Aşı kartınıza aşı olduğunuz günler işleniyor ve bu kartı her zaman saklıyorsunuz. (Ben cüzdanımda taşıyorum)
Aşı olacağınız günler, 0. , 3. , 7. , 14. ve 28. günlerdir.
Hemşireler aşı yapmadan önce, aşının size yapabileceği yan etkilerden bahsediyorlar. Bunların en başında, her aşıda olduğu gibi ateş geliyor ve bu normal karşılanıyor.
Peki, benim aşılardan yana bir şikayetim oldu mu? Ben çocukluğumdan beri her aşı olduğumda ateşlenirim. Bu aşıda da aynısı oldu. İlk aşıyı olup eve geldikten sonra ateşim 39 dereceye yükseldi. Ateş düşürücü ilaç aldım ve ateşim düştü, sonra tekrar çıkmadı. 3 gün sonra 2. aşımı olmaya gittim. Ne 2. aşımdan sonra ne de diğer aşılardan sonra bir daha hiç ateşim çıkmadı yani bana sadece 1. aşı ateş yaptı.
Aşılarınızı istediğiniz kolunuzdan yaptırabilirsiniz. Ben önce sağ, sonra sol, sonra tekrar sağ, tekrar sol şeklinde dönüşümlü olarak yaptırttım.
Bilmeniz gereken noktaları toparlamam gerekirse,
- Evet aşıyı olmalısınız! Bahane aramayın, vakit kaybetmeyin.
- Kuduz aşısı kuduz YAPMAZ! Aşı olduktan sonra kudurmazsınız.
- Kuduz aşısı koruyucu amaçla bile yapılmaktadır.
- Kuduz aşısı koldan yapılmaktadır.
- Kuduz aşısı 5 defa yapılmaktadır.
- Kuduzun tedavisi YOKTUR.
- Kuduzdan korunmanın tek yolu aşıdır.
- Tetanoz aşınız yoksa kuduz aşısı ile birlikte tetanoz aşısı da yapıyorlar.
Kendimizle ilgili kafamızda olan kuduz sorularımızı hallettiğimize göre sıra bu konuda bana en çok sorulan soruya geldi;
“Evimde baktığım hayvanıma kuduz aşısı yaptırmam gerekli midir?”
Evet. Kesinlikle gereklidir.
Evde beslenen hayvanın kuduz olmayacağının garantisini size hiç kimse veremez. (Aynı şekilde size de kuduz olmayacağınızın garantisini kimse veremez. Ufak bir ısırık, tırmık durumunda size “amaaan bir şey olmaz” diyen kişilere “ garantisini veriyor musun? “ diye sormanızı tavsiye ederim!)
Hayvanınızın diğer aşılarını yaprırtırken, kuduz aşısını da yaptırtmak varken, geri dönüşü olmayan böyle ciddi bir hastalık için risk almaya değer mi? Hayvanlarınızın aşılarının tam olmasının sizin sağlığınız için çok önemli olduğunu lütfen unutmayın.
Bir de genel bir bilgi vereyim, kuduzun hasta etmediği tek memeli hayvan yarasalardır biliyor musunuz? Kuduz onları hasta etmez, onlar sadece kuduzu bulaştırırlar.
Lütfen sağlık uzmanı olmayan insanları dinlemeyin. Kuduz risk alınacak bir hastalık değildir. Aşı olunmalıdır!
Sevgiler.