Lokma tarifi nasıl yapılır? Evde lokma tarifi ve püf noktaları
Lokma, Türkiye'den Arabistan'a, Yunanistan’a kadar geniş bir coğrafyada farklı isimlerle tüketilen bir lezzet. Peki, Türk mutfak kültüründe yeri olan lokma tarifi nasıl yapılır? Tüm gerekli malzemeler ve püf noktalarıyla lokma tarifi
Lokma; un, maya, su ve tuz ile hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan, şerbetle tatlandırılan bir lezzettir. İzmir’de genellikle şerbet dökülerek tatlı olarak yenilmesine rağmen, bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz, peynir ile de yenilmektedir. İzmir'in geleneksel tatlılarından İzmir Lokması 2017 yılında coğrafi işaret aldı. Raporda ise İzmir Lokması'nın "buğday unu, su, tuz, maya ve toz şekerle tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun fermantasyonundan sonra şekil verilip kızgın yağda kızartılarak şerbette bekletilmesi ile elde edilen bir ürün olduğu" belirtildi. İzmir Lokması, ortası delikli yuvarlak şekliyle Türkiye'nin farklı şehirlerindeki lokmalardan farklılaşıyor. Lokma İzmir gibi bazı şehirlerde genellikle şerbet dökülerek tatlı olarak tüketilir; bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz, peynir ile yenilir. (Çikolatalı sufle tarifi, Sütlü irmik tatlısı, fırın sütlaç tarifi,
Lokma tarifi için gerekli malzemeler
- 2 su bardağı un
- 1
- 5 su bardağı ılık su
- 15 gr yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
Şerbet için
- 3 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
- Kızartmak için
- Ayçiçeği yağı
Üzeri için
- Tarçın