Mışıl mışıl uyusun
Bebeğiniz uyku vakti geldiğinde minik bir canavara dönüşüyorsa, saatlerce uyumayıp gecenizi kabusa çeviriyorsa bu kabustan uyanma zamanı gelmiş demektir!
Her gün uyumadan önce bir uyku ritüeli oluşturmak, uykuya daha kolay dalmasına yardımcı olabilir.
Aylara göre uyku düzeni
bebeğinizin uykusunu alabilmesi için ne kadar süreye ihtiyacı olduğunu öğrenmeye ne dersiniz?
0-2 aylık
Yeni doğmuş bir bebeğin yaptığı tek şey anne sütü ile beslenmek ve geri kalan zamanların hepsinde uyumak. İki aylık olan bir bebeğin iki beslenme arasındaki zaman üç saate kadar uzadığından geri kalan zamanlarda mutlaka uyuması gerekiyor.gece yatmadan önce bebeğinizi son kez besleyebilir, sabah dilediğiniz saatte uyandırıp alışkanlıkkazandırabilirsiniz.
5 aylık
İşte gece nöbetlerinin başladığı nokta! Beşinci aya geldiðinizde sizin için önemli olan şey gece uykuları olacak. Geceleri mutlaka sekiz saat uyuması gerekiyor ama unutmayın beklenen kesintisiz uyuması değil. Arada bir uyanabilir, yatakta dönebilir ve hatta ağlayabilir. Ama bu sırada tekrar uyur. Sizin yapmanız gereken ise belki biraz sallamak belki de elinizi vücudunda gezdirerek ninni söyleyerek uykusuna devam etmesini sağlamak. Uzak durmanız gereken şey ise onu hemen kucaklayıp beslemeye çalışmak.
7 aylık
Hareketlenmeye başlayan bebeğiniz, yeni marifetlerini yatakta da göstermeye başlayabilir. Yataktan inmeye çalışabilir, ayağa kalkıp ağlayarak yanına gitmenizi isteyebilir. Bu hareketlere karşı güçlü bir duruş sergilerseniz bir süre sonra pes edecektir. Yedi aylık olan bebeğiniz, öğleden önce, öğleden sonra ve tüm gece uyumalı.
9 aylık
Ayakta durmayı başarabilen bebeğiniz, yataktan inmek için büyük çaba harcayabilir. Siz onu yatağına yatırdıktan sonra o hiç üşenmez ve yeniden kalkar. Burada yapmanız gereken, inatçı bir tutum sergilemek. Ne yaparsa yapsın pes etmeyin ve onu kucağınıza alıp gezdirmeyin! Böylece tek çaresinin uyumak olduğunu anlayacaktır.
9-12 aylık
İşte geceleri deliksiz uyuması gereken, gündüzleri 1-2 kez yarımşar saat şekerleme yapması şart olan aylar. Uyku saatlerini şaşırmaması için ona alışkanlık kazandırmanız şart. Doktor ve gezme saatlerini uyku düzenine göre organize etmeyi unutmayın.
12-18 aylık
Bebeğiniz epey büyümüş olmasına rağmen, hala geceleri on iki saatlik uzun bir uykuya ihtiyacı var. Ayrıca gün içinde iki saatlik bir şekerleme güzel bir şekilde dinlenmesini sağlar. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey, kendi kendine uyuması için onu teşvik etmek.
3 yaş
Artık geceleri kendi başına uyuyabilmeli ve gece uykusu on iki saatten az olmamalı. Gündüz uykusu ise hala atlamamamız gereken en önemli detay. Unutmayın, nekadar kaliteli bir uyku süreci yaşarsa gelişimi de o kadar sağlıklı olur.Yazı: İpek Koşan / Bebeğimle Elele
Bebeğinizi yatağına yatırdığınızda o kadar enerjik duruyor ki sanki hiç uykusu yokmuş gibi! Öyle ki her gün, uyuması için büyük bir savaş veriyorsunuz. ‘Acaba enerjisi mi fazla geliyor?’, ‘Yeterince yorulmuyor mu?’ gibi sorular peşinizi bırakmıyor. Eğer bu hareketlerinden dolayı bebeğinizin daha az uykuya ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü uykusunu alamayan çocukların yüzde 90’ı huysuzlaşıp enerji küpü haline gelebiliyor. Sonunda da ne uyuyorlar ne de sakinleşiyorlar. Etrafınızdaki neşeli ve mutlu bebekleri düşünün… Onların uyku problemi yaşadığını duydunuz mu? Hayır, çünkü onlar uyku sayesinde yorgunluklarını atmayı başarıyor. Peki sizin ne yapmanız gerekiyor?
Rutin oluşturun
Eğer bebeğinize uyku vaktinin geldiğini söylediğinizde huysuzlaşıp canavar haline dönüşüyorsa, kendini güvende hissetmiyor olabilir. Onu uykuya alıştırabilmenin en iyi yolu, her gece uygulayacağınız bir rutin oluşturmak. Yani her gece yatağa gitmeden önce birbirini takip eden şeyler yapın. Örneğin, banyo yaptırın, ardından süt içirin, sonra dişlerini fırçalayın, herkese iyi geceler öpücüğü verdirin, masal okuyun... Bunun gibi bir düzeni her gün yaptığınızda uyuma fikrine daha çabuk adapte olduğunu ve uyku zamanının geldiğini anladığını göreceksiniz.
Isıyı ayarlayın
Vücudun uykuya hazırlanması için ısısının da düşmesi gerekiyor. Bebeğinizin uykusunu kolayca getirmek için yatmadan önce ona banyo yaptırın. Çünkü banyo, bebeğinizin vücut ısısını yavaşça artırır. Banyodan sonra ise bu ısı düşmeye başlar. Böylece minik kuzunuz uykuya hazır hale gelir.
Yediklerine dikkat edin
Yatmadan önce, bebeğinizin, midesinde ağırlık yapacak yemekler yemesine izin vermeyin. Uyku saatinden en az bir saat önce yemeğini yemiş olmalı. Dilerseniz süt gibi sıvı besinler verebilirsiniz.
Kararlı olun
Onu yatağına yatırıp gittikten sonra karşılaşacağınız ilk şey ağlamaya başlaması. Çoğu kişi, onu ağlarken bırakıp gitmenin en iyi yol olduğunu söylüyor. Ama bu durum size olan güvenini sarsabilir. Sizin yapmanız gereken şey ise ağlamasını kontrol altına almak. Eğer her ağladığında yanına gidiyorsanız, bunu öğrenir ve size karşı büyük bir koz olarak kullanır. Bu tuzağa düşmemek için her ağladığında yanına gitmeyin ve o an uykuya dalması gerektiğini ona öğretin. Eğer siz odada kaldığınızda duruyor ve uyumaya çalışıyorsa, ona sarılabilir ya da size sarılarak yatmasına izin verebilirsiniz. Daha sonraki gecelerde başında durabilir ve elini ya da saçlarını okşayabilirsiniz.
Ödüllendirin
Bebeğinizin anlayacağını düşünüyorsanız onu ödüllendirebilirsiniz. Size ihtiyaç duymadan uyuduğu günlerin ertesi sabahı daha farklı davranabilirsiniz. Bunu yaparken onun dilinden konuşmaya dikkat etmelisiniz. “Gece ben gelmeden uyuduğun ve sabah kalkıp kendi kendine oyun oynadığın için sana o istediğin ayıcığı alacağım.” diyebilirsiniz. Daha büyük yaşta bir çocuğunuz varsa, ona bir uyku çizelgesi hazırlayabilir, saatinde uyuduğu her uyku için bir yıldız verebilirsiniz.
Erkenden uyanıyorsa
Sabahları enerjik uyanması çok güzel, ama bu saat fazla erkense sizin zor zamanlar geçirmenize neden olabilir. Bu durumla başa çıkabilmek için bunları deneyebilirsiniz!
• Odasında dikkat çekici çok fazla eşya varsa, hepsini kenara ayırın ve ona daha ferah bir ortam yaratın.
• Günün ilk ışıkları odasında doğuyorsa daha fazla karanlığa ihtiyacı olabilir.
• Uyandığında oyalanması için yatağının içine kitap ve yumuşak oyuncaklar koyabilirsiniz.
• Odasını oyuncaklarla doldurmayın. Eşyalarını onun göremeyeceği bir alanda saklayın.