Nöroloji hangi hastalıklara bakar? Görüntüleme yöntemleri ve nörolojinin alanları

Nöroloji beyin-omurilik ve kas hastalıkları ile birlikte çevresel sinir sistemini ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinin yönetilmesini sağlayan bir uzmanlık dalıdır. İşte nörolojinin ilgilendiği hastalıklar...

Beyin, omurilik çevresel sinirler ve kas hastalıklarını inceleyen cerrahi dışındaki tedaviyi de gerçekleştiren ve sonlandıran bir bilim dalı olan Nöroloji hastanelerde bulunan sinir hastalıkları ile ilgili bölümdür.

En bilinen nörolojik hastalıklar, epilepsi, parkinson, migren, beynin vasküler iltihabı ve tümör hastalıklarıdır.

NÖROLOJİK HASTALIKLARIN GENEL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nörolojik sorunlarda hastalar genellikle; baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, vücut uyuşması, düşme, kayma, bayılma, çift görme, konuşma bozukluğu, inmeler ve şuur bozukluğu gibi belirtilerden dolayı hastaneye başvurmaktadırlar.

Nöroloji ileri derece tekniğe başvuran bir bilim dalıdır. Sinir sistemi vücudun idaresinde rol alan işleyişi ve yapısı ile oldukça karışık olan bir sistemdir. Son yüzyılda sinir sisteminin incelenmesi ve fonksiyonlarının aydınlatılması gerçekleştirilmiştir. Bilgisayarlı beyin tomografisinin ve manyetik rezonans cihazının tıp alanında kullanılmaya başlanması bu ilmin yerinde tedavi ve erken teşhis durumunu arttırmaktadır.

Nörolojik hastalıklar vücudumuzun en hassas yapılarını oluştukları için hızlı tetkik ve erken teşhis büyük önem taşır. Tetkik ve teşhiste gecikilirse önemli derecede geri dönülemez hasarlar oluşabilir. Hastanın bütün tetkikleri tamamlandıktan sonra tanı koyma sonrasında hastanın tedavisine başlanabilmektedir.

Vücudumuzda hareket etmeyi ve konuşmayı sağlayan birçok sinir hücresi bulunmaktadır. Bunların uzantıları ve aralarındaki destek dokulardan oluşan beynimizde bulunan her hücre elektrik akımı üretir ve birbirine iletir. Elektrik akımı sırasında oluşan aşırı derecede deşarj nedeni ile ortaya çıkan durum nöbettir. Nöbet geçiren kişilerde hastalığın teşhisinin konulması ve daha sonrasında uygun bir tedavi konulması çok önemlidir. Her nöbet geçiren hasta epilepsi hastası demek değildir elbette. EEG tetkiki ile beyin temel biyoelektrik aktivitesi incelenir.

Epilepsi

Yeni doğan döneminden hayatın ileriki yaşlarına kadar hemen hemen her insanın yaşayabileceği bir rahatsızlıktır.

EEG

Beynin elektriksel bir etkinliğinin değerlendirilmesi amacı ile yapılan bir işlemdir. Beyin dokusundaki sinir hücrelerine ilişkin elektriksel sinyaller kafatası üzerindeki saçlı deriye iletirler. Sinyaller kafa derisinin belirli bölgelerine yerleştirilen elektrotlar ile bilgisayara aktarılır. Nöroloji uzmanı doktorlar tarafıdan incelenir.

EEG Monitörizasyonu

Bu EEG sırasında eş zamanlı video kaydı yapılması işlemidir. Amaç daha çok şüphelenilen bazı hareket veya nöbet benzeri durumlarda eşzamanlı EEG ile karşılaştırılarak bir karar verilir.

EMG

Kaslar ve sinirlerden alınan elektriksel sinyallerin yazdırılması demektir. Hastalıklarda tanı koymayı belirler. Bu sırada hastaya farklı testler uygulanabilmektedir. Bu testler iğne EMG'si ve sinir ileti çalışmaları testleridir.

Nöroloji neye bakar?

Nöroloji hangi hastalıklara bakar? merak ediyorsanız aşağıda sizler için nörolojinin ilgili olduğu hastalıkları sıraladık.

  • Baş ağrıları (migren ve gerilim ağrısı, küme ağrıları, kronik baş ağrıları)
  • Sara ya da Epilepsiler (küçük nöbetler veya büyük nöbetler, cerrahi gerektiren epilepsi nöbetleri)
  • Felç, inmeler ya da beyin-damar hastalıkları (damar tıkanıklıkları, kanamalar, baloncuk ve damar anomalilerinden kaynaklı)
  • Unutkanlıklar (Alzheimer ve diğer bunamalar, vitamin ve hormon eksikliklerine bağlı bunamalar, beyin suyu basıncı artışı bunamaları)
  • Kas hastalıkları (myastenia gravis, miyopatiler)
  • Multiple Skleroz (MS) ve beynin diğer yangısal hastalıkları
  • Beyin enfeksiyonları (ansefalitler)
  • Baş dönmeleri (vertigolar)
  • Yüz felçleri (Fasiyal paralizi)
  • Omurilik hastalıkları
  • Çevresel sinir tutulumu hastalıkları (nöropatiler, şekere bağlı veya diğer hastalıklar kaynaklanan nöropatiler)
  • Sinir sıkışmaları (karpal, tarsal, kübital ve diğer sinir sıkışmaları) ve kaynaklı uyuşmalar
  • Ani şiddetli vuran ağrılar (trigeminal ve glossofaringeal, oksipital nevraljiler)
  • Hareket bozuklukları (Parkinson, distoni, tremor ya da titremeler)
  • İstemsiz hareketler (seyirmeler, kramplar)
  • Uyku ile ilgili bozukluklar (sıçrama, yürüme, Huzursuz bacaklar sendromu, uyku felçleri)
  • Sinir hücrelerinin erken yozlaşmasının hastalıkları (ALS, motor nöron hastalıkları)
  • Boyun, bel ağrıları ve fıtıkları
Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil