Odamı annem tasarladı
Çocuk odası tasarlamak o kadar eğlenceli ki onlarca sevimli seçeneğin arasında bazen aşırıya kaçma riskimiz var. Acaba mesleği mimarlık olan anneler bu işe nasıl yaklaşıyor?
Hazırlayan: Besray Köker
Fotoğraflar: Fevzi Ondu
Çocukları olduktan sonra iş yaşantılarına ara verip, birlikte daha fazla vakit geçirmeye ve bilgilerini paylaşmaya başlayan mimarlar Esra Alkan, Elif Daçe ve Selda Çambel her ne kadar farklı mimari görüşlere sahip olsalar da İskandinav tarzı mobilya ve aksesuarlara olan ortak meraklarını girişimciliğe dönüştürüp Kids Living Etc markasının ortakları olmuşlar. Çocuk odaları için dekorasyon paketleri bulunan ve satışın yanı sıra mimari danışmanlık hizmeti de veren Kids Living Etc’nin yaratıcıları acaba kendi çocuklarını odalarını hangi ilhamlarla nasıl tasarladılar dedik ve onları evlerinde ziyaret ettik.
İncila’nın odası
TATLI AŞKINA
Kozmetik sektöründe uzun yıllar marka yönetimi yapan Esra Alkan, bu tecrübesini ortak markalarının kimliği ve konunlamasında başarıyla uygulamış. Çocukla birlikte değişen hayatını ve kızının odası için yaptıklarını keyifle dinliyoruz: “Hamile kaldığımilk günden beri İncila’nın Stokke marka bir karyolası olsun istiyordum. Elips şekli anne karnını hatırlatıyor, yükseliyor, derinleşiyor, belirli bir boya kadar büyüyebiliyor. Bir yaşından itibaren odaya yerleştirdim. Üç yaşından sonra da ara parçayı alıp öyle devam etmek istiyorum. İngiliz Le Toy One markalı fırını, dondurmaları, cupcake’leri hep kendi hevesim için aldım. Sonra bu oyuncakları, İncila’ya mini bir kafe yapmak üzere kurguladım. Odada mutfağı, masa ve sandalyeleri olan bir bölüm yarattım. İyi ki de yapmışım çünkü gerçekten de tüm içerisinde zamanını en çok orada geçiriyor. Mutfakta oynamak konusunda inanılmaz hevesli. Kafe bölümünde kitap okumaktan ve boya yapmaktan çok hoşlanıyor. Tel rafları çizip marangoza yaptırdım. Kitap raflarını Ikea’dan aldım ve Montessori tarzı olarak yüzleri döndük olsun, kendi beğenip ulaşabilsin istedim. Şimdi canım sıkıldıkça odaya eklemeler ve odada değişiklikler yapıyorum. ‘İ’ harfi aydınlatmayı pleksi dükkanında kestirip, bir elektrikçide son haline getirdik. Oda bir uyku odası olmasının yanı sıra gününü geçirebildiği bir oyun odası aynı zamanda.”
Barış’ın odası
MONOKROM DÜNYA
Mimar Elif Daçe, gayrimenkul sektöründe başladığı iş yaşantısını Barış ve Bulut’un annesi ve Kids Living Etc markasının ortağı olarak sürdürüyor. Sade bir yaşantının izlerini çocuklarının odasına da taşıyan Elif, Barış’ın özgürce yaşayacağı bir oda kurgulamış. “Barış doğduğunda bir odası yoktu. Tüm vaktini benimle birlikte salonda geçiriyordu. Barış, 1.5 yaşındayken bu eve taşındık. Taşınınca ona bir oda yapmaya karar verdik. Ancak olabildiğince yalın ve monokrom bir oda tercih ettik. Daha çok oyun odaklı; kitap okusun, oyun oynasın, arkadaşları geldiğinde karşılıklı kurabiyesini yesin şeklinde bir düşüncemiz vardı. Öyle ki; odasının mobilyalarını kendi seçti, hatta Ikea’dan aldığımız depolama bölümünü babasıyla birlikte kendi monte etti. Odadaki yerleşimi her şeyi kendi alabileceği bir düzende oluşturmaya özen gösterdik. Yatağını da kendi seçti. Ortada ferah bir alanı olmasını trenleri ve legolarıyla oynayabilsin diye istedik. İhtiyaçları doğrultusunda da zamanla oda gelişti, değişti. Daha büyük bir kütüphaneye ihtiyacımız oldu ve o eklendi. Önümüzdeki sene gardrobu büyüyecek. Çocuk odasında kişisel olarak çok pahalı ürünler tercih etmiyoruz. Çocuktur, büyüyor, zarar verebiliyor. Daha ulaşabilir, sıkıldığımızda değiştirebileceğimiz ürünler... Mobilyalar çok öne çıkmasın, daha çok aksesuarlar öne çıksın istiyoruz ki küçük oynamalar yapabilelim.”
Can’ın odası
MİNİMAL DENİZCİ
Uzun yıllar mağazacılık sektöründe çalışan Selda Çambel, oğlu Can ile birlikte annelik tecrübesini gerçek mesleği mimarlık ile birleştirmekten ve arkadaşları ile ortak bir iş yürütmekten çok mutlu. Şimdiden iki yaş odasını planlamaya başlayan Selda, Can’ın şimdiki odasını bize detaylarıyla anlattı: “Can beş aylık olunca depo gibi kullandığımız odasını artık temiz, ferah ve çocuğun vakit geçirebileceği bir mekan olarak kurgulamaya karar verdik. Benim amacım oda küçük olmasına rağmen ona geniş bir alan yaratmaktı. Çok hareketlli bir bebek olması sebebiyle bu alanda istediği gibi rahatça dolaşabilsin istedim. Aydınlık olması ise ikinci kriterimdi. Evin bu anlamda konumu ve yeterli ışık alıyor olması bizim şansımız oldu. Erkek odası mavi olur diye değil ben çok sevdiğim için mavi bir oda kurguladım. Denizi de denizde olmayı da çok seviyoruz. Dedemiz kaptandı. Hamileyken başladım küçük denizci objeleri almaya ama bence sıkıcı olmayan parçalar toparladığımı düşünüyorum. Sade, net ve temiz olmasına gayret ettim. Ancak fikirler çok hızlı değişiyor. Henüz bir yaşına geldi, odayı yeni bitirdim. Yeni projem ise odayı mint beyaz yapmak. Önümüzdeki baharda iki yaşına geldiğinde, ekoselerin olduğu biraz da siyahla kombinleyeceğim ‘ben büyüdüm’ odasına çevirmek niyetindeyim. Mint renginin erkek odasına ne kadar yakıştığına şaşıracağınız bir oda daha geliyor. Ufak ufak araştırmalara, görsellerine bakmaya, ürünler toparlamaya başladım. Artık altı ay sonra sizi yine beklerim.”