Pavlova adı nereden geliyor? Bir balerin kadar hafif

Bir balerin kadar hafif…

Öyle tarifler var ki; arkasındaki hikaye adeta lezzetini arttırıyor… Bunlardan biri de “Pavlova”… ‘Pavlova’; tabanı ‘beze’ye benzeyen, özellikle çilek, kiwi ve kırmızı orman meyveleriyle süslenmiş bir çeşit turta…

Uzun zamandır güzel bir “Pavlova” tarifi arıyordum. Tabii ilk olarak - bütün yeni tarif denemelerimden önce yaptığım gibi- işe tarihçesini araştırarak başladım. Karşıma şahane bir hikaye çıktı… “Pavlova” ismi ünlü Rus balerin Anna Matveyevna Pavlova’dan geliyor. Hikaye şöyle;



Zamanının en önemli balerinlerinden biri sayılan Anna Matveyevna Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıkar. Bu ziyaret Yeni Zelanda’da ‘yılın olayı’ sayılır. Rivayete gore, “Dansetmiyor, adeta uçuyor… ” denilen Pavlova’nın şerefine kaldığı otelin şefi bir tatlı hazırlamak ister. Balerinin bembeyaz tütüsünden etkilenen şef, bir balerin kadar hafif, kırılgan, narin bir tatlı yapmaya karar verir.

Tütünün ana şeklini, tatlının ‘Fransız Bezesi’ne benzeyen tabanı oluşturur. Üzerindeki krem şanti katmanı ise tütünün üzerini kaplayan ince kumaşı temsil eder. İlk yapılan ‘Pavlova’da süslemede kullanılan kiwiler ise Anna’nın giydiği tütünün üzerindeki yeşil gül yapraklarıdır. Tatlı o kadar çok beğenilir ki, hem Yeni Zelanda’da hem Avustralya’da özellikle Paskalya gibi önemli zamanlarda kurulan kutlama sofralarında yerini alır. Hem Yeni Zelanda’nın hem Avustralya’nın milli tatlısı kabul edilen ‘Pavlova’ ile ilgi çeşitli tarifler var. İşte onlardan biri;

Malzemeler

Tabanı için

4 yumurta akı
225 gr çok ince toz şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
Krem şanti için
200 gr krema
20 gr pudra şekeri

Süsleme için

Çilek, frambuaz, kiwi, vs.
1 yemek kaşığı pudra şekeri

Hazırlanışı
1. Fırınınızı 180°C’ye ayarlayın.
2. Yumurta aklarını geniş bir kaba alın ve mikserle çırpmaya başlayın.


3. Yumurta akları hafifçe köpürmeye başladığında azar azar pudra şekerini ilave edin. Bir miktar şekeri ekleyin, köpürtün, sonra yine bir miktar şekeri ekleyin, köpürtün… işlemi bütün şeker bitene kadar tekrar edin.



4. Yumurta akları kaşığa alındığında düşmeyecek kıvama geldiğinde mısır nişastasını ve sirkeyi ilave edin ve sadece yumurta aklarına karışsın diye kısacık çırpın.
5. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine karışımı dökü. Ve 18-20 cm çapında bir daire meydana getirene kadar spatula ile yayın. Karışımın yüksekliği 2-2 ½ parmak kadar olmalıdır.

6. Fırına koyduğunuzda ısıyı 120°C’ye indirin ve 1 ½ saat pişirin.
7. Piştikten sonra fırınınızın kapağını birazcık aralık bırakarak soğumaya bırakın.


8. Pişirdiğiniz ‘beze’ (merengue) benzeri tabanı, bütün bir gün ya da gece fırında bırakabilirsiniz. Eğer hemen kullanmayacaksanız iyice soğuduktan sonra hava ve nem geçirmeyen bir kapta bir kaç gün saklayabilirsiniz.
9. Krem Şanti (Crème Chantilly) : Paris’e yakın Chantilly kasabası Krem Şanti’nin ilk yapıldığı yerdir. Orjinal tarif; bir ölçü krema için 1/10 ölçü pudra şekeridir. Krema biraz köpürtülür, pudra şekeri eklenerek, kaşığa alındığında düşmeyecek kıvama gelinceye kadar mikser ile çırpılır.


10. ‘Beze’ taban iyice soğuduktan sonra, üzeri (kenarlarda 1 - 1 ½ parmak boşluk kalacak şekilde) krem şanti ile( 1-1.5 parmak yüksekliğinde) kaplanır.
11. Meyvelerle süslenir, pudra şekeri serpildikten sonra ikram edilir. Afiyet olsun…

Tüm yazılarını göster