Pişi nasıl yapılır? Adım adım pişi tarifi
Pişi özellikle kahvaltıların vazgeçilmez tarifleri arasında. Peki pişi tarifi nasıl yapılır? Bu yazımızda Refika’nın Mutfağı’ndan şef Burak Arpak’dan çay saatleri için kokusuyla mutfağı saracak leziz pişi tarifi geliyor. İşte pişi tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları...
Pişi, Türk mutfak kültüründe özellikle sabaha kahvaltılarında tüketilen sevilen bir lezzet. Bazı kaynaklara göre pişi kelimesi eski Türkçe bışıġ 'pişmiş' sözcüğünden geliyor. Pişiye Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde de yağda pişmiş hamur olarak rastlanıyor. Bu yazımızda pişi tarifi Refika’nın Mutfağı’ndan şef Burak Arpak’dan çay saatleri için kokusuyla mutfağı saracak leziz pişi tarifi geliyor. (Farklı pişi tarifleri için ayrıca için ayrıca yağda çekmeyen pişi tarifi ve mayasız pişi tarifi yazılarımıza da bakabilirsiniz)
Derleyen: Selen Tanyeri
Tarifler: Burak Arpak
Fotoğraflar: Refika’nın Mutfağı
10 kişilik
60 dakika
20 dakika
122 kalori
Pişi için malzemeler
- 250 ml soğuk süt
- 250 ml sıcak su
- 700 gr un
- 1 paket instant maya
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
PİŞİ HAKKINDA
1
250 ml kaynar su ve buzdolabından çıkan 250 ml soğuk sütü karıştırın. Bu karışım, mayalama için ideal sıcaklık olan 40 derece civarında olacaktır. Üzerine 1 paket instant maya ve 2 çorba kaşığı toz şekeri koyup maya köpürene kadar beş dakika bekletin.
2
Geniş bir kaseye 700 gr unu, 1 silme tatlı kaşığı tuzu koyun ve güzelce karıştırın. Köpüren mayalı karışıma unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayın. Önce kasenin içinde iyice karıştırın, ardından tezgaha alıp yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun.
3
Kaseyi yağlayıp, hamuru kaseye alın ve üzerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika bekletin. Ardından hamuru, unladığınız tezgaha alıp rulo haline getirin ve 50-60 gr civarında 20 eşit bezeye ayırın ve hafif unladığınız fırın tepsisine yerleştirin.
4
Üzerine nemli bir bez örtüp yaklaşık 20 dakika daha bekletin. Ellerinizi yağlayın hamurun tam ortasından parmağınızla bastırarak ufak bir delik açın. O deliği iki parmağınızla makara sarar gibi biraz genişletin. Kızgın yağa atıp iki tarafı da altın sarısı renk alana kadar kızartın.