Şakşuka nasıl yapılır? Şakşuka tarifi, malzemeleri ve püf noktaları
Şakşuka, patlıcan, biber gibi sebzelerin kavrulduktan sonra domates sosu eklenmesiyle hazırlanan bir meze. Peki, şakşuka tarifi nasıl yapılır? Osmanlı mutfağında da yer alan şakşuka için gerekli malzemeleri ve tarifin yapım aşamalarını aşağıda bulabilirsiniz.
Şakşuka Türkiye'de oldukça sevilen mezeler arasında. Bazen yoğurt veya sarımsaklı yoğurt ile de sunulur. Eğer meze seviyorsanız, özel günler için meze hazırlamak istiyorsanız atom, acılı ezme, Girit ezmesi, havuç tarator, rus salatası, haydari, semizotu salatası tarifleri de ilginiz çekebilir.
3 kişilik
10 dakika
15 dakika
75 kalori
Şakşuka için gerekli malzemler
- 3 Adet orta boy patlıcan
- 2 adet patates
- 2 adet çarliston biber
- 1 Adet kapya biber
- Kızartmak için ayçiçek yağı
Sosu için
- 3 adet orta boy domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet orta boy soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
ŞAKŞUKA HAKKINDA
1
Şakşuka için patlıcanımızı alacalı olarak soyalım ve tuzlu suya ıslayıp 20 dakika bekletelim.
2
Patatesleri kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayın.
3
Biberlerimizi kare kare fazla küçültmeden doğrayalım.
4
Tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları çıkarıp bir peçete yardımıyla kurulayalım ve küp küp doğrayıp süzgeçte bekletelim.
5
Ayçiçek yağını tavaya alalım ve iyice ısıtalım.
6
Patlıcanlardan bir tanesini yağa atalım eğer köpüklenerek yağın üzerine çıkıyorsa yağımız yeterli ısıya gelmiştir.
7
Isınan yağda sırayla büyün sebzeleri kızartalım.
8
Kızaran sebzeleri bir peçete üzerine alarak fazla yağlarının süzülmesini bekleyelim.
9
Sos için domatesleri rendeleyelim. Soğanları incecik doğrayalım. Sarımsakları tuzla beraber havanda dövelim.
10
Zeytinyağını sos tavasına alalım. Soğan ve sarımsakları ekleyip kavuralım.
11
Soğanlara şeffaflaşmaya başlayınca salçayı ekleyelim ve kokusu çıkana dek 3-4 dakika kavuralım.
12
Salça da kavrulunca rendelenmiş domatesleri, sirkeyi, tuzu ve şekeri ekleyip 15 dakika kısık ateşte pişirelim.
13
Kızartmalarımızı bir tabakta tuz ile harmanlayalım ve üzerine domates sosumuzu döküp servis edelim.
14
Ilık servis etmek mezemizin lezzetini arttıracaktır. Afiyet olsun