Şampuanınız saçınızı döküyor olabilir: Bu malzemelere dikkat!

Duştan sonra neden bu kadar saç kaybettiğinizi hiç düşündünüz mü? Şampuanınızda bulunan kimyasallar saç dökülmesine neden oluyor olabilir...

Saç dökülmesi yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkesi etkileyebilen bir sorundur. Bazıları stresi suçlarken, diğerleri sağlıksız beslenmenin saç dökülmesine neden olduğunu söylüyor.

Her gün çok fazla saç kaybetmenizin birçok nedeni olabilir. Ancak duş aldıktan sonra giderde çok fazla saç teli mi görüyorsunuz? Bunun nedeni şampuanınızın içeriğindeki maddeler olabilr…

Herhangi bir uzmana sorun, size saçınızı her gün yıkamamanızı söyleyecektir. Ancak saç yıkama aralığınızı kısalttıktan sonra bile, giderde hala saç telleri mi görüyorsunuz? Dr. Ritika Shanmugam, Health Shots’a saç dökülmesinin kaçınılmaz olduğunu ve saçınızın büyüme sürecinin doğal bir parçası olduğunu söylemiş.

GÜNLÜK SAÇ DÖKÜLME MİKTARI NEDİR?

Islatma ve köpürtme eylemi, zaten dökülme aşamasında olan saç tellerinizi ortadan kaldırmanıza yol açabilir. Günlük 50 ila 100 saç teli dökmek, saçlarınızın yenilenme sürecinin doğal bir parçasıdır.

Normal bir kafa derisinde, saç köklerinin yaklaşık yüzde 90 ila 95'i yıllarca aktif büyüme (anajen) geçirir, hasar görmemiş saç telleri ise dökülmez veya düşmez. Uzman Shanmugam, saçın yaklaşık yüzde 5 ila 10'unun telojen fazda olduğunu ve bu aşamada, genellikle siz saçınızı şampuanlarken veya tararken yaklaşık 100 telin dökülmesine neden olacağını söylüyor. Oturup tel sayısını saymak mümkün değil ama saç yumağının ne kadar büyük olduğuna bakarak bir fikir edinebilirsiniz.

SAÇ DÖKÜLMESİNE YOL AÇABİLECEK MADDELER

1) Sülfat

Sülfatlar, şampuanlarda yüzey aktif maddeler veya temizlik maddeleri olarak kullanılan sentetik bileşiklerdir. İçindekiler listesinde sodyum lauril sülfat (SLS) ve sodyum lauret sülfat (SLES) adlarıyla rastlayacağınız bu maddeler, saçı ve saç derisini etkili bir şekilde temizleyerek birikmiş kir ve yağı ortadan kaldırır.

Shanmugam’a göre sülfat, gerçek bir temizlikten çok, çıkardığı köpük ile psikolojik ve suni bir temizlik hissi sunuyor. Doğal yağları saçtan götürme potansiyeli de olan sülfatlar, saçınızda sertliğe yol açabilir. Sonuç olarak, saç telleriniz kurur, zayıflar ve kırılgan hale gelir ve sonuçta hem saç dökülmesine hem de kırılmasına katkıda bulunur.

2) Parabenler

Parabenler, bakteri ve mantarların çoğalmasını durdurmak için şampuanlar gibi saç bakım ürünlerinde yaygın olarak bulunan bir koruyucu sınıfı oluşturur. Koruyucu işlevlerine rağmen, bu maddeler cilt tarafından kolayca özümsenebilir, derinlere nüfuz edebilir ve alerjik tepkileri, cilt iltihabını, kaşıntıyı ve soyulmayı tetikleyebilir. Bu olumsuz etkiler de potansiyel olarak saç dökülmesine neden olabilir.

3) Silikonlar

Silikonlar, saç tellerini sarmak ve nemi hapsetmek amacıyla saç ürünlerine dahil edilir. Yani aslında saçınızın elektriklenme sorunuyla baş etmeleri gerekiyor. Ancak şampuanda silikon bulunması, saç derinizde kalıntı birikmesine, potansiyel olarak saç köklerinin tıkanmasına ve besleyici bileşenlerin saçınıza iletilmesinin engellemesine neden olabilir. Dr. Shanmugam, bunun saç hacminin azalmasına ve sonunda saç dökülmesine neden olabileceğini söylüyor.

4) Dietanolamin ve trietanolamin

Dietanolamin (DEA) ve trietanolamin (TEA), şampuanlarda kaçınmanız gereken zararlı kimyasallardır. Bu maddeler saç derisini tahriş eder, saçta bulunan keratini parçalar ve saçınızın genel sağlığını olumsuz etkiler. Saç köklerini koruyan doğal bir protein olan keratin tehlikeye girer – saçınızın yeterli miktarda keratinden yoksun olduğu durumlarda ise saç dökülmesi ve saç incelmesi yaşarsınız.

5) İzopropil alkol

İzopropil alkol, saç dökülmesiyle doğrudan ilişkili olmasa da kuruluğa, kırılganlığa ve kabalaşmaya neden olabilir. Bu da saç bakımını biraz zorlaştırabilir. Kırılan saçlarınız ise, dökülmeye daha müsait hale gelir.

Şampuanlarda nelerden kaçınmanız gerektiğini öğrendikten sonra, nemlendirici unsurlar içeren saç ürünlerini araştırmakta fayda var. Aloe vera, gliserin ve hindistancevizi yağı gibi bileşenler nemi yenilemeye, hidrasyonun yeniden sağlanmasına ve saçınızın beslenmesine yardımcı olur. Keratin, kollajen ve ipek amino asitleri ise saçınızın ihtiyaç duyduğu protein açısından zengin kaynaklardır.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil