Şehirde keşfe çıkın

Şehrin tadı en güzel sonbaharda çıkar… Bunaltan sıcaklar sona ermiş, sokaklarda hareket başlamıştır. Siz de İstanbul’un birbirinden güzel semtlerini gezmek, lezzet duraklarında keyifli bir mola vermek istiyorsanız, gelin bu ay şehirde turist olun! İşte önerilerimiz…

Emirgan
Emirgan’daki Sabancı Müzesi’nde Sanatçı Ai Weiwei’nin ‘Porselene Dair’ isimli sergisi 28 Ocak tarihine kadar devam ediyor, mutlaka görün! Serginin yanı sıra müzenin bahçesi de bir o kadar harika! Müze pazartesi günleri kapalı, diğer günler ise 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyarete açık.
http://www.sakipsabancimuzesi.org
Yürüyüş için hep yaz mevsimini bekleriz. Aslında sonbahar ayları da Emirgan Korusu için bir o kadar güzeldir. Spor ayakkabılarınızı giyin ve kendinizi Emirgan Korusu’na atın, hazır gitmişken bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmayın.



Tarihi yarımada
Şehre gelen her turistin mutlaka uğradığı Sultanahmet sizin de rotanızda olsun. Meydanda bulunan Alman Çeşmesi pek çok fotoğraf karesinde de başroldedir. Meydandaki kısa bir gezinin ardından Topkapı Sarayı’nı gezebilirsiniz. Müze 09.00 ile 16.45 saatlerinde ziyarete açık. Daha sonra Ayasofya, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi de gezi rotanızda olabilir. Yemek molasını, semtin en klasik adreslerinden Sultanahmet Köftecisi’nde verebilirsiniz. Sonrasında Gülhane’ye doğru yürüyebilirsiniz. İstanbul Arkeoloji Müzesi görmeniz gereken müzelerden biri. Müze 09.00 ile 17.00 saatlerinde ziyarete açık. Tarihi Yarımada’nın vazgeçilmez noktalarından Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı da gezebileceğiniz adresler. Mısır Çarşısı’nı gezdikten sonra Kurukahveci Mehmet Efendi’den kahve de alabilirsiniz.



Nişantaşı
Şehrin moda konusunda çekim merkezlerinden olan Nişantaşı, yeme-içme konusundaki lezzet duraklarıyla da iddialı. RotanızıTopağacı’na çevirdiğinizde kahve molası içim MOC aklınızda olsun. Güzel bir yemek molası için de Grey Food&Drink’e uğrayabilirsiniz. Sonrasında Maçka’ya doğru keyifli bir yürüyüşün ardından Akaretler de uğrayabileceğiniz noktalardan.

Fener-Balat
Ortaköy, Galata, Karaköy derken artık Fener ve Balat sokakları da şehir tutkunlarıyla dolu. Fener ve Balat tarihi mekanları, kafeleri ile şehrin en popüler rotalarından. Renkli sokaklarında gezebilirsiniz. Kahve molası için son dönemin en çok konuşulan adreslerinden Coffee&Guide’a uğrayabilirsiniz. Latte (9 lira) ve flat white (9 lira) tam bu mevsime göre…



Beylerbeyi
Boğaz’ın gözde semtlerinden Beylerbeyi yılın dört mevsimi ayrı güzel… Kıyıdaki balıkçıları, minik kafeleri ve tertemiz Boğaz havasıyla şehrin içinde bir vaha gibidir adeta… Beylerbeyi Sarayı ise, semtin tarih kokan noktalarından birisi… İhtişamlı mimarisi, bahçesi ve dokusuyla gören herkesi kendisine hayran bırakan saray, Osmanlı padişahlarının sayfiye mekanı ve yabancı devlet başkan ya da hükümdarlarının ağırlanacağı bir devlet konukevi olarak düşünülmüş ve devrin padişahı Sultan Abdülaziz’in (1861-1876) isteği üzerine inşa edilmiş. Yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen yapı dikdörtgen bir zemin alanı üzerine oturmaktadır. Saray’ın güney kesimi Mabeyn-i Hümâyûn, kuzey kesimi ise Valide Sultan Dairesi olarak düzenlenmiştir. Her iki katta toplam 6 salon, 24 oda,1 hamam ve 1 banyo bulunmaktadır. Batı ve Doğu üsluplarının karıştırılması ile inşa edilen Beylerbeyi Sarayı, Harem ve Mabeyn bölümleri ile Türk evi plan özelliğini taşımaktadır. Saray pazartesi ve perşembe günleri ziyarete kapalı, diğer günler 09.00- 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.



Beykoz
İstanbul’un en eski semtlerinden birisi olan Beykoz, şehrin karmaşasından uzak küçük bir sahil kasabası gibi… Havalar çok soğumadan, yeşillikler içinde yürüyüş yapmak istiyorsanız Beykoz Korusu tam size göre… Paşabahçe ve Beykoz arasındaki bu koru Abraham Paşa Korusu olarak biliniyor. Koru Sultan II.Abdülhamid dönemi XIX. yüzyıldan kalma. Koruda yürüyüşten yorulursanız sahilde bir kahve molası verebilirsiniz.

Beşiktaş
Günlük koşturmaca arasında çok fark edilmese de Beşiktaş, şehrintarihi en zengin semtlerinden birisi. Deniz Müzesi, Ihlamur Kasrı, Akaretler Sıraevler… görebileceğiniz, keşfedebileceğiniz eserlerden… Beşiktaş’ın meşhur kahvaltıcılar sokağında da güne başlayabilirsiniz. Lezzetli bir kahvaltıdan sonra kitapçıları gezebilir, pasajlardan alışveriş yapabilirsiniz. Hatırlatalım, Deniz Müzesi’ni ziyaret etmek isterseniz, müze hafta içi 09.00 ile 17.00, hafta sonları ise 10.00 ile 18.00 arasında açık.



Kuzguncuk
Kuzguncuk halkının göz bebeği olan, her daim taze meyve ve sebzeleri satın alabileceğiniz Kuzguncuk Bostanı’ndan alışveriş yapın. Organik sebze ve meyvelerin uygun fiyatlarla satıldığı bostan özellikle hafta sonu birçok kişinin uğrak yeri oluyor. Alışverişten sonra yorulursanız Kuzguncuk Bostan Kafe’de çay (2 lira) eşliğinde bir dilim pasta (10 lira) yiyebilirsiniz. Mekan her gün 08.30- 21.00 saatleri arasında açık.

Kanlıca
Kanlıca, Boğaz’ın sakin ve huzurlu semtlerinden biri. Semtte kısa bir yürüyüşün ardından yemek molası için Suna’nın Yeri’ne uğrayabilirsiniz. Muhteşem deniz manzarasıyla yıllardır müdavimlerini ağırlayan Suna’nın Yeri’nde mevsim balıklarını tadın. Mezeleriyle ve tavada balıklarıyla öğle yemeği ya da akşam gün batımını seyretmek için mola verebileceğiniz mekan her gün 11.00-23.00 saatleri arasında açık.



Anadolu Hisarı
Anadolu Hisarı kalesinin yanı başında yer alan Göksu Deresi’ne gidin. Yıllar önce şehrin mesire yerlerinden birisi olan Göksu’nun çevresinde yemyeşil parklar ve yürüyüş yaparken kayıkla gezenlerin seyredildiği köprüler varmış. Günümüze bu güzelliklerin bir kısmını getiren Göksu Deresi’nin kenarında yer alan Göksu Café’de keyifli bir kahvaltı yaparak güne başlayın. Peynir, reçel, tereyağ, bal, börek, yumurta ve sınırsız çay seçeneğinden oluşan Göksu Kahvaltı Tabağı kişi başı 27,5 lira. Mekan her gün 09.00-24.00 saatleri arasında açık.



Moda
Moda son yıllarda açılan kafeleriyle çok popüler. Kadıköy’den nostaljik bir tramvay yolculuğu ile semte gelebilirsiniz. Semtte, Moda’nın en sevilen duraklarından Pappa Café’nin enfes tatlılarını tadın. Her gün taze olarak hazırlanan cheesecake’ler, brownie’ler ve elmalı tartlar enfes. Mekan her gün 10.00-22.00 saatleri arasında açık.

Tuzla
Tuzla’nın en çok sevilen lokasyonlarından birisi olan Tuzla Yat Kulübü’nde enfes deniz manzarasına karşı bir öğle yemeği yiyin. Mevsim yeşillikleri, ızgara patates ve sebze ile servis edilen bademli levrek ızgarayı (60 lira) tadın pişman olmayacaksınız! Rezervasyonun önerildiğini mekan her gün 10.00-23.00 saatleri arasında açık.



Şile
İstanbul’un Karadeniz’e uzanan kıyısında yer alan sahil kasabası Şile’ye gidin. Meşhur iki katlı ahşap Şile evlerini ziyaret edin. Şile’de yer alan Bali Bey ve Hacı Kasım mahallelerinde gezerken adeta zamanda bir yolculuğa çıkacaksınız.

Galata
Şehirde bir gününüzü Galata’ya ayırın. Galata Kulesi’nden şehre bakmanın keyfine varın. Bankalar Caddesi üzerinde eski Osmanlı Bankası binası içinde bulunan Salt Galata’ya da mutlaka uğrayın. Kütüphanesi, sergileri ya da kafesi için mutlaka bir gününüzü ayırın. Bir ya da birkaç serginin birden görülebildiği sergi alanının dışında perşembe günleri de ödüllü ya da sinema tarihinin iz bırakan filmleri ücretsiz olarak izlenebilir. Rezervasyon alınmadığını da buradan belirtelim. O yüzden sergi öncesinde yerinizi ayırtmayı unutmayın. 5 Ekim Perşembe günü Citizen Jane/Yurttaş Jane akşam saat 19.00 da izlenebilir. (Tel: 0212 334 22 00) Kahve molası için de Galata’da Kronotrop’a uğrayabilirsiniz.

Anadolu Kavağı
Eminönü’nden kalkan gemilerin yaptığı özel gezi turlarının son durağı olan Anadolu Kavağı’na gidin. Beykoz’dan uzanan bir orman yolunun sonunda sizi deniz kenarında karşılayan bu semt, Boğaz gezginlerine hizmet veren balıkçı restoranlarıyla dolu. Enfes deniz manzarasıyla dikkat çeken Yoros Café’de mevsim balıklarını tadın. Mekan her gün 09.00-22.00 saatleri arasında açık.

Karaköy
İstikamet Karaköy… İstanbul Modern, şu sıralar 15. İstanbul Bienali etkinliklerine ev sahipliği yapıyor ancak düzenli sergileri de bir yandan devam ediyor. Bienal sergisinden sonra ‘Sanatçı ve Zamanı’ adlı koleksiyon sergisini de mutlaka görün. Sergi, Fahrelnissa Zeid ya da Semiha Berksoy’un eserlerini görebilmek için çok iyi bir fırsat. Ziyaret saatleri, salı/çarşamba/ cuma/cumartesi/pazar 10.00- 18.00 arasında. Müze perşembe günleri ücretsiz ve kapanış saati de 20.00. Müzenin pazartesi günleri kapalı olduğunun altını da çizelim.
Tel: 0212 334 73 00

Karaköy’ün gündüzü de gecesi de ayrı güzel. Son yıllarda açılan mekanlarıyla günün her saatinde hizmet almak mümkün. Ancak Karaköy’ün neredeyse ilk kafelerinden biri olan Karabatak’ın yeri ayrı. İki ayrı sokağa açılan kapısı ve cephesi önüne atılan masa/sandalyeleri her daim dolup taşıyor. İster kapıda arkadaşlarınızla sosyalleşin ister üst katta sessiz bir ortamda kitabınızı okuyun, ama mutlaka bir Wiener melange (12 lira) için. Şehrin en iyi Viyana kahvelerinden biri çünkü.

Cihangir
Cihangir’de pek çok kafe ve restoran size bekliyor ancak semtte ziyaret edebileceğiniz mekanlardan biri de Orhan Kemal Müzesi. Üç katlı binada kurulu olan müze, pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatlerinde açık. Müzede Orhan Kemal’in kitapları, resimleri, özel eşyaları, yatağı, daktilosu sergileniyor. Öldüğü gün yüzünden alınan maske de burada. Binadaki İkbal kahvesinde de soluklanmak mümkün. Müze giriş ücreti 10 lira.



Yeniköy
Yeniköy, birçok eski yalıyı görebileceğiniz semtlerden. Recaizade Mahmud Ekrem Yalısı, Afif Ahmed Paşa Yalısı, Sait Halim Paşa Yalısı gibi… Semt, Asmalımescit Karaköy ve Bebek’ten sonra yeme/içme açısından şehrin en popüler semti oldu son zamanlarda... Semtin yeni mekanlarından olan Avlu, casual fine dining konseptiyle hizmet veriyor. Menüsü dünya mutfağı baz alınarak günlük ve taze ürünlerle şekilleniyor. Kahvaltıya uğrayın. Kahvaltı tabağı (38 lira) ise iki kişiyi doyuracak kadar zengin. Ana yemekler arasında dana yanağı (48 lira) et seven ya da sevmeyen herkesin favorisi olacak kadar başarılı. Tatlı patates püresiyle servis ediliyor. Hafta içi 09.00- 23.00, Hafta sonu 09.00-02.00 saatleri arasında açık.
Tel: 0212 223 28 58



Yeniköy’ün çiçeği burnunda mekanlarından biri de Pero. İskelenin hemen yakınlarındaki bir yalının giriş katında bulunan mekan, içeriye girer girmez sizi anında ele geçiriyor. Öncelikle mekanın kendine özgü dekorasyonu, sonrasında da Boğaz’a hakim terası çok etkileyici. Tipik bir Boğaz barı olarak sınıflandırırsak haksızlık edeceğimiz Pero’nun kokteylleri şimdiden herkesin dilinde. Siz de deneyin. Yemekler arasında Pero burger (34 lira) ve taglietelle (26 lira) de oldukça başarılı.

* İstanbul Life dergisinden alınmıştır.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil