Soru-cevap

Annelerin merak ettiklerini uzmanlara sorduk!

S: 5 yaşındaki oğlum banyo yapmak istemiyor. Onu zorla banyoya soktuğumda resmen bir savaş yaşıyoruz. Bu konuda ne yapabilirim?
C: Öncelikle çocuğunuzun bu korkusunu tetikleyen olumsuz tecrübesinin kaynağını belirleyip tekrarlanmaması için önlem almak gerekiyor. Okulda yaşadığı suyla ilgili herhangi bir korku ya da televizyonda su/ denizle ilgili gördüğü ürkütücü bir sahne veya banyodayken deneyimlediği bir travma (boğazına-kulağına su kaçması gibi) bu durumun gelişmesine neden olmuş olabilir. Bu durum bir fobi olarak ele alınmalı ve çocuğu zorla banyoya sokmak yerine adım adım o kaygının üzerine gidilmeli. Öncelikle küvete girmeden dışarıda suyla oynamak, sonra sadece ayaklarını sokmak gibi kaygıya tahammül edeceği sınırlarda uygulamalar yapıp sonrasında küvette banyo yaptırmaya geçilmeli. Bu programın planlanmasında ve uygulamasında uzman bir psikologdan yardım almanızda fayda var.
Medical Park Gaziantep Hastanesi, Psikolog Elçin KülahçıoğluS: 3.5 yaşındaki kızım tuvalet eğitimini 2.5 yaşında tamamlamasına rağmen bir süredir kakasını günlerce tutuyor. Sonrasında da acıyor diye yapmak istemiyor. Bu bir sağlık sorunu mu yoksa psikolojik mi?
C: Bu tür kabızlıklar genellikle herhangi bir hastalıktan sonra ya da kardeşin doğumu, taşınma, çocuğun okula başlaması gibi durumlar sonucunda ortaya çıkıyor. Kısacası, psikolojik faktörlerin önemi yadsınamaz. Bazı çocuklar da okuldaki tuvaletlerin çok pis olması nedeniyle oraya girmemek için, kakasını yapmayı geciktirdiği için kabızlık yaşıyor. Fazla gecikmeden doktora başvurup bu alışkanlığı hemen eski haline getirmekte fayda var. Aksi takdirde, kabızlığın şiddeti giderek artıyor. Günlerce kaka yapmayınca, çocuğun iştahı da bozuluyor, gelişmesi etkileniyor. Bu çocuklarda kaka giderek sertleşiyor, çocuk ıkınırken büyük bir ağrı ve acı hissediyor, makatta çatlaklar oluşuyor. Çocuk ağrı duyduğu için, kendini kakasını tutmaya zorluyor ve bu bir kısır döngüye dönüşüyor. Altı aydan uzun süre bu şekilde yaşayan çocuklarda, giderek kalın bağırsağın son kısmı genişliyor, kaka burada birikmeye başlıyor. Çocuk, bir kovanın dolup taşması şeklinde kakasını tutamaz hale geliyor.
Emsey Hospital, Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Melih Tugay

S: Oğlum 4.5 yaşında olmasına rağmen biberon alışkanlığından vazgeçmedi. Sütü hatta suyu bile biberonla içiyor. Bunun ağız yapısına ve dişlerine bir zararı var mı?
C: Çocuklarda emme alışkanlıkları 2.5 yaşına kadar olan dönemde doğal karşılanabilir. Ancak bu yaştan sonraki her türlü emme (biberon, emzik, parmak emme), tırnak yeme gibi alışkanlıklar çene yapısında gelişim bozukluklarına yol açabiliyor. Çocuğunuzun çene gelişimindeki bozukluklara engel olmak için onu bu alışkanlığından vazgeçirmelisiniz. Alışkanlıktan vazgeçirme konusunda ise çocuk hastalıkları uzmanından ya da çocuk psikoloğundan yardım almalısınız.
Memorial Ankara Hastanesi, Pedodonti Uzmanı Dr. Dt. Feyzan Süzen

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil