Tarihte bu ay ne oldu? İşte tarihte Ekim ayı
Bu ay, dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran müzisyenlerin, yazarların, modacıların, ressamların, oyuncuların ve film tönetmenlerinin doğumuna tanıklık ediyoruz. Peki hangi filmler ödül aldı? Hangi markalar doğdu? Tarihte küçük bir yolculuk için kemerlerinizi bağlayın!
1 EKİM
1935
İngiliz şarkıcı, film ve sahne oyuncusu Julie Andrews doğdu. ‘Mary Poppins’ ve ‘The Sound of Music’ (Neşeli Günler) filmlerindeki performansıyla günümüz sinemasının bol ödüllü isimlerinden.
4 EKİM
2002
39. Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülünü Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Uzak’ adlı filmi aldı.
9 EKİM
1940
The Beatles’ın kurucularından İngiliz müzisyen ve aktivist John Lennon Liverpool’de doğdu ve ‘Imagine’ dahil pek çok ölümsüz şarkıyı müzik tarihine kazandırdı.
1978
Belçikalı söz yazarı ve müzisyen Jacques Brel öldü. ‘Ne Me Quitte Pas’ adlı şarkısı duygularını ne denli güçlü ifade edebildiğinin en canlı kanıtı, hala dinlemediyseniz tam zamanı.
12 EKİM
2006
Nobel Edebiyat Ödülü yazar Orhan Pamuk’a verildi.
13 EKİM
1886
Amerikalı eczacı Pemberton, Coca Cola’nın formülünü buldu.
19 EKİM
1962
Ian Fleming’in yazdığı James Bond serisinin ilk sinema uyarlaması olan ilk James Bond filmi ‘Dr. No’ gösterime girdi. Filmin başrollerini Sean Connery, Joseph Wiseman ve Ursula Andres paylaşıyordu.
24 EKİM
1939
Naylon çoraplar, ilk kez ABD’de satışa sunuldu.
25 EKİM
1881
20’inci yüzyıl sanatının en büyük isimlerinden, Kübizm akımının kurucularından İspanyol ressam ve heykeltıraş Pablo Picasso doğdu.
28 EKİM
1886
Özgürlük Heykeli, Fransızların hediyesi olarak New York’a dikildi.
31 EKİM
1993
Çağdaş sinemanın büyük ustalarından İtalyan yönetmen Federico Fellini öldü. Fellini, ‘La Strada’ (Sonsuz Sokaklar), ‘La Dolce Vita’ (Tatlı Hayat), ‘8 ½’ (Sekiz Buçuk) ve ‘Amarcord’ filmleriyle Oscar aldı.
Hazırlayan: Gülru İncu