Köpek sahipleri arasında bitmek bilmeyen sohbetlerin neler olduğunu merak mı ediyorsunuz? En yaygın olanı ben sizinle paylaşayım; neredeyse tüm köpek sahiplerinin köpeklerinin başına gelmiş olan ortak sağlık problemleri... İyi haber yalnız değilsiniz, sizin köpeğinizin yaşadığı genel sağlık sorunlarını her köpek yaşıyor. Hadi köpeklerin ortak problemlerine bir göz atalım;
1. Cilt problemleri
Cilt problemlerinin başında pire ve dış parazitler gelmektedir. Veteriner hekiminizin köpeğinizin ensesine damlatacağı çok basit, saniyelik bir ilaç uygulaması ile köpeğinizi basitçe bu problemden koruyabilirsiniz. Köpeğinizin düzenli olarak temel bakımını yaptırtmak köpeğinizi cilt problemlerinden koruyacaktır. İster evinizde ister köpeğinizi götürdüğünüz veteriner kliniğinde köpeğinize yapılması gereken 5 temel bakım vardır;
Tüylerin taranması
Tırnakların kesilmesi
Banyo
Kulak Bakımı
Tüylerin kesilmesi
Doğru banyo malzemeleri kullanmak ve kulak temizliği cilt problemlerinin engellenmesinde çok önemlidir. Bir diğer önemli nokta ise, köpeğiniz için doğru yatağının ve mamanın seçimidir. Bir çok hastalığı habercisi olan acil ve inatçı cilt problemlerinde vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.
2. Kulak enfeksiyonları
Amerikan Cocker Spaniel gibi bazı uzun kulaklı ırklar kulak enfeksiyonlarına diğer ırklara göre daha yatkındır. Kulak enfeksiyonlarının önüne geçebilmek için en önemli şey kulak temizliğidir. Kulak temizliği düzenli, titiz, yumuşak, yavaş ve dikkatli olarak yapılmalıdır. Sağlıklı bir kulak temizliği için gerekli malzemeleriniz, veteriner hekiminizden alacağınız özel kulak temizleme solüsyonu ya da köpeğinizin kulak problemi yoksa ve sadece düzenli kulak temizliğini yapıyorsanız evde kendinizin hazırlayabileceği sulandırılmış sirke, sıkıştırılmış pamuk ve kulak pamuğu olmalıdır. Köpeğinizin kulağını temizlerken sadece gözünüzün görebildiği kısımları temizlemeli, görmediğiniz kulak kısımlarına dokunmamalısınız. Kulak temizleme tekniklerini veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz. Kulak temizliğini köpeğinizin banyosundan önce yapmanızı tavsiye ederim. Kulak temizleme sırasında göreceğiniz ekstra bir cisim, akıntı gördüğünüz zaman ya da köpeğinizin kulağından her zamankinden farklı bir koku aldığınız zaman zaman kaybetmeden veteriner hekiminize ulaşmalısınız.
3. İdrar yolları enfeksiyonu
Tüm köpekler idrar yolu enfeksiyonlarının spesifik belirtilerini göstermez. En çok gözüken belirtiler şu şekildedir; artan susuzluk, sık idrara çıkma, eve idrarını yapması-kendini tutamaması, bir seferde küçük miktarlarda idrar, kanlı idrar, güçlü koku ile idrar, koyu renkli ve/veya bulanık idrar, ağrılı idrara çıkma, genital bölgesini normalden daha yalaması, iştah kaybı, uyuşukluk. Köpeğinizin idrarının özelliğini belirli aralıklarla takip etmeniz size hastalığı en başında yakalama imkanı verecektir. Bu tarz belirti gördüğünüz zaman, köpeğinizin sağlığı için, en kısa sürede köpeğinizi veteriner hekiminize götürmelisiniz.
4. Kusma
Kusma hastalık, zehirlenme belirtisi olabileceği gibi sebepsiz yere de olabilir. Eğer köpeğinizin genel durumu yani yemesi-içmesi-keyfi yerindeyse ama bir-iki kez kustuysa panik yapmanıza gerek yoktur, köpeğinizin tekrar kusup kusmadığının takibini yapmanız yeterlidir. Ayrıca köpeğinizin çıkarttığı içeriği incelemeniz veteriner hekiminize vereceğiniz anemnez ve hastalık tanısı için önemlidir. İçeriğin mukuslu, kanlı, köpüklü olup olmadığı, içerisinde yabancı bir cisim olup olmadığı bakmanız gereken önemli kriterlerinizdir. Köpeğiniz birkaç saat içerisinde durmadan kusuyorsa, zehirlendiğini-toksik bir madde yemiş olma ihtimali, aşırı uyuşukluk varsa, kusma yapan bir ilaç kullanıyorsa, yabancı cisim yuttuysa, karın bölgesinde şişlik varsa, karın bölgesine dokununca ağrı tepkisi veriyorsa, nefes problemi yaşıyorsa, diş etlerinde soluklaşma varsa köpeğinizi en kısa sürede veteriner hekiminize ulaştırmalısınız.
5. İshal
İshale; zehirlenmeler, sindirim sistemi problemleri, enfeksiyonlar ve parazitler sebep olabilir. İshal kusma ile birlikte de gerçekleşebilir. Her ishal hastalık habercisi değildir. Bir ya da iki kez olan ishaller çoğu zaman önemsizdir, köpeğinizi takibe alarak ishalini takip edebilirsiniz. İshal sıvı kaybına sebep olduğundan dolayı ishalin süresi sizin için önemli olmalıdır. İshal 24 saatten uzun sürmemelidir. Devam eden ishallerde ise köpeğinizi en kısa sürede veteriner hekiminize ulaştırmalısınız. Ayrıca ishalin rengine ve kanlı, mukuslu, köpüklü, parazit solucanlarının olup olmadığına bakmanız teşhis açısından son derece önemlidir. Veteriner hekiminize danışmadan ishal kesici ilaç köpeğinize asla vermemelisiniz.
6. Parazit
Özellikle iç parazitler hayvan sağlığına zararlı olduğu kadar insan sağlığına da zararlıdır. Bu sebeple bence asla aksatılmaması gereken, ciddi bir konudur. Köpeğinizin parazit aşılamalarını düzenli olarak yaptırtmanız hem sizin hem de köpeğinizin sağlığını koruyacaktır. İnsanda ve hayvanda parazit tedavisi zorlu bir süreçtir, bu sebeple aşılama çok önemlidir.
7. Diş hastalıkları
Köpeğiniz diş hastalıklarından düzenli veteriner hekim kontrolü ve profesyonel tedavi ile korunur. Köpeğinizin dişlerini asla insan diş macunları ile fırçalamamalısınız. Köpekler için yapılmış olan diş macunu kullanmalısınız. Rutin-düzenli diş bakımını köpeğinize yapmalısınız. Parmak diş fırçaları size yardımcı olacak ve işinizi basitleştirecektir. Diş sağlığına iyi gelen kemikler, ödül mamaları kullanabilirsiniz. Köpeğinizde normalin dışında bir ağız kokusu, salya artışı, diş etlerinde kanama, dişlerde sallanma, ağız içerisinde ekstra bir oluşum olması durumunda köpeğinizi veteriner hekiminize götürmelisiniz.
8. Obezite
Diyabet, kalp krizi, eklem sağlığı bozuklukları vb. birçok rahatsızlığa sebep olan obezite ciddi bir konudur. Köpeğinizin sağlığı için veteriner hekiminizle görüşerek, köpeğinize uygun mama seçiminde bulunmalı ve köpeğinize düzenli olarak yürüyüş yaptırtmalısınız.
9. Arthritis
Tedavisinde veteriner hekiminizle ortak olarak çalışmanız gereklidir. Yavaş iyileşme gösteren bir problemdir. Köpeğinizin yaşam şeklini şu şekilde değiştirerek ona yardımcı-destek olabilirsiniz; kilo artışının kontrol altına alınması, düzenli egzersiz, düzenli veteriner hekim kontrolü, ortopedik köpek yatağı, yaşam alanında yer alan kaygan zeminlerin/halı-kilim gibi şeylerin yok edilmesi, mümkün olduğunca merdiven çıkartmaktan kaçınmak, tırnaklarının kısa kesilmesi, sizin sabırlı olmanız.
10. Zehirlenme
Çiçek, temizlik malzemesi, bitki, böcek, diğer kimyasallar, besin… Zehirlenmenin sayısız sebebi vardır. Önemli olan zehirlenme söz konusu olduğu an vakit hiç kaybetmeden, en kısa sürede köpeğinizi veteriner hekiminize ulaştırmanızdır.
Dostlarımıza geçmiş olsun,
Sevgilerimle.