Yaşına göre aktivite

Çocukların beş yaşına kadar beyinleri ‘receiver’ gibidir, tüm sinyalleri alır. Onu yaşına göre aktivitelere yönlendirirseniz sosyal, fiziksel ve zekasal açıdan gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

2 yaş
Bir yaşını bitiren çocuğunuz, artık sizden ufak ufak koparak özgürleşmeye başlar. Sürekli ‘hayır’ diyerek bir miktar sinir bozar. İki yaş en zor yaşlardan biridir.  Bu yüzden ona yaklaşımınız önemli. Net olun, sabırlı olun.

Oyun oynayın
Bu yaştaki çocuklar, adeta annelerini taklit eder ve rol model alırlar. Oyun oynarken onu sakın kendi haline bırakmayın. Bu yaşlar, çocukla çocuk olma yaşı! Onunla neden doktorculuk oynamıyorsunuz? Oyuncak bir medikal set alın. Ateşinizin kaç olduğunu sorarak onun hastası olun. Bu şekilde, interaktif oyunlar sayesinde ona pek çok şey öğretebilirsiniz.  

Suda eğlenin
Lastik ördeği ya da küçük lastik oyuncak botu alın ve küvetinizi köpürterek, birlikte keyifli dakikalar geçirin. Hem rahatlayacak ve huzur bulacak hem de oyuncaklarıyla sulu bir aktivitede bir araya gelmenin keyfine varacak.

Birlikte film izleyin
Çizgi film, hala çocuklarla ilgilenen en iyi bakıcı olmaya devam ediyor. Renkli görüntüler, hayvan karakterleri, enerji dolu şarkılar ve animasyonlar çocukları yakalamayı başarıyor. Bazı çocuklar aynı çizgi filmi aynı gün içinde defalarca izleyebiliyor. Bu, yetişkinler için işkence olabilir ama küçükler için oldukça keyifli ve öğretici bir aktivite.

Çamura bulanın
Çamur ile oynamasına izin verin. Birlikte çamurdan şekiller yapın. Hem eğlenecek hem de hayal gücünü geliştirecek. Seramik kili olarak çamur satın alabileceğiniz yerler de var ama isterseniz bir miktar toprağı suyla karıştırarak tahta bir zemin üzerinde ideal kıvama getirebilirsiniz. Çocuğunuz aktivitesini yaparken, çamurun kurumaması için kalan çamuru bir poşetin içine koyun. Bu egzersiz, büyük kas ve küçük kasları geliştirir, güçlendirir. Elbette, yaptıktan sonra yememesine dikkat edin.

Sanata yönlendirin
Organik boya ve birkaç tane de kağıt koyun önüne. Belki eski bir tişörtünüzü bu sanatsal aktiviteye feda edebilirsiniz. Etraf berbat olacak diye düşünüp onu engellemeyin. Yere gazeteler serin ve hatta siz de onunla birlikte boya olayına girişin. Farklı renkler kullandırmayı unutmayın.


3 yaş
Üç yaşındaki çocuklar çoğunlukla temel bilgileri öğrenmede motivasyon sorunu yaşarlar. Bu sebeple farklı şekillerde onun ilgisini çekmeniz gerekir.

Doğal yaşamı keşfedin
İlhamınızı doğayı keşfetmekten alın. Örneğin doğada yürüyüşe çıkın; belki yere düşmüş olan bir kuş yuvası bulursunuz. Böylece doğadaki bir hayvanı incelemiş olursunuz. Ardından, bununla ilgili kitaplar alıp, kağıt kalem ve uhu gibi materyallerle bir kuş yuvası yapabilirsiniz. İçine doğadan topladığınız yaprakları da koyabilirsiniz.

Pratiğe dökün
Çocuğunuza teorik bilgiyi verdikten sonra, olayı daha iyi kavraması için pratik uygulamalarla konuyu pekiştirmelisiniz. Örneğin çocuğunuza hayvanlar hakkında birtakım kitaplar ve yazılı kaynaklar okuduktan sonra, onu hayvanat bahçesine götürün. Böylece temel akademik konuları öğrenmedeki motivasyonu artacak.

Rol kabiliyetini geliştirin
Üç yaşındaki çocuğunuz için yapabileceğiniz en iyi şey, ona her gün kitap okumak olacak. Fakat sadece okumakla kalmayın, kitabın öyküsünü çeşitli destekleyici objelerle canlandırın ve onun da canlandırmasını isteyin.

Doğru oyuncakları seçin
İşte üç yaşındaki çocukların öğrenme becerilerini ve zeka düzeylerini geliştirmelerine yardımcı olacak oyunlar…
• Boyama ve yapıştırma kitapları
• Tahta saat
• Tahta alfabe
• Gezegenleri öğreten puzzle
• Dokun ve hisset oyunu
• Mıknatıslı balık tutma oyunu
• Eğitici alet çantası

‘Miş gibi’ yapın
Çocuğunuz için bir günlük alın ve her gün bu deftere onun anlattığı bir hikayeyi yazın. Şekiller çizmesini önerin ve bu şekilde hikayeyi desteklemesine yardımcı olun. Sonra da, evde bir sahne yaratın ve çoraplardan kuklalar yapın. Yazdığınız hikayeyi, kuklalarla canlandırın. Zamanla hikayeyi tekrarladıkça, çocuğunuzun kullandığınız birtakım kelimeleri kendiliğinden yazmaya başladığını göreceksiniz. Bu aktivite çocuğunuzu okuma ve yazmaya da motive edecek.

1 yaş
Meraklı, enerji dolu, minik bir kaşifle karşı karşıyasınız. Konuşmaya başlar, ne istiyorsa ister ve tutturur. Beklemek istemez, sabırsızdır. Keşfeder. Örneğin; bir vazonun yere düşünce kırılacağını… Elbette tecrübe sonucu! Bebekler bir yaşına ulaştığında, daha meraklı ve çevrelerindeki her şeyle daha yakından ilgili olurlar. Bir yaşında yapacaklarınız, bu yüzden önemli.  

İlk sosyalleşme seansları
Bebekler bir yaşına geldiklerinde artık aile ve akrabalar dışındaki yabancılarla da yakın ilişki içine girebilirler. Onunla bir kahve içmek için dışarı çıkın. Çevresindeki insanlara el sallamasını öğreterek, en kolay yoldan sosyalleşmesini sağlayın. Ayrıca bu, basit motor fonksiyonlarını da kendi kendine geliştirmeye yarayacak.

Yeni tatlar denetin
Daha zeki çocuklar, daha iyi beslenenlerdir. Demir ve B12 vitamini ve tabii ki anne sütü, ilk bir yılda oldukça önemli. Bunların eksikliği, beyne olumsuz etki yapıyor. Bu da demek oluyor ki, çocuğunuzun beslenmesine dikkat etmelisiniz. Bunun için her hafta farklı tatlar deneme seansları yapabilirsiniz. O belki bunu anlamayacak ama siz ona her seferinde yeni ve faydalı yiyecekler tattırarak, değişik tatlara onu şimdiden alıştıracaksınız. Özellikle, sebze ve meyve konusunda gelişmiş bir damak tadı olmasına gayret edin.

Tane tane konuşun
Bir yaşındaki çocukların sözcük hazineleri genişlemeye başlar. Yeni yeni kelimeleri öğrenirken, büyükleri, özellikle de sizi taklit ederler. Onunla, kelimeleri tam olarak nasıl söylemesini istiyorsanız öyle konuşmalısınız. Bebeklerle bebek gibi konuşmak yapılan en büyük hatalardan biridir, sakın unutmayın.

Büyük çocuklarla buluşturun
Çocuğunuzu, yaşından büyük çocuklarla bir araya getirin. Onlardan öğreneceği pek çok şey var. Büyükler oynarken, onu ekstra korumaya almayın. Bırakın, büyüklerle bir arada eğlensin. Tabii, gözetiminiz eşliğinde… 

Oyuncak seçimi
Renklere ve seslere karşı ilgisi fazla olan miniğinizin, bu zaafından yararlanın. Oyuncak mağazalarında satılan yaşına uygun oyuncaklarla hem onu oyalayın hem de zekasını geliştirin.

4-5 yaş

Bu yaşlardaki çocuklar artık küçük birer bireydirler. İletişim kurması daha rahattır. Yetenekleri iyice gelişir; yüzmeyi öğrenebilir, buzda kayabilir, dans edebilir, kayak yapabilir, trambolinde zıplayabilir. Ve kandırıldığını hemen anlayabilir!

Resim yapın
Resim yaparken detaylara önem vermesini sağlayın. Eskiden parmaklar, kulaklar gibi detayları çizememesine takılmayabilirsiniz ama artık insanı insan gibi yapabilecek yaşta.

Anlattırın
Sizin orada olmadığınız zaman yaşadıklarını size detayları ile anlatabilir. Ona sık sık, yuvada neler yaptığını sorun. İşe gidiyorsanız, gün içinde yaptıklarını anlattırın. Onunla akşamları yatmadan önce sohbet edin.

Enstrümana başlatın
Müzik, içinde hem sanatı hem de matematiği içerir. Çocuğunuzun bu yaşta bir enstrüman çalması ona inanılmaz bir vizyon kazandırır. Pek çok enstrümana bu yaşta başlayabilir. Ancak dört yaş özellikle piyano eğitimine başlamak için uygundur. Piyano, beynin iki lobunu birden çalıştırır.

Hafızasını geliştirin
Bol bol puzzle alın. Kutu oyunlarıyla tanıştırın. Çok basit bilgisayar programlarını öğretmeye çalışın. Hafızasını artık biraz daha zorlayabilirsiniz.

Yürüyüş yapın
Birlikte yürüyüşe çıkın. Hem temiz hava alacak hem egzersiz yapacak hem de birlikte doğada huzurlu vakit geçirmiş olacaksınız.

Spora başlatın
Futbol, Amerikan futbolu, basketbol gibi top oyunlarına başlayabilir. Spor her zaman iyidir. Erken yaşta hayatına denge ve disiplin getirir.

Alışverişe çıkın
Artık kıyafet ve aksesuarlarına kendi karar verebilir, bu konuda ona fırsat tanımalısınız. Onu da alışverişe götürün ve mutlaka fikrini sorun. Moda algısını geliştirmek açısından da olumlu olacak.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil